Derfor må regnskogen reddes

Regnskogen inneholder 50-80 prosent av jordas dyre- og plantearter, 260 millioner mennesker bor der og den bremser klimaendringene. Likevel blir den ødelagt i et vanvittig tempo. Konsekvensene er katastrofale.

Det har tatt mennesker drøyt 60 år å ødelegge halvparten av det skattkammeret kloden har brukt opp til 100 millioner år å bygge opp. Når regnskogen ødelegges er konsekvensene svært alvorlige og uopprettelige.

  • Unike dyr og planter forsvinner for alltid
  • Mennesker mister hjemmene sine og drives ut i fattigdom
  • Verden blir varmere og været mer ustabilt
  • Mellom 10 og 15 prosent av verdens klimagassutslipp skjer i forbindelse med avskoging

Det er ikke for sent å gjøre noe

Kampen for å redde regnskogen er hard, men den nytter. Her er tre eksempler på det:

  • Brasil har redusert avskogingen med 75 prosent siden 2005.
  • Etter massiv kritikk sier stadig flere palmeoljeselskaper at de ikke lenger vil ødelegge regnskogen.
  • Det er innført en midlertidig hogststans i Kongo og Indonesia.

Halvparten har blitt hogget ned

Opprinnelig dekket regnskogen 13 prosent av planeten vår, men vi har ødelagt over halvparten siden andre verdenskrig. Hvert år forsvinner det 46 000 km2 regnskog – et område på størrelse med Danmark.

Bli med inn i regnskogens verden

En tropisk regnskog er varm og våt. På bakken er det mørkt og vanskelig å finne næring. Derfor søker alle regnskogens beboere opp i høyden for å få sin andel av den livgivende sola.

Regnskogens dyr og planter

Det smale grønne beltet av tropisk regnskog rundt jorda dekker bare rundt 6 prosent av jordoverflata, men over halvparten av verdens arter lever her.

Regnskogen hindrer fattigdom

Mange av de fattigste menneskene på jorda er avhengige av den tropiske skogen for å leve. Skogbevaring er derfor noe av det viktigste vi kan gjøre for å hindre økt fattigdom.

Menneskene i regnskogen

Millioner av mennesker bor i regnskogene. De er avhengige av skogen for å leve. Når regnskogen ødelegges mister de ikke bare det de lever av, men hele levesettet, kulturen og den verdifulle kunnskapen om regnskogen kan gå tapt.

Regnskogen bremser klimaendringer

De årlige utslippene fra avskoging tilsvarer de årlige utslippene fra alle verdens biler. Verdens skoger er et gigantisk karbonlager. Å bevare regnskog bidrar dermed til å bremse globale klimaendringer.

Les mer om de enkelte punktene her, bli giver eller bøssebærer til årets TV-aksjon.

Les også:

H.M. Kong Harald er høy beskytter for årets TV-aksjon

Oljefondet ut av palmeoljeversting

Forbrukerpress og samarbeid nytter – nå spiser vi mindre palmeolje

Helseskadelig palmeolje skjuler seg i maten

Les mer om regnskog på vår nettside her

 

Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.