Lag din egen kompost

Lager du to binger har du en til fjorårets ferdige kompost og til årets kompostfyll. Foto: Sxc

Lager du to binger har du en til fjorårets ferdige kompost og til årets kompostfyll. Foto: Sxc

La organisk hage- og kjøkkenavfall kommer til nytte. Lag din egen næringsrike kompost til plantene i hagen eller på balkongen.

Tre enkle steg til egen kompost. Og det er enkelt, gratis og miljøvennlig, og vil også være fin terapi for travle sjeler:

  1. Finn et egnet skyggefullt sted i hagen og bygg en luftig og enkel kompostbinge av det du måtte ha. Flettet grener eller trestokker, steiner, paller eller gjenbrukte gamle gjerder er alle ting som kan brukes. Eller man kan lage en komposthaug uten binge. Husk at der må være god lufttilgang i en binge, så det ikke begynner å lukte.
  2. Legg et tynt lag grener i bunn, og legg etter hvert lagvis brunt og grønt materiale i bingen. IKKE ha animalske produkter i bingen (eggeskall ok), det vil lukte og tiltrekke seg dyr. Brunt materiale: kvister, høy, visne plantedeler, papp og papir. Grønt materiale: gressklipp, plantedeler, skrell fra frukt og grønt. Du kan også blande i eggeskall, kaffi- og tegrut og grønnskasrester fra kjøkkenbenken.
  3. Vend komposten med jevne mellomrom og sørg for at det ikke tørker ut. Etter 5-10 mnd, alt etter hva du har i bingen, har du fin kompostjord som kan blandes med vanlig jord eller brukes som gjødsel på toppjorden. Ved å bruke din egen kompost i hagen, slipper du å kjøpe konvensjonell gjødsling, og plantene vil garantert stortrives.

Dette lille filmen forklarer enkelt fremgangsmetoden. Engelsk tale.

Du vil kanskje også lese:

Naturlig og gratis gjødsel

Grønne vårtips til hagen

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.