NorgesGruppen fjerner palmeolje

Palmeolje er den største årsaken til ødeleggelse av verdens regnskoger. Foto: Mr. Theklan/Creative commons

Palmeolje er den største årsaken til ødeleggelse av verdens regnskoger. Foto: Mr. Theklan/Creative commons

Tacolefser, kjeks og nudler ble lenge sett på som palmeoljeverstinger. Nå tar UNIL og NorgesGruppen miljøansvar og fjerner den skadelige palmeoljen fra sine egne produkter – deriblant verstingene.

På under tre år har UNIL og NorgesGruppen klart å redusere palmeoljebruken i egne merkevarer med 96 prosent. Med to små unntak er alle matvareproduktene nå fri for palmeolje.

– Dette er gode nyheter, og det viser at UNIL/NorgesGruppen tar miljøansvar. Av hensyn til regnskogen, og dyrene og menneskene som er avhengig av den, er det viktig å redusere forbruket av palmeolje, sier Dag Hareide, leder i Regnskogfondet.

To produkter gjenstår

UNIL og NorgesGruppen står bak de mer kjente merkene First Price og Eldorado, og produserer både tacolefser, kjeks, nudler, ostetopping, ostepop og margarin for å nevne noe. Nå er alle disse produktene – og over 60 andre matvarer – helt fri for den miljøfiendtlige oljen.

– Da vi startet arbeidet med å fjerne palmeoljen våren 2011, lå forbruket vårt på 888 tonn palmeolje i året. I løpet av 2014 finner vi forhåpentligvis også løsninger for de to siste produktene, og våre egne merkevarer blir dermed helt fri for den miljøfiendtlige og ikke særlig sunne oljen, sier fagsjef CSR i UNIL, Bjart Th. Pedersen i en pressemelding.

Regnskogfondet har nå oppdatert palmeoljeguiden med gladnyheten, og nå er det bare Eldorado Micropopkorn og Jacobs Utvalgte konfekt som inneholder palmeolje blant UNIL/NorgesGruppens produkter.

Viser miljøansvar

Dermed kan Regnskogfondets palmeoljekampanje og norske forbrukere innkassere nok en seier. Mens forbruket av palmeolje i norske matvarer lå på 15 000 tonn i 2011, er det nå redusert med over to tredjedeler.

– Vi synes det er flott at produsentene tar miljøansvar. I dag får ikke norske bedrifter tak i sporbar palmeolje, og derfor kan de umulig forsikre seg om at den ikke kommer fra plantasjer som raserer regnskogen. Vår klare anbefaling er å unngå palmeolje inntil man kan få vite hvor den er produsert og at den er bærekraftig, sier daglig leder i Regnskogfondet, Dag Hareide.

Palmeoljeindustrien er i dag en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges i Indonesia og Malaysia. I takt med at det globale forbruket av palmeolje stiger, er det også forventet at stadig større regnskogsområder i disse landene vil ødelegges for å dekke etterspørselen.

Sjekk palmeoljeguiden for å finne ut av hvilke produkter som inneholder palmeolje og ikke. Den inneholder godt over 1200 norske matvarer og kan gi deg en god pekepinn på hvordan du best finner frem i palmeoljejungelen.

Les også:

Hvor mye regnskog forsvinner egentlig

Helseskadelig palmeolje skjuler seg i maten

Andre artikler om regnskogen og palmeolje finner du her

Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.