Gi din gamle mobiltelefon nytt liv

I Norge selges årlig nærmere 2,5 millioner mobiltelefoner. Forbrukere sender mindre enn 1 prosent av dette til gjenvinning.Foto: Sxc

Gamle mobiltelefoner som ligger bortgjemt i skuffen har fortsatt stor nytteverdi hvis de blir sendt til gjenvinning. Når en mobiltelefon ikke lenger virker kan omtrent 95 prosent av delene gjenvinnes og bli til nye mobiltelefoner. Hvor mange kasserte mobiltelefoner har du i skuffen?

En mobiltelefon inneholder en mengde ulike råvarer og kjemikalier som både er miljøskadelig og ressurskrevende å produsere. Med det høye forbruket av mobiltelefoner skaper utvinning av metaller også etiske konflikter i uland hvor det kan føre til utnytting av arbeidere og finansiering av korrupsjon og krig.

I snitt finner man 40 prosent metall, 40 prosent plast og 20 prosent keramikk itillegg til miljøskadelige kjemikalier som blant annet såkalte bromerte flammehemmere i en trådløs mobiltelefon. Fra en brukt mobil gjenvinnes alle metaller som kobber, nikkel, tinn, kobolt, gull og tantalum (coltan). Dette tilsvarer materialbehovet til en ny mobiltelefon. Plast forbrennes på forsvarlig høy temperatur slik at miljøforgifting unngås og energien i materialet gjenvinnes. De resterende 5 prosentene som består av miljøgifter og restavfall deponeres på forsvarlig måte så de ikke forurenser naturen.

Det verste man kan gjøre er å kaste mobiltelefonen i søppelbøtta. Det fører til at miljøgifter i mobiltelefonen blir sluppet ut i naturen. Mobiltelefonen vil da bli brent sammen med annet restavfall i anlegg som ikke er laget for å forbrenne elektronikk. Den forbrenningen skjer ikke ved høye nok temperaturer til å uskadeliggjøre miljøgifter som for eksempel bromerte flammehemmere.

Nordmenn dårlig til mobilgjenvinning

I Norge selges det årlig nesten 2,5 millioner mobiler og gjenvinningen er mindre enn 1 prosent av dette. Ifølge Elretur, Norges største returselskap for elektrisk og elektronisk avfall, gjemmer de fleste gamle mobiler vekk i en skuffe hjemme. Bare hver femte nordmann er uten en gammel mobil i skuffen, hver andre nordmann har 1-2 mobiler hjemme, mens hver fjerde nordmann har mer enn tre mobiler liggende.

Innlevering

Brukte mobiltelefoner med ladere og tilleggsutstyr kan innleveres til gjenvinning alle steder hvor man får kjøpt en mobiltelefon. Ikke alle butikker er flinke til å opplyse opp dette, men de er pliktig til å ta imot. Hos Telenor kan du også bestille gratis returkonvolutt til mobilen din. Husk å fjern sim kort og personlig data før du sender retur.

Lær mer om mobilens livsløp på Eletikk

Film fra Miljøstatus.no om kassering av mobiltelefoner

miljøstatus.no: avfall from miljøstatus.no on Vimeo.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.