I adventstiden gir vi deg et nytt grønt tips hver dag. Følg med og spar penger, helse og miljøet!
1. Levende lys uten palmeolje
I desember bruker vi ekstra mye levende lys. Men mange lys inneholder den regnskogødeleggende palmeoljen. Her finner du lys-tips og oversikt over butikker som selger lys uten palmeolje.
2. Lag og spør etter ønskeliste fra dine kjære
Ved å gi og få noe man ønsker seg eller trenger er det større sjanse for at gaven blir brukt og ikke ender opp i et skap. Og husk, man trenger ikke gi fysiske ting. Gode opplevelser eller tjenester kan også ønskes og gleden vare desto lengre. Her finner du gavetips til både nytte og glede.
3. Se etter miljømerket varer og tjenester
Så bidrar du til en litt bedre verden med dine valg og gir samtidig produsenter og leverandører beskjed om hvilke produkter du vil ha. Her er noen av miljømerkene du bør se etter.
4. Pepperkaker uten palmeolje
Pepperkaker og ferdig pepperkakedeig kan inneholde den regnskogødeleggende palmeoljen. Lag din egen pepperkakedeig, så kan du lage den med økologiske produkter og helt uten palmeolje.
5. Tre-retters vegetarisk julemiddag
Visste du at vårt globale animalske forbruk står for nesten 20 prosent av de menneskeskapte klimagassutslipp? Å spise litt mindre kjøtt er noe vi alle kan gjøre. Og det er også fullt mulig å ha en deilig julemiddag uten kjøtt. Hva med nøttesteik? Her finner du oppskriften til en tre-retters vegetarisk julemiddag.
6. Miljø- og helse vennlig rengjøring
Rengjøringsmidler inneholder mange helse- og miljøskadelige stoffer som sammen gir et dårlig innemiljø og en cocktailblanding av kjemikalier som kan være skadelig for helsen. Sjekk våre 21 tips til bruk av eddik og få unna julevasken med en mer naturlig og sunnere rengjøring.
7. Velg velværeprodukter som ikke er testet på dyr
Tusenvis av dyr utnyttes hvert år til dyreforsøk i kosmetikkindustrien. Slik trenger det ikke være: Du kan redde forsøksdyrene ved å velge produkter fri for dyretesting. Hos Drevernalliansen finner du liste over produsenter som garanterer at produktet er fri for dyretesting. Se også etter kaninmerket «Go Cruelty Free», for produkter som ikke er testet på dyr.
8. Julepapir av gjenbrukte materialer
Julepapir kan ikke resirkuleres med vanlig papir da det inneholder en del stoffer og metaller som ødelegger for resirkuleringen. Julepapir ender derfor opp som restavfall og blir en belastning for miljøet både ved produksjon og som avfall. Gjenbruk aviser, blader, tapetrester, stoffer eller sy gaveposer. Bruk kongler og strå fra naturen som pynt og flett hjerter eller klipp ut stjerneformet pappbitter som til og fra lapper. En spennende og personlig innpakning viser også at du har brukt tid på den som får gaven.
9. Ting du bør tenke over når det gjelder julelys
De fleste har nok allerede tent julelysene. Mens gamle nisser og juletrekuler brukes år etter år, kan mange juletrelys har kortere levetid. Og aldri har nordmenn kjøpt så mye juletrelys som nå. Omtrent 600 tonn julelys regnet man med ble importert i fjor. Her noen ting du bør tenke over når du kjøper nye lys og når de gamle ikke virker mer.
10. Kast mindre mat og bruk opp restene
Globalt kaster vi en tredjedel av all mat som produseres, og mye av dette er fullverdig mat som kastes grunnet datomerking eller små skjønnhetsfeil. Det er i den rike verden vi kaster mest, mens en milliard mennesker sulter eller lider av underernæring. Bare i Norge kaster vi 300 000 tonn mat som kunne vært spist. En norsk husholdning kaster i gjennomsnitt hver fjerde kjøpte handlevogn med mat. Hva med å innføre en restematdag i hjemmet? Restetorsdag ble startet av Matvett, der finner du mange spennende resteoppskrifter. Les også, 8 tips til å kaste mindre mat.
11. Oppfordring til å si nei til pels
Dagens tips er mer en oppfordring. På dyrenes vegne og av etiske årsaker sier vi nei til pels. At dyr skal leve i små trange bur og ofte lide både fysisk og psykisk for menneskets forfengelighet, er ikke greit. På NOAHs kampanjeside mot pels kan du lese mer. Som vi har gjort kan du også signere oppropet FOR ET FORBUD MOT PELSDYROPPDRETT. Les også Heller fuskepels enn ekte pels. Brennpunkt, Nrk, viste nylig en dokumentar hvor man får se hva skjer når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler. Dokumentaren kan sees her. Ellers kan du også generelt unngå pelsprodukter, både de som finnes på jakkehetter, katteleker og pels ellers.
12. Spar penger og miljøet
I desember bruker mange av oss litt mer penger en normalt. Så da kan det være kjekt med noen sparetips. Mange ting som er bra for miljøet vil også kunne spare deg for mange penger. Her finner du 20 hverdagstips som kan spare både miljøet og lommeboken.
13. Lag din egen gløgg
Det er ikke noe lett å få fatt i økologisk gløgg, og uansett er det hyggelig å lage sin egen. Her får du oppskrift fra Oikos på hvordan du lager din egen gløgg.
14. Rensing og oppfrisking av tepper og tekstiler:
La snøen komme til nytte. Legg teppene med overflaten ned i snøen og la de ligge ute fra noen timer til noen dager. Snøen suger til seg skit fra teppet. Ekstra skit eller flekker kan også skrubbes vekk ved å gni eller skrubbe snø over teppet med hånden eller en hard børste.
Metoden kan også brukes på andre tekstiler, for eksempel dress, dyner, puter og gardiner for å drepe midd eller friske opp. Ting trenger ikke alltid vaskes eller sendes på renseri hvor de bruker helse- og miljøskadelige stoffer. Du kan også legge hvite tekstiler som er gulnet på snøen i solen for naturlig bleking.
15. Mer miljøvennlig vedfyring
Få mer varme og mindre forurensning ut av veden. Fyrer du rett er det mer miljøvennlig enn å bruke strøm. Klikk deg videre og les om gode tips til vedfyring.
16. Bruk handlenett
Det kreves mye energi og 2 liter olje for å lage 1 kg plastikk. I tillegg bidra plast til mye forsøpling i naturen og havet, som årlig fører til lidelser og død for uendelig mange dyr. Bruk handlenett for å redusere ditt plastforbruk. Er du kreativ kan brukte og slitte tekstiler syes om til handlenett.. Enten med lappeteknikk, helt stoff eller å sy på figurere eller tekst. Også fine å gi vekk som gaver.
17. Økologisk julemat
Økologisk mat og produksjon er bedre for både miljøet og helsen, og man tar mer hensyn til dyrevelferd. Les Framtiden i våre hender sine tips om hvor du finner økologisk julemat. Få også med deg 10 gode grunner til å velge økologisk og økologisk mat best i test.
18. Husk å levere småelektroniske produkter til gjenvinning!
Rundt jul spesielt omsettes mye elektroniske produkter, og det gamle blir kastet. Hver nordmann kaster 2,6 kg elektrisk og elektronisk avfall i søpla hvert år. Tilsammen utgjør det 12.600 tonn småelektronikk som inneholder en mengde helseskadelige miljøgifter i tillegg til at tonnevis med verdifulle metaller kunne vært gjenvunnet og spart miljøet for nyutvinning. Å levere småelektronikk til gjenvinning vil spare miljøet for mye, og ikke minst være best for vår egen helse til syvende og sist.
19. Ta en bok å la den vandre
Det blir gjerne litt ekstra opprydning i hjemmet rundt juletider. Har du mange bøker du vet du ikke kommer til å lese igjen kan Bookcrossing være en super måte å la de vandre videre på, så andre kan få glede av dem. Eller hva med å gi bøkene videre til noen du kjenner, eller til et aldershjem eller en veledig organisasjon nær deg. Eller ha en huggelig bokbyttekveld med gode venner med noget attåt.
20. Gjenbruk av stearinlysrester
Rester av stearinlys kan brukes til å smøre trege skuffer. Gni stearinlyset godt på begge flater der det henger og skuffen glir lettere. Stearinvoks med nøytral farge kan også brukes til å fylle små hakk og riper i tre og lignende ved å gni stearinen over skaden.
Du kan også smelte stearinlysrester om til nye lys. Lag et vannbad ved å ha en gryte med stearinlysrestene i en annen gryte med vann. Varm opp til stearinen smelter. Ta ut gamle veker og rusk med en tang eller lignende. Gjør klar melkekartonger med nye veker i midten og hell den flytende stearinen oppi. Sterainen vil synke i midten når det stivner, etterfyll eventuelt med mer stearin. Koselig aktivitet med barna, og kanskje aktuelle hjemmelaget julegaver å gi vekk.
21. Hvitløk mot forkjølelse
Det er høysesong for forkjølelse og influensa, og det inntreffer ofte når det passer minst. Jevnt inntak av verdens mest kjente naturmedisin hvitløk, kan styrke immunforsvaret generelt, og begynner du hvitløksbehandling straks du merker en forkjølelse er på gang kan man unngå å bli syk. Har forkjølelsen satt seg kan du korte ned på sykdomsperioden med jevnt inntak av hvitløk. Hvitløkste med honning og sitron er et sunt alternativ til konvensjonelle kunstige og dyrere behandlingsmetoder.
22. Alternativer til ting du egentlig ikke trenger
Vårt overforbruk er årsak til enorme klimagassutslipp, forurensninger og søppel, men det er mye vi kan leve uten for å redusere vårt forbruk. Her finner 26 enkle alternativer til ting du kan leve uten.
23. Jobbe litt frivillig
Å gi av seg selv er en både givende og nyttig måte å bruke litt av fritiden sin på. Ved å søke litt på nett kan du finne noe som passer deg. Du kan også kontakte Norges Frivilligsentraler og spørre deg litt frem. Miljøorganisasjoner som Framtiden i våre hender, har aktive lokallag i hele landet. Hos Røde Kors kan du hjelpe mennesker direkte lokalt ved å være leksehjelp eller besøksvenn. Ønsker man å gjøre en innsats ute i verden kan man få en opplevelse i hele verden på frivillig arbeidferie. Mulighetene er mange og givende hvis man ønsker å gi av seg selv.
24. Tips til grønne hverdagsvalg
I vårt siste adventstips oppfordrer vi til å bli med oss å ta et eller flere grønne steg for en bedre verden. Her finner du noen tips til en grønnere hverdag.
Vi ønsker alle våre lesere, annonsører, kursholdere, samarbeidspartnere og følgere på FB en riktig God Jul og et Godt Nyttår.
Legg igjen en kommentar