Da denne mannen innså behovet for trær for å redde dyreliv, plantet han like godt en hel skog selv, for hånd. Det har tatt 30 år.
-Trær er roten til livet, sier Jadav Payeng. Hvis du har trær kan du redde planeten, og du kan redde dyrene.
Det var etter en stor oversvømmelse i 1979, nær der den da 16 – år gamle gutten bodde i Indias nord Assam -region, at store mengder slanger ble skylt i land. Etter at tidevannet hadde trukket seg tilbake lå mengder av døde slanger i sandbankene. Slangene døde i varmen i mangelen på trær å beskytte seg under, noe som ble et vendepunkt i livet hans. Det var da han innså at området han bodde i trengte flere trær for å beskytte dyrelivet.
– Jeg varslet skogdepartement og spurte dem om de kunne plante trær der. De sa at ingenting ville vokse der. I stedet ba de meg om å prøve bambus. Så det gjorde jeg. Ingen ville hjelpe. Ingen var interessert, sier Payeng.
Etter det begynte han selv å plante frø langs den øde sandbank for å skape et fristed for dyreliv. Det har tatt over tretti år og mye hardt arbeid før han i dag får velfortjent internasjonal anerkjennelse for sin innsats. Til dags dato har Jadav plantet mer enn 5530 mål med skog på egen hånd, noe hele regionen drar nytte av. For å skape økologisk balanse fraktet han selv maur inn i økosystemet for å styrke den naturlige harmonien. I dag er den frodige Molai skogen fristed for fugler, hjort, neshorn, elefanter og tigre – arter som stadig trues grunnet tap av leveområder.
-Vi er overrasket over Payeng, sier Gunin Saikia, assisterende konservator av skog. Først i 2008 ble de oppmerksomme på hans innsats. – Han har vært der i 30 år. Hadde han vært i noe annet land, ville han ha blitt gjort en helt.
Payeng et godt eksempel på hvordan et mennesker kan bidra til å påvirke verden og nærmiljøet. Og hvordan en ildsjel, på tross av mostand, med pågangsmot kan gjøre en stor forskjell.
For å se denne videoen på du klikke linken som tar deg til Youtube kanalen
Legg igjen en kommentar