Storebrand svartelister kull- og palmeoljeselskaper

Storebrand viser vei mot en bærekraftig fremtid ved å si nei til kullselskaper. Illustrasjonsfoto: Sxc

Storebrand viser vei mot en bærekraftig fremtid ved å si nei til kullselskaper. Illustrasjonsfoto: Sxc

Atter en seier for jordkloden i disse dager. Storebrand ønsker ikke å bidra til miljøødeleggelser og fjerner derfor 11 palmeoljeselskaper og ti kullselskaper fra sine investeringer.

Vi må øke investeringene i de som driver smart og bærekraftig, sier Christine Meisingset i Storebrand.

– Det er veldig bra at Storebrand fortsetter å vri investeringene sine i mer klimavennlig retning. Det sender riktige signaler både til Oljefondet og fossilindustrien, sier policyleder Vemund Olsen i Regnskogfondet. – At de trekker seg ut av flere palmeoljeselskaper er en seier for regnskogen, og jeg er helt sikker på at dette ikke hadde skjedd hvis vi og andre organisasjoner ikke  hadde satt fokus på hvor ødeleggende palmeoljeindustrien er, sier han.

– Storebrand sender nå et viktig signal til andre investorer om at man bør droppe miljøfiendtlige industrier. Det vil på sikt gagne både kunder, næringsliv og jordas klima, uttaler Olsen.

De siste årene har blant annet Regnskogfondet drevet en omfattende kampanje mot palmeolje i norske matvarer. Kampanjen har allerede ført til at forbruket av palmeolje i norske matvarer er redusert med rundt 70 prosent.

Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender har nylig satt i gang kampanjen «Fossilfrie penger». Kull er den skitneste energiformen og en av hovedårsakene til klimaendringene. Derfor krever de at norske banker og Oljefondet må selge sine aksjer i kull og heller investere i ren og fornybar energi.

– Vi er svært glade for at Storebrand lytter til Framtiden i våre hender. Storebrand er med dette ledende i Norge, men også en del av en internasjonal trend. De bidrar til en bedre og mer miljøvennlig verden ved å gjøre kullselskapene mindre verdt. Samtidig sendes det et signal til resten av finansverdenen om at kull er fortidens energiform, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. For å unngå store klimaendringer, er det nødvendig at mesteparten av verdens olje, kull og gass blir liggende under bakken. I stedet må det satses på energisparing og fornybar energi, uttaler han.

Kampanjen «Fossil free» ble startet av Sofieprisvinneren Bill McKibben og miljønettverket 350.org. I samarbeid med 350.org organiserer Framtiden i våre hender det norske arbeidet med «Fossilfrie penger». For en introduksjon til kampanjen kan du se dokumentaren «Do the math».

Sier nei til  kull og palmeolje

– Med tanke på omfanget av globale utfordringer knyttet til klimaendringer, er det en sørgelig lav andel av kraftproduksjonen som er basert på fornybare energikilder. Det er spesielt viktig at de store aktørene trapper opp arbeidet med omlegging til fornybart. Det skal vi bidra til, ved å utelukke de verste og investere mer i de beste selskapene, sier leder for bærekraftige investeringer i Storebrand, Christine Meisingset.

Du kan lese mer om palmeolje her og bli med å si ja til Fossilfrie penger ved å skrive under her.

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen