Eva Joly overrekkes Sofieprisen

Eva Joly mottar Sofieprisen 2012 for å synliggjøre koblingen mellom korrupsjon og fattigdom, klimaendringer og miljø-ødeleggelser. Eva Joly overrekkes Sofieprisen 13. juni kl. 14.00.

Det er Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell som vil overrekke årets Sofiepris, som er den 15. i rekken. Prisen overrekkes under en festforestilling i Gamle Logen i Oslo og er på 100.000 doller, litt over 600.000 kroner.

– Kampen mot korrupsjon er en kamp for utvikling. Det er ikke mulig å bekjempe klimaendringer og miljø-ødeleggelser så lenge en har skatteparadiser og hemmelighold, sier Joly.

13. juni kl. 11.00 vil Joly holde pressemøtet på Grand Hotell, salong Kongen, sammen med Morten Eriksen i Økokrim. De etterlyser strengere reguleringer og et overnasjonalt regelverk.

Hvert år skjules flere tusen milliarder dollar i lukkede jurisdiksjoner, ofte kalt skatteparadiser. Ifølge Joly er bruken av skatteparadisene en av de sentrale årsakene til dagens finanskrise. Med sin rike tilgang på naturressurser er det afrikanske kontinentet særlig utsatt for kapitalflukt og skatteunndragelse. Dette er penger som kunne ha blitt brukt på felles, offentlige goder. Joly kaller det ”en moderne form for kolonialisme”.

Joly tildeles årets Sofiepris for sin langvarige og modige innsats mot korrupsjon – en kamp som også har medført store personlige omkostninger. Som forhørsdommer i Frankrike på 1990-tallet avslørte Joly Frankrikes største korrupsjonsskandale, Elf Aquantaine. Joly mottok flere dødstrusler og måtte ha livvakter.

Til tross for motstand har hun fortsatt å søke maktposisjoner der hun kan bruke sine erfaringer og realisere sine ideer. I perioden 2002-2009 jobbet hun i Norge som spesialrådgiver for den norske regjeringen, der hun ledet det norske antikorrupsjonsarbeidet, og deretter i Norad med å bekjempe korrupsjon i utviklingsarbeidet. Joly initierte Pariserklæringen mot korrupsjon og etablerte et internasjonalt nettverk av korrupsjonsjegere.

I 2009 var hun spesialrådgiver for islandske myndigheter i forbindelse med landets bank- og finanskrise. Samme år ble hun medlem av Europaparlamentet, hvor hun leder Utviklingskomiteen. I år var hun miljøpartiet De Grønne sin presidentkandidat til presidentvalget i Frankrike.

”Eva Joly er en modig, fremsynt og viktig inspirator for anti-korrupsjonsjegere, miljøforkjempere og politikere verden over”, mener Sofiepris-juryen.

Om Sofieprisen:

Sofieprisen er en internasjonal pris (US $ 100.000,00) for miljø og bærekraftig utvikling som deles ut i midten av juni hvert år. Den ble opprettet for å inspirere personer som arbeider for en bærekraftig fremtid. Prisen ble opprettet i 1997 av forfatteren Jostein Gaarder og hans kone Siri Dannevig.

TIDLIGERE SOFIEPRISVINNERE

 • 2011 Tristram Stuart, Storbritannia
 • 2010 James Hansen, USA
 • 2009 Marina Silva, Brasil
 • 2008 Gretchen C. Daily, USA
 • 2007 Göran Persson, Sverige
 • 2006 Romina Picolotti, Argentina
 • 2005 Sheila Watt-Cloutier, Canada
 • 2004 Wangari Maathai, Kenya
 • 2003 John Pilger, Australia
 • 2002 Hans hellighet Bartholomeus, Erkebiskop av Konstantinopel, Det nye Roma og Økumenisk Patriark
 • 2001 ATTAC, Frankrike
 • 2000 Sheri Liao, Kina
 • 1999 Thomas Kocherry, India og Herman Daly, USA
 • 1998 ERA – Environmental Rights Action, Nigeria
Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.