Vi bruker mer enn 100.000 tonn kjemiske sprøytemidler i hagene våre hvert år. Kjemikalier som verken er bra for miljøet eller vår egen helse. Ta vare på deg selv og miljøet ved å ta i bruk naturlige fremgangsmåter når du skal klargjøre hagen for sommernytelser.
Kaffe, bananskall, matolje og eddik kan brukes til så mye annet enn mat. Gjenbruk, flerbruk og full utnyttelse av ting som i utgangspunktet blir sett på som avfall. Gode miljøtiltak er bedre for både helsen, miljøet og lommeboken.
Gjør hagemøblene sommerklar
Uansett om du har hagemøbler i tre, plast, jern eller rotting trenger de vedlikehold for å vare lengst mulig. Bruk noen få timer på å gjøre hagemøblene klar til sommer. Gi trøtte møbler nytt liv med enkel rengjøring og etterbehandling. Bruk koster, skrubber og svamper, vask godt med grønnsåpe, miljømerket oppvasksåpe eller en eddikspray med like deler vann og eddik. Et godt middel med mild skrubbe-effekt er natron. Hold deg langt unna skuremidler på plastmøbler, det etterlater stygge riper og gir grobunn for mer skit. Skyll godt og la møblene tørke før du smører møblene inn med matolje og etterpolerer med en tørr klut for å fjerne overflødig olje. Matolje gir gløden og fargene tilbake til alle typer møbler samtidig som det beskytter noe mot vann. Matte plastmøbler får også fargen tilbake med matolje.
Skal du male?
I dag kan man få vannbasert maling til det meste, og det er absolutt å foretrekke. Men må du bruke oljebasert maling kan du unngå bruk av whitespirit ved å smøre deg med matolje før du begynner å male. Bland gjerne litt matolje med vann på en sprayflaske. Rist godt og ha på bar hud med jevne mellomrom under malingen. Matoljen legger seg som en mykgjørende hinne og forhindrer malingen i å trekke inn og feste seg til huden. Når man er ferdig å male smøres malingsflekker på huden igjen med oljen og malingen vaskes lett vekk med vanlig oppvasksåpe. Kjemikaliefritt og garantert lykkelig babyhud.
Forebygg ugress
Det mest naturlige er å fjerne ugress med rot så tidlig som mulig, men det kan være vanskelig å få opp hele rotsystemet. Før man vet ordet av det vrimler det av nye uønsket babyplanter. På plattinger og steder hvor der ikke er planter man ønsker å beholde, kan man drysse litt havsalt, eventuelt blande havsalt med varmt vann og sprøyte det, eller 7% eddik, ved roten. Behandlingen må gjentas iløpet av sommeren. Man skal allikevel være litt forsiktig med å bruke dette for mye da det gjør jordsmonet salt og surt og også tar knekken på viktige mikroorganismer. Vanndamp fra apparater som kjøpes på hagesentre, eller varmt vann er også en effektiv metode som kan brukes men ikke noe bra for dyrelivet i jorden. I bed bør man ikke bruke noen av disse metodene da det kan ta knekken på planter du vil beholde. Der er det mest effektive å tilbringe noen timer på kne og ta det som en trim for støle muskler som ellers sjelden er i bruk.
Men, en del planter som blir sett på som ugress er faktisk vakre å se på når de blomstrer. Bare fordi det gror villig trenger det ikke nødvendigvis å behandles som «ugress». Mange ugressplanter kan forøvrig også brukes til næringsrike og nyttige matplanter.
Mugg- lukt og flekkfjerner
Fjern flekker og mugg uten kjemikalier ved å bruke 7% eddik. Eddik fjerner også lukten av katteurin hvis man skulle ha problemer med slikt. Katter er ikke noe glad i eddiklukten og vil normalt også holde seg borte fra steder du har sprøytet med eddik.
Skuremiddel og rengjøring av grillen
Trenger du skuremiddel til møbler eller grill er natron eller bakepulver blandet med litt vann et mildt og naturlig skrubbemiddel som kan brukes istedet for andre miljø- og helseskadelige midler. Smører du grillen inn i litt matolje, eller legger den i bløt i varmt vann før du skurer, vil fastbrent fett løsne lettere. Skyll grillen godt og tørk før du etterpolerer med matolje. Grillen blir som ny.
Bananskall til rosene
Roser trenger en del næringssoffer for å trives. Bananskall er rike på magnesium, svovel, kalsium, fosfater, kisel og natrium-sporestoffer som plantene trenger for å vokse seg sunne og sterke. Disse stoffene er ofte mangelvare i vanlig hagejord. Legger du bananskall under et tynt jorddekke rundt rosene blir blomstringen rik og bladene blir blankere.
Unngå lus på rosene
Plant hvitløksbåter rundt omkring i rosebedet for å unngå lus på rosene. Samtidig dyrker du frem egne økologiske hvitløk. Et godt eksempel på at man ikke trenger giftige sprøytemidler, men ofte kan bruke naturlige metoder. Hvitløk bør plantes om høsten for å få gevinst neste år.
Forebyggende middel mot svartflekksopp
Bland 2 sp. natron i 2 l vann tilsatt 0,5 dl grønnsåpe. Sprøytes på rosene en gang i mai samt en gang i juni ved behov.
Samle regnvann til plantene
Planter foretrekker regnvann fremfor renset vann fra springen. Og hvorfor sløse med springvann til å vanne plen og planter når naturen på disse kanter til tider forsyner oss med bøttevis av gratis regnvann. Samle regnvann i tønner under nedløpsrør fra takrenner, eller i store kar. Hos en del hagesentre kan man få kjøpt regntønner, noen med tappekran. Man kan også bruke tretønner eller andre kar man har tilgjengelig. Ha gjerne lokk på for å unngå skit og at mygg legger egg i vannet.
Bruk hageavfallet
Hvorfor kjøre vekk hageavfallet i plastsekker når du kan bruke det til egen vinning? Lag din egen kompost og oppsamlingsplass for hageavfall på en skyggefull plass i hagen. Blader, gressavklipp og oppklippet kvister blir til ypperlig plantejord til neste år. Legg avfallet lagvis så det får litt lufttilførsel i komposten. Avispapir i strimler kan også legges på. Har du peis kan større grener kuttes opp til oppfyringsved og legges til tørk en tørr plass så det er klart for vinteren. IKKE legg ugressrøtter i en slik åpen kompostbinge!
Vidunderlig kaffegrut og gjødsling
Det finnes mange naturlige måter til å gjødsle og gi planter og busker næring. Visne blader, kompost, gressklipp, tevann og kaffegrut er noen av dem. Alle disse alternativene kan legges direkte på jorden og vil litt etter litt gi fra seg næring til jorden og plantene. For mer øyeblikkelig virkning kan man ha noen klyper med kaffe- eller te-grut i vann, riste godt og la det virke litt før man vanner direkte ved planten. Ypperlig til potteplanter.
Gjør det til en vane å ta vare på kaffi- og tegrut igjennom året, så har du din egen gjødselfabrikk klar når du skulle trenge det. Samle gruten i en bøtte etter hvert, husk at det må få lov å tørke så det ikke mugner.
Lukten av kaffe skal forøvrig holde vekke en del skadedyr som katter, snegler og maur.
Legg igjen en kommentar