Regnskogene viktig for oss alle

Mange tusen indianere døde da gullgravere invaderte yanomani-indianernes landsbyer dypt inne i Amazona. Davi Kopenawa yanomami har fra han var 14 år stått fremst i kampen for at folket hans aldri skal oppleve slike grusomheter – en kamp som langt fra er over. Foto: Vincent Rosenblatt

Mange tusen indianere døde da gullgravere invaderte yanomani-indianernes landsbyer dypt inne i Amazona. Davi Kopenawa yanomami har fra han var 14 år stått fremst i kampen for at folket hans aldri skal oppleve slike grusomheter – en kamp som langt fra er over. Foto: Vincent Rosenblatt

Søndag 18.oktober kan du bli med på årets viktigste søndagstur for verdens regnskoger. Årets TV-aksjon går til Regnskogfondet og midlene skal brukes til å bevare regnskogområder større enn Danmark og Norge til sammen.

Der er mange grunner til at vi må ta vare på regnskogene. De er komplekse systemer som er med til å holde kloden vår i balanse. Regnskogene er gigantiske karbonlagre. Når de fjernes frigjøres enorme mengder CO2 som bidrar til katastrofale klimaendringer som gir oss mer ekstremvær og værendringer, også her i Norge. De årlige utslipp fra avskoging bidrar til like mye klimagassutslipp som de årlige utslipp fra alle verdens biler. Klimaendringer tvinger også mennesker på flukt, og millioner kan bli klimaflyktninger i fremtiden hvis vi ikke tar dette på alvor.

25 prosent av våre medisiner stammer fra verdens regnskoger. Viktige medisiner mot kreft, hjertesykdommer, malaria og bronkitt er utviklet på virkemidler hentet ut fra arter i regnskogene. Uendelig mange arter er fortsatt uoppdaget. Hvem vet. Kanskje ligger kuren mot all kreft et sted i regnskogen. Blant verdens rikeste naturmangfold, hvor vi finner over halvparten av jordens arter. Dessverre har mennesker ødelagt halvparten av verdens regnskoger bare de siste 60 år. Det som naturen har brukt 100 millioner år å bygge opp blir borte for alltid. Når regnskog forsvinner blir også unike dyr og planter borte for alltid. Og med det grunnlag for liv. Hvert døgn utryddes 137 arter for alltid.

Å ta vare på regnskogene handler også om menneskerettigheter. 260 millioner mennesker lever i og av regnskogene. Her finner de maten og medisinene sine, og hele grunnlaget for kulturen deres er bygget opp rundt disse skogene som bugner av liv. Når skogene fjernes sendes mange ut i fattigdom. Skogbevaring er derfor også viktig for å hindre økt fattigdom og for å ta vare på viktig kunnskap om regnskogene og artene som lever der.

Jeg har selv hatt gleden av å få oppleve jomfruelig regnskog. Det gjør noe med en. Det kan ikke annet enn beskrives som paradis med sitt unike artsmangfold og rike overflod av lyder fra skogens liv. Men jeg har også sett palmeoljeplantasjer så langt øyet ser. Der det en gang var regnskog og rikt på lyder og liv, er det nå stille.

Som forbruker kan vi ta noen bevisste regnskogvalg i hverdagen. Ved å unngå regnskogtømmer og palmeolje som brukes i ulike varer som mat- og velværeprodukter. Spise mindre kjøtt som bidrar til økt avskoging for enorme mengder soyaproduksjon som brukes i kraftfôr, og for kvegdrift.

Hvert år forsvinner det 46 000 km2 regnskog – et område på størrelse med Danmark. La oss ikke være den generasjonen som lot regnskogene forsvinne! Bli med på årets viktigste søndagstur du også!

Nini Hæggernes, Regnskogambassadør for Regnskogfondet

Les mer om regnskogene på vår nettside.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.