Nordmenn kaster 12.600 tonn miljøskadelig småelektronikk i søpla hvert år

 

Lever småelektronisk til gjenvinning for forsvarlig håndtering av miljøgifter og gjenbruk av materialer. Foto: Elretur

Det vil si at hver og en av oss kaster 2,6 kilo elektrisk og elektronisk avfall rett i søpla hvert år. Denne typen  avfall inneholder mange helseskadelige miljøgifter og skal innleveres så det kan få den spesialbehandlingen slikt EE-avfall krever. Resultatene fremgår av en undersøkelse utført av Cowi AS på vegne av Elretur.

Stig Ervik, administrerende direktør i Elretur AS, er ikke fornøyd med resultatet. – Det er miljøgifter i alle typer elektrisk og elektronisk avfall, uavhengig av om det er små elektriske leker, lyspærer, lommelykter, PCer eller kjøleskap. Disse miljøgiftene er det Elreturs oppgave å fjerne fra de kasserte produktene, før vi gjenvinner materialene i EE-avfallet. Når forbruker kaster elektronikken rett i søpla under vasken, har ikke vi mulighet til å miljøsanere EE-avfallet, hvilket igjen fører til at miljøgifter slippes ut i naturen, og i siste ende forgifter oss, sier Ervik.

Cowi har gjennom plukkanalyser undersøkt hvor mye småelektronikk som faktisk havner i restavfallet, og dermed ikke miljøsaneres eller gjenvinnes på riktig måte.

Ervik er spesielt bekymret for mengden leker som ikke leveres inn til miljøsanering og gjenvinning.

– I dag er det blinkende, roterende og «bråkende» leker overalt. Ikke alle foreldre husker på at dette, når det skal kasseres, er å regne for spesialavfall – og det er tankevekkende, mener direktøren i Elretur. – Med tanke på hvor mange og store mengder miljøgifter Elretur fjerner bare på ett eneste år, er jeg ikke fornøyd med småbarnsforeldre som ikke sørger for å levere inn EE-avfall. Det kan nemlig ikke være barnets ansvar – her på foreldrene på banen, sier Ervik.

Utover elektriske leker er Stig Ervik også svært opptatt av mengdene lyspærer som var kastet i restavfallet. – Når det nettopp kom frem i mediebildet at sparepærene som selges hos flere av de store kjedene inneholder mye mer kvikksølv enn det som er lov, og når vi finner såpass mange sparepærer i restavfallet, håper jeg at produsentene av sparepærene kommer på banen og kjører informasjonskampanjer ut til hele landet – slik at denne mengden går ned, sier Ervik.

Plukkanalysen viser at det er småelektronikk som batteridrevne leker, ledninger og ladere, batterier og sist men ikke minst lyspærer som er gjengangerne i restavfallet.

På tross av at den jevne forbruker fortsatt kaster for mye EE-avfall sammen med restavfallet er Norge best i verden på å samle inn, miljøsanere og gjenvinne EE-avfall fra husholdningene. – I fjor hadde Elretur en gjenvinnningsprosent på hele 93 % av alt som ble samlet inn av EE-avfall. Det er ingen land i verden som kan vise til slike resultater. Derfor er det også så viktig at vi får samlet inn alt EE-avfall, også det som er av en størrelse som lett kan havne sammen med restavfallet under vasken, slik at både ressursene i avfallet og miljøgiftene blir tatt hånd om, sier Ervik.

I Norge har det vært et retursystem for innsamling, miljøsanering og gjenvinning av EE-avfall i 13 år, og helt siden starten har Norge og Elretur vært i verdenstoppen når det gjelder mengde EE-avfall samlet inn per person.

I 2011 spesialbehandlet Elretur hele 8350 tonn med miljøfarlig avfall. Det er blant annet bly, kvikksølv, asbest, PCB og brom i EE-avfall.

– Småelektronisk avfall, lyspærer og batterier leveres inn der du har kjøpt det, i EL-butikker eller som spesialavfall ved din kommunale avfallsstasjon.- Gjør det til en vane å samle småelektronisk som skal kastes et sted og lever det inn en dag du allikavel skal innom leveringsstedet.- Småelektroniske produkter inneholder mange metaler og materialer som er ressurser og kan gjenvinnes. Dermed spares miljøet for nyutvinning tilsvarende det som er gjenvunnet.- Når småelektronisk havner i restavfall vil det kunne gi miljøskader som på sikt også kan gi alvorlige helseskader på mennesker og dyr.

Kilde: Elretur.no

Les også:

Mer enn 40 millioner miljøskadelige lyspærer kastes rett i søpla

Gi din gamle mobiltelefon nytt liv

Lignende innlegg

Del dette med andre...
Share on Facebook
Facebook
32Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen