Kjøretur igjennom San Fransisco i 1906, en sjelden reise i tid

Ruinene av San Francisco, fortsatt ulmende etter jordskjelvet 18 april 1906. Bildet er tatt fra fergebygningen hvor filmen slutter, med oversikt sørvest nedover Market Street som vi kjører igjennom i hele filmen, før jordskjelvet. Foto: Wikimedia Commons

Ruinene av San Francisco, fortsatt ulmende etter jordskjelvet 18 april 1906. Bildet er tatt fra fergebygningen hvor filmen slutter, med oversikt sørvest nedover Market Street som vi kjører igjennom i hele filmen, før jordskjelvet. Foto: Wikimedia Commons

Denne sjeldne og historiske videoen tar oss med tilbake i tid. I bilens spede begynnelse kjører vi igjennom Market Street i San Fransiscos i 1906, bare noen dager før det store jordskjelvet som la store deler av San Fransisco i ruiner.

Den unike kjøreturen, en over hundre år gammel tidskapsel med full lyd, varer i hele 12 minutter. Filmet 14 april 1906, bare fire dager før det store jordskjelvet og brannene som la store deler av byen i ruiner. Filmnegativene gikk nesten tapt i brannene. Filmen gir et unikt innblikk i biltrafikkens noe kaotiske begynnelse, lenge før man begynte med veiskiller, trafikklys og gangfelt. Den viser oss også mange detaljer fra dagliglivet i en stor amerikansk by for over hundre år siden. Moter, arkitektur, guttene som selger aviser på gaten,  og de ulike transportmidlene.

Filmen ble produsert av Miles brødrene: Harry, Herbert, Earle og Joe. Det var Harry J. Miles som håndsveivet Bell & Howell kameraet som ble plassert på forsiden av en sporvogn under filmingen. De kjører på Market Street fra åttende, foran Miles Studioet, til fergebygningen i andre enden av Market Street. Et par dager senere er Miles brødrene på vei til New York da de hørte nyheten om jordskjelvet. De sendte filmnegativene til New York og returnerte til San Francisco for å oppdage at deres studioer var blitt ødelagt under jordskjelvet.
Opprinnelsen til filmen var en gåte i mange tiår, og den ble lenge antatt å ha blitt filmet i september 1905, etter å ha blitt datert til det av Library of Congress basert på tilstanden av flere bygninger. Men i 2009 og 2010, daterte filmhistorikeren David Kiehn, co – grunnlegger av Niles Film Museum i Niles, California, til våren 1906 fra bil registreringer og værmålinger. Kiehn fant til slutt reklamemateriell fra filmens opprinnelige versjonen og datert filmen til 14 april 1906, og ga til slutt kreditt til filmskaperne, Miles Brødrene.

For best effekt; ta på fullskjermvisning, len deg tilbake og bli med over hundre år tilbake i tid.

San Fransisco 14 april 1906, Film, med lyd, av The Miles Brothers:

San Fransisco etter jordskjelvet, Stumfilm, 18 april 1906:

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.