20 hverdagstips som sparer penger og miljøet

Foto: Dreamstime, Anatoly Tiplyashin

Der er uendelig mange måter å spare både penger og miljøet på. Våre hverdagsrutiner er ofte bare en vane, eller uvane for den saks skyld. Her er 20 enkle tips som kan spare både penger, tid og miljøet.

1. Sett av en fast handledag i uken for dine matvareinnkjøp og kast mindre mat

Skriv ned hva du trenger etterhvert og få unna matvareinnkjøp en fast dag i uken. Du vil garantert se at matbudsjettet minker, at du sparer mye tid og ikke minst kjøring frem og tilbake. Sannsynligvis vil du også få mindre matavfall. En nordmann kaster i snitt hver fjerde handlevogn de handler med mat. Dette er ikke bare et stort etisk problem men også et miljøproblem som i tillegg utgjør store summer. Gjør det til en vane å kaste mindre mat. 8 tips til å kaste mindre mat.

2. Prøv naturlig og grønn rengjøring

Ikke bare er naturlig rengjøring oppfriskende. Det er giftfritt og dermed bedre både for helsen din og miljøet. Du kan spare mye penger og skapplass ved å gå over til plettfri rengjøring med naturlige rengjøringsmetoder. Eddik, natron, salt, matolje og sitron  er gode naturlige produkter som gir deg et friskt og sunt hjem. Som supplering kan man eventuelt i tillegg bruke flytende svanemerket såpe, for eksempel oppvasksåpe eller grønnsåpe. Mikrofiberklut er også noe alle bør ha i hus. Med vann alene vaskes de fleste flater som speil og glass skinnende rent.

3.  Gaver

Lag gaver selv eller gi av din tid. Personlige gaver til nytte og glede blir ofte også mer satt pris på.

4. Bruk biblioteket

Bugner huset ditt av bøker du vet du sannsynligvis bare leser en gang? Biblioteket kan spare deg for mye penger og plass ved å låne bøker du uansett bare kommer til å lese en gang. Har du bøker du ikke trenger mer kan du gi til venner, arrangere byttekveld eller sette igang bookcrossing ved å la bøkene komme til glede for andre.  

5. Last ned musikk istedet for kjøp av CD

Istedenfor å kjøpe miljøbelastende CD’er kan det være en god idè å kjøpe musikken din som nedlastbare filer via internett.

6. Energitest huset ditt

Du kan selv energimerke boligen din og finne ut hvilken energikarakter du faller under. En fysisk energitest av autorisert  firma kan finne ut hvor det er varmetap i huset og hvor tett huset ditt er. Fyrer du til kråkene?

7. Slå av standbyknapper

Standbyknapper trekker strøm selv om apparatet er avslått. Tv, Pc, forlengerledning med av/på knapp. Slå av alt og kort ned på strømregningen.

8. Bruk oppladbare batterier

Vi bruker batterier til mye. Fjernkontroller, fotoapparater og andre dingser. Det kan bli mange batterier i året som ikke bare koster penger men som til slutt ender opp som giftig avfall. Skaff deg en lader med oppladbare batterier. Batteriene kan gjenbrukes lenge og du kan på sikt spare inn en del kroner. Husk at oppbrukte batterier skal leveres forsvarlig til gjenvinning.

9. Sykle på jobb

Sykle på jobb, eller sykle mer. La bilen stå når du kan er en enkel oppfordring. Her er flere goder. Bedre helse, fysisk aktivitet gjør deg mer opplagt og du parer miljøet for giftig utslipp. Her kan det selvfølgelig også spares mye penger hvis man er flink. Helsemyndighetene anbefaler 30 minutters lett aktivitet daglig for å ivareta en bedre helse, noe som lett kan innfris ved å la bilen stå litt oftere.

10. Spar energi generelt

Mange tiltak kan utføres for å spare energi i hele huset. Hos Enove kan det også søkes om støtte til energitiltak i hjemmet. Å slå av lys og elektriske ting i rom som ikke er i bruk kan spare deg for en del kroner iløpet av et år og samtidig spare miljøet for energiproduksjon.

11. Gjenbruk når du pusser opp

Tenk deg om når du pusser opp. Der er mye som kan brukes om igjen. Litt pussing og miljømerket maling kan gjøre underverker på gamle skapdører. Har du spann med restmaling i forskjellige farger kan disse blandes til nye spennende farger. Bare fantasien setter grenser. Før du pusser opp kan du også vurdere hvor mye du egentlig trenger å pusse opp.

12. Re-design

Kjøp brukt eller forny dine gamle møbler. Dette sparer miljøet for mye avfall og lommeboken din vil elske det. Brukte møbler blir som nye med litt beis, maling, nytt trekk og litt kjærlighet. Sett dit eget preg på møblene dine med sjablonger, nye knotter, decoupage, og få ditt helt unike møbel som ingen andre i hele verden har maken til.

13. Lufttørk klær

Å kaste tøyvasken i tørketrommelen trekker både strøm, belaster miljøet og sliter på klær. Lufttørking er bedre for tøyet og klær som har hengt ute får en deilig frisk og naturlig duft.

14. Fyll opp vaskemaskinen

Gjør det til en vane å fylle opp vaskemaskinen før du setter den i gang. Bruk miljøvennlig vaskemiddel for å belaste miljøet minst mulig og bruk mindre. Ofte har vi mye mer såpe i beholderen enn det egentlig trengs.

15. Byttekveld

Har du mye av mye du ikke bruker? Hva med å lage en byttekveld med venner. Her er det fritt valg for tema. Klær, interiør, dingser, kjøkkengrei, bøker, babyklær, sportsutstyr.. mulighetene er mange. Dette er både sosialt, morsomt og sparer både penger og miljøet for avfall.

16. Invester skattepengene du fikk igjen

Å investere penger i noe som på sikt vil spare deg for penger og samtidig spare miljøet er et lurt trekk å foreta. Hva med å få montert en varmepumpe, eller kjøpe en sykkel kanskje?

17. Dyrk din egen mat

Har du litt grønne fingrer og en flekk med jord kan du dyrke de herligste økologiske matvarene med egne hender og omtanke. Om du har hage eller bare noen blomsterpotter spiller i grunnen ikke så stor rolle. Frukt, bær, grønnsaker, listen er lang. Hva med å dyrke egne urter til krydder og te? Nyt din egen sprøytefrie mat. Spar penger, spar miljøet og fine ting å gi vekk som gaver.

18. Lag ekstra mat for nedfrysing

Om du er singel eller flere i husholdningen, dette sparer deg garantert for mye tid, strøm, penger og miljøet. Lag mer mat enn du trenger for dagen og frys ned i ferdig middagsporsjoner. I stedet for å koke middag, gjerne i flere gryter, kan du nå bare ta porsjoner ut av fryseren og varme opp. Dette vil også hjelpe deg til å ikke kaste mat unødig i og med at du bruker opp alle ingredienser umiddelbart. Enkelt og effektivt, hjemmelaget ferdigmiddag. Husk å ta maten ut av fryseren dagen før så den er tint. Da bruker du mindre strøm ved oppvarming.

19. Klær

Når så du sist innerst i klesskapet? Ofte kan man finne klær man har glemt og dette kan føles som nye klær. Istedet for å levere klær til renseri hvor det brukes kjemikalier som er ugunstig for både helsen og miljøet, kan man henge det ut til lufting i noen dager og eventuelt tørke over med en klut vridd opp i 1 del eddik blandet med 1 del vann. Eddik fjerner lukt og enkelte flekker. Test alltid en usynlig del av plagget for å være sikker på at plagget tåler det.

20. Trenger du virkelig det?

Kjøp mindre. Neste gang du er ute å handler og ser noe du får lyst på. Spør deg selv, trenger jeg virkelig dette? Du vil bli forbauset over hvor ofte svaret faktisk er nei. Generelt vil mindre forbruk på alle kanter, mindre kjøp og kast bidra til å spare både miljøet og lommeboken. Vel hjemme kan du være fornøyd over dit bevisste valg og sparte penger.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.