Verdens første flytur jorden rundt på solenergi

Verdens første Jorden rundt flyving utelukkende med solenergi startet i Abu Dhabi 9. mars 2015. Foto: Solar Impulse

Verdens første Jorden rundt flyving utelukkende med solenergi startet i Abu Dhabi 9. mars 2015. Foto: Solar Impulse

Kan man fly jorden rundt uten flydiesel? Ja, mener sveitsiske André Borschberg, grunnlegger av selskapet Solar Impulse. Mandag morgen startet reisen som skal ta ham jorden rundt på solenergi.

Første etappe av den historiske flyturen er i gang.  På flyets 35 000 km lange ferd vil pilotene Bertrand Piccard og Andre Borschberg bytte på å bemanne cockpiten på sin ferd østover fra Abu Dhabi. Solar Impulse stopper i følgende byer; Muskat, Oman, Ahmedabad og Varanasi i India, Chongqing og Nanjing i China, Hawaii, Phoenix og New York i USA, før det krysser Atlanteren på veien tilbake til Abu Dhabi, med forventet ankomst midt på sommeren.

Det mest krevende delen av reisen blir en non-stop tur på fem døgn over mye av Stillehavet, fra Kina til Hawaii. Flyet får kraft fra 17 248 solceller og vil stige til høyder mot 10 000 meter om dagen for fullading av batteriene og holde seg i luften hele natten ved hjelp av kraft fra batteriene.

(Se video lengre nede i saken. Artikkelen fortsetter under bildet.)

11032174_907251505972692_6509216782953929806_n

Fra den vellykket avgangen om morgenen 9 mars 2015. Foto: Solar Impulse

ABB i allianse med Solar Impulse

I 2014 dannet ABB og Solar Impulse en allianse innenfor innovasjon og teknologi for å fremme en felles visjon om å redusere ressursforbruket og øke bruken av fornybar energi.

– ABB er stolt av alliansen med Solar Impulse og av å være en del av den første flyvningen Jorden rundt, utelukkende med solenergi. ABB og Solar Impulse er lidenskapelige opptatt av å flytte grenser for teknologi og innovasjon for en bedre verden, sier Ulrich Spiesshofer, konsernsjef i ABB-gruppen.

Tre ABB-ingeniører har arbeidet sammen med Solar Impulse-temaet, og bidratt med ekspertise og erfaring. De har hjulpet til med å forbedre energieffektiviteten til solcellene og ladeelektronikken for flyets batterisystemer.

ABBs entusiasme for Solar Impulse kommer ikke bare fra felles tro på innovasjon og teknologi, men også fra selskapets motto: «Power and productivity for a better world». Solar Impulses visjon speiler ABB aspirasjon om å effektivisere drift av anlegg og bygninger, redusere ressursbruk, tilrettelegge for bærekraftig transport og å øke integreringen av ren, fornybar energi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

André Borschberg skal fly den første etappen fra Abu Dhabi. Piccard flyr den tolvte og siste. Foto: Solar Impulse

André Borschberg skal fly den første etappen fra Abu Dhabi. Piccard flyr den tolvte og siste. Foto: Solar Impulse

Som verdens nest største produsent av solarinvertere og en ledende leverandør til vindkraftindustrien, er ABB i front på på effektiv og pålitelig integrering av fornybar energi i strømforsyningen. ABB bidrar også til bygging av det mest omfattende nettverket av hurtigladere for biler i Europa og er en sentral utstyrsleverandør til verdens største nettverk av hurtigladere for biler i Kina.

– Når vi snakker om ren teknologi, er det ikke en drøm, men virkelighet. ABB er å med på å bringe teknologien til markedet, og har allerede spart energi tilsvarende millioner av husholdninger, «sier Piccard, den sveitsiske flypioneren som var med på det første laget som kretset rundt jorden i en ballong i 1999.

Den andre piloten på Solar Impulse, Borschberg, sier at teknologien endrer seg mye raskere enn vi noensinne kunne ha forestilt oss.

Siden 2010 har styreleder Piccard og administrerende direktør Borschberg i Solar Impulse til sammen satt åtte internasjonale rekorder med et prototypefly som utelukkende er drevet med solenergi i Europe, Nord Afrika og USA, inkludert varighet, høyde og tilbakelagt distanse.

(Se video under bildet)

Slik er den planlagte 35 000 kilometer lange ruten. Foto: Solar Impulse

Slik er den planlagte 35 000 kilometer lange ruten. Foto: Solar Impulse

Følg reisen på www.solarimpulse.com eller hos ABB

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen