Mannen som skapte en hel skog

Da denne mannen innså behovet for trær for å redde dyreliv, plantet han like godt en hel skog selv, for hånd. Det har tatt 30 år.

-Trær er roten til livet, sier Jadav Payeng. Hvis du har trær kan du redde planeten, og du kan redde dyrene.

Det var etter en stor oversvømmelse i 1979, nær der den da 16 – år gamle gutten bodde i Indias nord Assam -region, at store mengder slanger ble skylt i land. Etter at tidevannet hadde trukket seg tilbake lå mengder av døde slanger i sandbankene. Slangene døde i varmen i mangelen på trær å beskytte seg under, noe som ble et vendepunkt i livet hans. Det var da han innså at området han bodde i trengte flere trær for å beskytte dyrelivet.

– Jeg varslet skogdepartement og spurte dem om de kunne plante trær der. De sa at ingenting ville vokse der. I stedet ba de meg om å prøve bambus. Så det gjorde jeg. Ingen ville hjelpe. Ingen var interessert, sier Payeng.

Etter det begynte han selv å plante frø langs den øde sandbank for å skape et fristed for dyreliv. Det har tatt over tretti år og mye hardt arbeid før han i dag får velfortjent internasjonal anerkjennelse for sin innsats. Til dags dato har Jadav plantet mer enn 5530 mål med skog på egen hånd, noe hele regionen drar nytte av. For å skape økologisk balanse fraktet han selv maur inn i økosystemet for å styrke den naturlige harmonien. I dag er den frodige Molai skogen fristed for fugler, hjort, neshorn, elefanter og tigre – arter som stadig trues grunnet tap av leveområder.

-Vi er overrasket over Payeng,  sier Gunin Saikia, assisterende konservator av skog. Først i 2008 ble de oppmerksomme på hans innsats. – Han har vært der i 30 år. Hadde han vært i noe annet land, ville han ha blitt gjort en helt.

Payeng  et godt eksempel på hvordan et mennesker kan bidra til å påvirke verden og nærmiljøet. Og hvordan en ildsjel, på tross av mostand, med pågangsmot kan gjøre en stor forskjell.

For å se denne videoen på du klikke linken som tar deg til Youtube kanalen

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.