Naturlig gjødsling

Eggeskall er rik på kalium og kan gi næring til jord og planter. Foto: Nini Hæggernes

Kunstgjødsel, eller mineralgjødsel som det også kalles, er lite bærekraftig og krever mye energi for å produseres. Derfor er det bedre å utnytte naturens metoder – og det gjør du helt gratis.

Kunstgjødsel er industrielt fremstilt og gir rask næring til planten, mens naturlig gjødsel gir gradvis næring til både plante og jord mens det brytes ned. Naturlig gjødsel kan du få av organisk materiale som planterester, tang, tare, halm, kompost, slam, eller gjødsel fra husdyr og mennesker.

Naturlig gjødsling er naturens egen måte å gjødsle på. Når blader, blomster og grener faller til jorden og visner, brytes det organiske materialet ned og gi næring til både planter og jord over tid. Det kan du etterligne til plantene i hagen eller stuen.

9 tips til naturlig gjødsling

Gressklipp

La litt av gressklippet ligge igjen så det kan gi næring til plenen. Gressklipp i tykkere lag kan også brukes som bunndekke rundt planter. Det hindrer ugresset fra å gro, samtidig som det gir næring både til plantene og jorden. La gresset gro litt høyere enn normalt før du klipper. Så får du ekstra gressklipp til bunndekke.

Lag kompost

Lag din egen kompost på et skyggefullt sted i hagen. Lag gjerne to årsbinger som du skifter på å bruke fra det ene til det andre året. Legg lagvis med gress, blader, kvernet kvist og annet hageavfall, samt grøntavfall fra kjøkkenet. Snu komposten med jevne mellomrom. Etter et års tid vil den ene bingen ha blitt til jord og den andre kan tas i bruk. Ikke legg ugress på komposten, da det fort kan slå rot.

Kompost fra avfallsselskap

Mange renovasjonsselskap selger kompost laget av matavfall. Hvis du kan sortere matavfallet i din kommune, kan du sjekke om de også selger kompost.

Kaffe- og tegrut

Kaffegrut passer best til planter som liker sur jord, som rhododendron og roser. Spre grut på jorden rundt plantene med jevne mellomrom. Lukten av kaffe kan forøvrig holde vekke katter og en del skadedyr som snegler og maur. Har du tevann uten melk og sukker til overs, kan det brukes til å vanne stueplantene.

Eggskall

Ta vare på vannet du har kokt eggene i og gi det til plantene når det er avkjølt. Eggeskallet kan du skylle og tørke, før du knuser det i en morter. Strø over jorden og rak det inn så det ikke fyker vekk, eller strø litt i jorden til stueplantene. Eggeskal er rik på kalium som er en av mange næringsstoffer som plantene trenger.

Aske

Ta vare på aske fra bålpannen eller peisen. Aske av rent tre er nemlig rik på kalium og kalk, og kan erstattet kjøpekalk til gressplenen, eller blandes inn i jorden. Men aske er basisk, så ikke bruk direkte til planter som trives i sur jord. Aske kan også brukes i kompostbingen.

Naturgjødsel

Til deg som trenger litt ekstra gjødsel kan naturgjødsel uten kunstgjødsel fra hagesentrene være løsningen. Se etter Debiomerket for godkjent produkter til økologisk hagebruk.

Tang og tare

Tang og tare har blitt brukt som gjødsel langt tilbake i historien. Et godt lag med tang kan brukes som dekke mot ugress direkte på jorden. Eller strø litt tang på jorden og rundt planter der du skal gjødsle, så kan næringsstoffene langsomt brytes ned i jorden. Innholdet av nitrogen og kalsium er omtrent som i annen organisk gjødsel, mens innholdet av fosfor er ganske lavt. De fleste planter tåler ikke så mye salt, så skyll tangen godt eller legg det i regnet en tid før det skal brukes. Du kan også klippe opp tang og lage gjødselvann.

Slik lager du gjødselvann

Tang eller ugressplanter med mye næring kan løses opp i vann og brukes som gjødselvann. Brennesle og valurt er slike ugressplanter med mye nytteverdi. Fyll en bøtte halveis med hele planten eller oppklippet tang, og fyll den opp med vann. La bøtten stå i solen i 14 dager for gjæring og rør daglig for å tilføre oksygen. Gjødselvannet må tynnes ut med 10 deler vann før bruk. Ha litt ferdig gjødselvann i en kanne og fyll opp med vann.

OBS: Gjødselvann lukter!

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.