ConocoPhilips trekker seg fra omstridt oljevirksomhet

Foto: 00rini Hartman, Creative Commons

Det amerikanske oljeselskapet ConocoPhilips trekker seg fra sine rettigheter til oljeleting i et område bosatt av ukontaktede indianergrupper. Oljefondet investerer stort i oljevirksomhet i det samme området.

Tilbaketrekkingen fra Blokk 39 i Perus regnskog skjer etter press fra urfolks- og miljøorganisasjoner. Oljevirksomhet i dette området truer hele urfolksgrupper med utryddelse, blant annet fordi indianere som lever uten kontakt med omverdenen ikke er motstandsdyktige mot det som for oss er vanlige sykdommer.

Legger press på andre

– Dette er en utrolig oppmuntrende nyhet og en viktig seier i kampen for å beskytte de ukontaktede indianerstammene som fortsatt finnes i Amazonas, sier daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

– At ConocoPhilips anerkjenner eksistensen til disse indianergruppene og derfor trekker seg ut, legger stort press på de selskapene som er igjen i området – og på Oljefondet som investerer i dem, sier han.

– Oljefondet må ut

Regnskogfondet har siden 2007 jobbet for at Oljefondet skal trekke seg ut av selskapene som borer etter olje i den såkalte Blokk 39, der det lever indianere som på alle måter unngår kontakt med utenverdenen. Oljefondet har over 3 milliarder kroner investert i ConocoPhilips. I det samme området opererer fortsatt det spanske oljeselskapet Repsol, som Oljefondet har investert over 2,9 milliarder kroner i.

– Dette viser at det nytter å legge press på internasjonale selskaper for å få dem til å opptre mer etisk. Nå må Finansdepartementet følge opp og trekke Oljefondets investeringer ut av Repsol, sier Løvold.

Snuoperasjon

ConocoPhillips, Repsol og andre selskaper i området har lenge blitt advart om at virksomheten deres truer med å utrydde sårbare indianerstammer. Selskapene har på sin side avvist argumentene om at det bor ukontaktede indianergrupper der.

– For bare to år siden nektet Conoco-Phillips at det i det hele tatt har levd indianere der på 30 år. De var veldig steile i sin argumentasjon, så dette er en fullstendig snuoperasjon fra selskapets side som Repsol ikke kan overse , sier Løvold.

Styrket sak

Regnskogfondet er informert om at Oljefondets Etiske råd har jobbet med å innhente informasjon om saken.

– Det styrker saken betraktelig at et oljeselskap som ConocoPhilips selv anerkjenner at det lever ukontaktede der. Det vil rett og slett være en skandale hvis ikke Oljefondet trekker seg ut av Repsol , sier Løvold.

75 prosent av Perus regnskog er i dag åpnet for oljevirksomhet og 22 områder ligger og venter på høystbydende oljeselskap. Det er anslått at Blokk 39, som ConocoPhilips nå velger å avstå fra, vil kunne produsere over 60 000 fat olje daglig.

10 000 nordmenn vil ha Oljefondet ut

I fjor satte Regnskogfondet søkelyset på Repsols virksomhet i Peru gjennom kampanjen “Flytt tusenlappen min”. Gjennom Oljefondet eier Norge aksjer for 2,9 milliarder kroner i oljeselskapet Repsol. Som medeier i det norske Oljefondet har hver voksen nordmann derfor aksjer for nesten tusen kroner i selskapet.

Over 10 000 norskmenn skrev under på en underskriftskampanje for å få Oljefondet til å trekke seg ut.

Oljefondet finansierer selskaper som raserer regnskogen og undergraver dermed Norges regnskogsatsing. Les mer om Oljefondet’s investeringer som bidrar til ødeleggelse av regnskog på Regnskogfondets’s nettside. Mer om forvaltning av Oljefondet og etikk på RORG.

Tags:
Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.