Vår julekalender til deg. Nye grønne og nyttige tips hver dag frem til juleaften, med ønske om en fredelig, rettferdig og grønn julemåned til alle.
1.desember
Rensing og oppfrisking av tepper og tekstiler:
Alt du trenger er litt snø. Legg teppene med overflaten ned i snøen og la de ligge ute fra noen timer til noen dager. Snøen suger til seg skit fra teppet. Ekstra skit eller flekker kan også skrubbes vekk ved å gnikke eller skrubbe snø over teppet med hånden eller en hard børste.
Metoden kan også brukes på andre tekstiler, for eksempel, dress, dyner, puter og gardiner for å drepe midd eller friske opp. Ting trenger ikke alltid vaskes eller sendes på renseri hvor der brukes helse- og miljøskadelige stoffer. Det skal også hjelpe å legge hvite tekstiler som er gulnet på snøen i solen for naturlig bleking.
2. desember
Gjenbruk av stearinlys-rester:
Rester av stearinlys kan brukes til å smøre trege skuffer. Gni stearinlyset godt på begge flater der det henger og skuffen glir lettere. Stearinvoks med nøytral farge kan også brukes til å fylle små hakk og riper i tre og lignende ved å gni stearinen over skaden.
Man kan også smelte stearinlysrester om til nye lys. Lag et vannbad ved å ha en gryte med stearinlysrestene i en annen gryte med vann. Varm opp til stearinen smelter. Ta ut gamle veker og rusk med en tang eller lignende. Gjør klar melkekartonger med nye veker i midten og hell den flytende stearinen oppi. Sterainen vil synke i midten når det stivner, etterfyll eventuelt med mer stearin. Koselig aktivitet med barna, og kanskje aktuelle hjemmelaget julegaver å gi vekk.
3.desember
Julegaver til nytte og glede
I 2010 brukte vi i Norge omtrent 12 milliarder på julegaver. Men kanskje trenger gaver ikke alltid å koste penger, og hva gir man til den som har alt? Gi Gaver til nytte og glede.
4.desember
Hvitløk mot forkjølelse
Det er høysesong for forkjølelse og influensa, og det inntreffer ofte når det passer minst. Jevnt inntak av verdens mest kjente naturmedisin hvitløk, kan styrke immunforsvaret generelt, og begynner du hvitløksbehandling straks du merker en forkjølelse er på gang kan man unngå å bli syk. Har forkjølelsen satt seg kan du korte ned på sykdomsperioden med jevnt inntak av hvitløk. Hvitløkste med honning og sitron er et sunt alternativ til konvensjonelle kunstige og dyrere behandlingsmetoder.
5.desember
Kreativt og gjenbrukt gavepapir
Som mange vet kan julepapir ikke resirkuleres med vanlig papir da det inneholder en del stoffer og metaller som ødelegger for resirkuleringen. Julepapir ender derfor opp som restavfall og blir en belastning for miljøet. Gjenbruk aviser, blader, tapetrester og stoffer til gavepapir, bruk kongler og strå fra naturen som pynt og flett hjerter eller klipp ut stjerneformet pappbitter som til og fra lapper. En spennende og personlig innpakning viser også at du har brukt tid på den som får gaven. Å gjenbruke annet til gavepapir kan også spare deg for en del kroner.
(Tips fortsetter under bildet)
6.desember
Rengjøring
Å gjøre rent til jul er nok noe de fleste tar fatt i. Men du kan lett unngå helse- og miljøskadelige rengjøringsprodukter ved å ikke bruke konvensjonelle produkter. Faktisk kan du erstatte alle dine rengjøringsmidler med miljøvennlig mikrofiberklut, eddik og sitron. Mikrofiber tar det meste og alle flater med litt vann. For litt vanskeligere flekker, fett og lukt vil eddik stort sett gjøre jobben sammen med mikrofiberklut. Les 21 tips til bruk av universalmiddelet eddik
7.desember
Vedfyring
Få mer varme og mindre forurensning ut av veden. Fyrer du rett er det mer miljøvennlig enn å bruke strøm. Klikk deg videre og les om gode tips til vedfyring.
8.desember
Gjenbruk av appelsin- og mandarinskall
Sett en varmesikker skål med vann og appelsinskall på peisen eller et varmt sted. Når varmen fordamper fører den med seg en herlig frisk appelsinlukt. Vasker du skallet godt kan det også brukes som smakstilsetning i te. Men husk at all ikke-økologisk mat alltid vil inneholde rester av sprøytemidler. Kutt opp i små biter og la det tørke noen dager et varmt sted til det er gjennomtørket. Av skallet kan du også lage appelsinroser til juledekorasjonen eller din egne naturlige duftdekorasjoner til juletreet eller andre steder.
9.desember
Kjøp mindre, lev mer
(Bare til ettertanke… Satser på at det ikke trenger noen nærmere forklaring.. )
10.desember
Naturlig møbelpolish
Konvensjonell møbelpolish fungerer ofte dårlig og inneholder i tillegg også en del stoffer som verken er bra for helsen eller miljøet. Du lager enkelt din egen med omtrent ti deler matolje, og en del fersk sitron. Oljen metter og pleier treet, mens sitronen renser og frisker opp. Flere smarte og nyttige matoljetips finner du her.
11.desember
Lag din egen gløgg
Å finne økologisk gløgg kan være en utfordring. Å lage sin egen gløgg blir løsningen, varmer godt i kulden og smaker ekstra godt når man har laget det selv.
12.desember
Tenk på fuglene
Spesielt når det er mye snø er det vanskelig for fuglene å finne mat. Gi dem en hjelpende hånd med hjemmelaget meiseboller, julerestaurant eller julenek.
13.desember
Kast mindre mat, bruk opp restene
Globalt kaster vi en tredjedel av all mat som produseres, og mye av dette er fullverdig mat som kastes grunnet datomerking eller små skjønnhetsfeil. Det er i den rike verden vi kaster så mye, mens en milliard mennesker sulter eller lider av underernæring. Bare i Norge kaster vi 300 000 tonn mat som kunne vært spist. En norsk husholdning kaster i gjennomsnitt hver fjerde kjøpte handlevogn. Hva med å innføre en restematdag i hjemmet? Restetorsdag ble startet av Matvett, der finner du mange spennende resteoppskrifter. Les også, 8 tips til å kaste mindre mat.
14.desember
Gi en opplevelse
En opplevelse er ofte den beste gaven man kan både gi og få. De varer lenge, forsøppler ikke og blir ikke ligende i et skap som varig fyllmasse. Tenk over hva mottaker liker eller trenger og lag en opplevelse av det. Lag ditt eget gavekort av utklipp fra blader og aviser, tegn eller mal med kaffe og tevann, skriv Til… Fra… og hva du vil gi. Gaven trenger heller ikke koste penger hvis man gir av seg selv og sin tid. Du kan også lage eget gavekort her.
15.desember
Spar strøm
Ved juletider bruker vi ekstra mye strøm. Om vinteren importerer vi mye strøm som blant annet kommer fra kullkraftverk som igjen bidrar til høye CO2 utslipp. Tenk litt over hvor mye julelys du egentlig trenger og slå det av om natten for å spare strøm. Få flere energisparetips og spar både miljøet og lommeboken.
16.desember
Lag julegavene selv
Er du bare litt av den kreative typen kan man lage personlige gaver av alle slag og gi en helt unik julegave. Ting med bruskfunksjon er nyttige gaver, mens personlige gaver som fotografier, malerier og lignende gir et hyggelig og personlig minne. Hva med å samle barna en dag og lag julegaver sammen til andre familiemedlemmer. Det å vise at man har brukt tid på noen er også en gave i seg selv. Et godt eksempel på en nyttig gave er en morsom og helt unik knaggrekke som både er gratis og enkel å lage med det naturen gir oss.
17.desember
Treretters vegetarisk julemiddag
Det er ikke bare ribbe, pinnekjøtt og lutefisk som er alternativene til julemiddagen, noen velger også en vegetarisk jul av hensyn til dyrene og miljøet. Å spise mindre kjøtt generelt er også en enkel måte å kutte sine CO2 utslipp på. Vårt forbruk av kjøtt og animalske produkter står for 18% av de globale CO2 utslipp, mer enn all transport til sammen.
18.desember
Ta en bok å la den vandre
Det blir gjerne litt ekstra opprydning i hjemmet rundt juletider. Har du mange bøker du vet du ikke kommer til å lese igjen kan Bookcrossing være en super måte å la de vandre videre på så andre kan få glede av dem. Eller hva med å gi bøkene videre til noen du kjenner, eller til et aldershjem eller en veledig organisasjon nær deg. Eller ha en bokbyttekveld med gode venner og noe attåt.
19.desember
Husk å levere småelektroniske produkter til gjenvinning!
Rundt jul spesielt omsettes mye elektroniske produkter, og det gamle blir kastet. Hver nordmann kaster 2,6 kg elektrisk og elektronisk avfall i søpla hvert år. Tilsammen utgjør det 12.600 tonn småelektronikk som inneholder en mengde helseskadelige miljøgifter i tillegg til at tonnevis med verdifulle metaller kunne vært gjenvunnet og spart miljøet for nyutvinning. Å levere småelektronikk til gjenvinning vil spare miljøet for mye, og ikke minst være best for vår egen helse til syvende og sist.
20.desember
Kjøp miljømerket
Skal man først kjøpe ting kan man kjøpe det som belaster miljøet og helsen minst ved å lete etter miljømerket varer. Der fins en mengde merker som kan være vanskelig å ha oversikt over, men her har du noen av de mest brukte miljømerkene.
21.desember
Se etter dyrevennlige produkter
Vil du unngå produkter hvor dyr kan ha lidd unødig bør man unngå alle produkter som kommer fra dyr. I tilleggg bør man også se etter produkter som ikke er testet på dyr. Hvert år brukes tusenvis av dyr i blant annet kosmetikktesting. Hos Dyrevernalliansen finner du en oversikt og app som viser hvilke produkter som ikke er testet på dyr .
22.desember
Inviter noen til jul og ut av ensomheten
Der er mange mennesker som er ensomme i julen, og i hverdagen. Ifølge Røde kors føler en av fire i Norge seg ensomme. Hva med å invitere noen hjem til å feire jul med deg. Spør venner og familie om de vet om noen, eller spør på aldershjem eller for eksempel røde kors. Hos Røde Kors kan man også bli besøksvenn og besøke mennesker som trenger en venn. Ved å åpne hjerterom kan du ikke bare få venner for livet, men også gi noe av det kjæreste du kan gi, deg selv.
23.desember
Jobbe litt frivillig
Å gi av seg selv er en både givende og nyttigmåte å bruke litt av fritiden sin på. Ved å søke litt på nett kan du finne noe som passer deg. Du kan også kontakte Norges Frivilligsentraler og spørre deg litt frem. I lokallmiljøet kan man hos Framtiden i våre hender, eller andre miljøorganisasjoner, eksempelvis gjøre en innsats for miljøet eller global rettferdighet ved å kontakte et lokallag nær deg. Hos Røde Kors kan du hjelpe mennesker direkte lokalt ved å være leksehjelp eller besøksvenn. Ønsker man å gjøre en innsats ute i verden kan man få en opplevelse i hele verden på frivillig arbeidferie. Mulighetene er mange hvis man ønsker å gi av seg selv.
24.desember
Med ønsker om en fredelig og riktig god jul til alle!
Legg igjen en kommentar