Oljefondet ut av palmeoljeversting

Wilmar er kjent for å ødelegge regnskog for å anlegge palmeoljeplantasjer.Foto: Creative commons/ Rainforest Action Network

Wilmar er kjent for å ødelegge regnskog for å anlegge palmeoljeplantasjer.Foto: Creative commons/ Rainforest Action Network

Oljefondet har solgt seg ut av Wilmar, verdens verste selskap. Norske investeringer i palmeoljeindustrien er redusert med 40 prosent.

– Dette er en betydelig seier for oss, og jeg er helt sikker på at dette hadde skjedd hvis vi og andre organisasjoner ikke hadde satt fokus på hvor ødeleggende palmeoljeindustrien er, sier policyleder Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

Fredag kunne Norges Bank melde at oljefondet har solgt seg ut av 23 palmeoljeselskaper som ikke produserer palmeolje på en bærekraftig måte. Et av disse er Wilmar, som Newsweek i fjor kåret til verdens verste selskap, uavhengig av kategori.

Lang kamp for Regnskogfondet

Nyheten blir tatt svært godt imot i Regnskogfondet, som i flere år har arbeidet for at oljefondet skal trekke seg ut av regnskogsverstingene. Det siste året har Regnskogfondet også drevet en omfattende kampanje mot palmeolje i norske matvarer. Kampanjen har allerede ført til at forbruket av palmeolje i norske matvarer er redusert med 67 prosent.

Håper industrien tar til vettet

Nå følger verdens største nasjonale investeringsfond opp med et tydelig signal til palmeoljeindustrien om at det ikke er greit å ødelegge regnskog.

– Palmeoljebransjen er en av de verste regnskogødeleggerne som finnes i verden. Vi håper oljefondets beslutning kan få palmeoljeindusrien til å forstå alvoret og stanse regnskogsraseringen den er ansvarlig for, sier Ranum.

Les mer:

Oljefondet kvitter seg med «verdens verste selskap» 

Artikler om regnskog

Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.