Nå skal strendene ryddes!

Våren er på vei, snøen smelter og søppel og plast dukker i store mengder opp langs strender over hele landet. Lørdag 27. april går den nasjonale Strandryddedagen av stabelen i Norge. I år ventes det rekordstor oppslutning. Mer enn 10 000 frivillige skal delta gjennom 400 aksjoner over hele landet og til sammen fjerne 100 tonn søppel fra strendene før sommeren.

En strand før den blir ryddet. Foto: Bo Eide

En strand før den blir ryddet. Foto: Bo Eide

Populær ryddedugnad

Det er anslått at det årlig dumpes 34 000 tonn søppel og plast i norske farvann. 70 % av dette synker til havbunnen, mens 15 % av søppelet flyter. De resterende 15 % blir igjen i strandsonen (OSPAR 2009). Plast, engangsgriller, glass, flasker, farlig avfall, kanner og tapt fiskeutstyr er blant gjenstandene vi finner ofte under ryddeaksjonene på Strandryddedagen. Den marine forsøplingen er både stygg å se på, forurensende, og en miljøtrussel mot dyrelivet og økosystemene. Søppelet kan ha en nedbrytningstid på flere hundre år, derfor er det viktig at det ryddes hvert år.

På Strandryddedagen bretter tusenvis av frivillige over hele landet opp ermene og gjør en innsats for å fjerne søppel fra strandsonen både for å holde strendene trivelige og rene, men også for å redusere tilførselen av søppel i havet.

– Nordmenn er glade i natur, liker seg godt ute og er gode på dugnad. Å bli med på Strandryddedagen er en mulighet til å rydde sin lokale strand for søppel til sommeren samtidig som man bidrar til å redusere det økende problemet med opphopning av plast i verdenshavene,  sier kampanjeleder, Mali Hole Skogen.

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette Marit støtter aksjonen

Blant påmeldingen til årets strandryddeaksjoner er det skoler, idrettslag, familier, bedrifter, kommuner, dykkerklubber, velforeninger, speidere og enkeltpersoner over hele landet. Norges dykkerforbund, Norges jeger- og fiskeforbund, WWF, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom har blant annet oppfordret sine medlemmer til å delta, noe de i Hold Norge rent setter stor pris på. Også H.K. H Mette-Marit har et engasjement for Strandryddedagen og har støttet kampanjen på Twitter og oppfordret til å bli med på Strandryddedagen 27. april.

Norges idrettsforbund har oppfordret sine medlemmer til å legge treningen til en strand på lørdag og å kombinere treningen med deltagelse på Strandryddedagen.

Anja Edin og Morten Fevang rydder strendene i Larvik og oppfordrer til å bli med på strandryddedagen. Foto: Jørgen Kvalsvik

Anja Edin og Morten Fevang rydder strendene i Larvik og oppfordrer til å bli med på strandryddedagen. Foto: Jørgen Kvalsvik

Landslagspiller i håndball Anja Edin og Odd-Grenland spiller Morten Fevang har et personlig engasjement for saken og oppfordrer alle som har mulighet til å delta på lørdag.

– Jeg bruker strendene i Larviksområdet ofte. Klart det er mye hyggeligere å bruke strendene når det ikke ligger søppel strødd på dem. Strandryddedagen er noe alle burde bli med på, uttaler Anja Edin, håndballspiller for Larvik Håndballklubb og Landslaget i Håndball

– Vi trener oftere ute. Om våren hender det at det ligger overraskende mye søppel rundt omkring. Strendene bør være rene til sommeren, derfor oppfordrer vi alle til å bli med å gjøre en innsats på lørdag, sier Morten Fevang, fotballspiller for Odd-Grenland

Alle kan delta!

Hold Norge rent ønsker alle velkommen til å delta på årets aksjoner! De som ønsker å være med som strandryddere eller ryddeledere kan ta kontakt med Hold Norge rent gjennom Ryddenstrand.no.

Hold Norge rent har oversikt over alle påmeldte aksjoner.

– Vi elsker å bruke den fantastiske naturen vår. Vi vil padle, seile, dykke i havet, bade, surfe, sole oss på strendene, grille og leke og gå tur med hunden på stranda – uten søppel! – Mali Hole Skogen, kampanjeleder for Strandryddedagen

 

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen