Toro rydder opp

Foto: Julie Forchhammer/Regnskogfondet

Toro, som blir produsert av Rieber & Søn, har valgt å oppgi hvem de kjøper palmeolje fra etter at Regnskogfondet og Grønn Hverdag klaget dem inn for brudd på miljøinformasjonsloven.

Ferdigmatprodusenten Toro har jobbet med å fase ut bruken av palmeolje over lengre tid. Regnskogfondet og Grønn Hverdag foretok nylig en undersøkelse om bruken av palmeolje i norske matvarer. Der ville ikke Toro oppgi hvem de kjøpte palmeolje fra. Nå har de ombestemt seg.

– Det er flott at Toro tar ansvar og nå vil oppgi hvem de handler palmeolje fra. Men det er synd at vi måtte så langt som å klage dem inn til miljøklagenemnda for å få den informasjonen vi mener å ha krav på, sier Lars Løvold i Regnskogfondet.

Løvold understreker at bedrifter som bruker palmeolje er lovpålagt å oppgi hvem de handler med.

– Regnskogfondet har klaget inn flere bedrifter til miljøklagenemnda tidligere, og har alltid fått medhold i at bedrifter ikke kan holde tilbake informasjon om hvem de handler miljøbelastende varer fra, fortsetter Løvold.

Utvinning av palmeolje er den viktigste årsaken til at regnskogene i Indonesia og Malaysia forsvinner, i følge FNs miljøprogram UNEP. I tillegg er palmeolje usunt. Derfor har Regnskogfondet og Grønn Hverdag kartlagt forbruket av palmeolje i den norske matvarer. Formålet er å sette fokus på palmeolje som miljø- og helseproblem, og på sikt bidra til å redusere bruken.

Klagen mot Toro er nå trukket tilbake. De fire som ennå ikke har besvart undersøkelsen er Nestlé, Maarud, Kims og Old El Paso/General Mills.

Les relatert sak: Vil ikke svare om miljøskadelig olje i norske matvarer 

Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.