Earth day every day

Foto: Nini Hæggernes

Earth day er en årlig global event som samler mennesker og organisasjoner fra hele verden til å stå sammen for å gjøre sin del for en mer bærekraftig fremtid. Earth day er også en fin anledning til å sette i gang nye tiltak i hverdagen som kan gjøres hele året.

Det meste vi gjør er bare vaner, gode er dårlige. Når vi blir bevisst på hva vi gjør er det som oftes lett å endre en uvane til en sunnere og bedre vane. Her er noen tips på veien til en mer bevisst og miljøvennlig hverdag.

1. Heng klesvasken til tørk. Selvom tørketromlere er blitt litt mer energivennlige kreves det fortsatt både energi for å tørke, og det blir miljøskadelige utslipp både ved produksjon og frakt av maskinen. En tørketrommel vil etter noen år ende opp som avfall og være en belastning for miljøet. Klær holder seg dessuten finere lengre ved å tørke det naturlig på klessnoren.

2. Spar på vannet. Har du noen gang vært uten vann i hjemmet en dag eller to helt ufrivillig? Da har du kanskje følt på kroppen hvor avhengig vi er av det rene vannet som vi så lett får inn i hus. Men nok rent vann er ingen selvfølge, og rent vann krever både miljøbelastende rensing og energibruk. Vi bruker mye vann i vår hverdag til enkle ting som å børste tenner, vaske klær og dusje. Tenk over hvor du kan redusere ditt vannforbruk  Hundre måter å spare vann på (engelsk).

3. Spis mindre kjøtt. Å spise mindre kjøtt er også en indirekte måte å spare på vann. Itillegg forurenser kjøttproduksjon,  krever enorme mengder vann og gir store klimagassutslipp både på grunn av produksjon, arealbruk, emballasje og transport. Vårt animalske forbruk står for 20 prosent av de globale klimagassutslipp.

4. Inviter til ryddedag i nabolaget. Mye boss havner på avveie og flyter rundt i nabolag og naturen. Dette fører ikke bare til en visuel forurensning, men kan også være  til skade for både mennesker og dyr. Mye plastavfall har for eksempel en nedbrytningstid på mellom hundre og tusen år, og det blir aldri borte men smuldrer opp i mikroskopiske biter som går inn igjen i vår matkjede. Ta intiativ og inviter naboene til en årlig eller halvårlig  ryddedag i nabolaget og lag det litt hyggelig med kaffe og prat.

5. Kjør mindre bil. Bor du nær noen av dine daglige gjøremål kan du lett sykle eller gå dertil, og samtidig la det bli en treningsøkt. Prøv å ha minst en dag i uken hvor du ikke kjører bil, men går, sykler eller bruker offentlig transportmidler.

6. Kjøp lokal mat eller dyrk selv. Konvensjonell matproduksjon bidrar til store mengder forurensning og klimagassutslipp. Kjøp hos din lokale bonde eller marked og støtt kortreist mat. Noe mat kan man også dyrke selv i hage eller krukker på balkongen som foreksempel urter til te og krydder.  

7. Gratis aktiviteter ute. Aktiviteter kan være så mye, men man trenger ikke kjøre bil for så å betale seg inn et sted for å få en uforglemmelig eller hyggelig opplevelse. Tvert i mot. Ta barna med på en tur i naturen, plukk steiner eller se på fugler. Ta med en fuglebok og la turen bli lærerik for både store og små. Ta en sykkeltur eller sett i gang et nyttig hageprosjekt som barna også kan ta del i.

8. Gjenbruk, reduser og resirkuler! De tre grunnprinsippene til en mer miljøvennlig hverdag.

  • Bruk det du allerede har.
  • Gi det du har nytt liv med litt kreativ tenking istedet for å kaste.
  • Gi vekk til venner, loppemarkeder og bruktbutikker så tingene kommer til nytte.
  •  Kjøp minst mulig av ALT.
  • Lever og kast det du skal kvitte deg med til riktig gjenvinning så det kan komme til nytte.

9. Bruk miljømerket produkter eller naturlige fremgangsmetoder. Mange produkter inneholder et hav av ulike kjemikalier som kan være både helse- og miljøskadelig i større eller mindre grad. Se etter miljømerket produkter når du handler eller bruk naturlige fremgangsmetoder og såkalte kjerringråd.

Og ikke hør på reklamer som forteller deg hva du trenger og må ha. Sunn fornuft er ditt viktigste redskap til en mer miljøvennlig hverdag.

Les mer om Earth day her.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.