Regjeringen øker satsingen på skog- og klimatiltak til 2,549 milliarder kroner i statsbudsjettet for 2012. Norge nærmer seg dermed de tre milliarder kronene som ble lovet verden under klimatoppmøtet i 2007.
– Den økte bevilgningen til klima- og skogbevaring er nødvendig og riktig i en verden der millioner av fattige mennesker er helt avhengige av skogens ressurser for å overleve og vi ser at stadig flere rammes av naturkatastrofer, sier daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold.
– Vi vet at klimaendringene vil gi økt forekomst av flom, tørke og uvær, og vi vet at intakt skog og andre robuste økosystemer er nødvendig for å skjerme millioner av mennesker. Skogbevaring og andre klimatiltak er noe av det viktigste vi kan gjøre for å hindre økt fattigdom, og dette må gjenspeiles i bistandsbudsjettet, understreker Løvold.
Miljøbistand har tradisjonelt hatt en liten plass innen bistanden, men dette området er kraftig styrket med klima- og skogsatsingen de siste tre årene.
På vei mot løftet om 3 milliarder fra 2007
Klima- og skogsatsingen (“regnskogsmilliardene”) øker med 387 millioner kroner til 2,55 milliarder kroner i bistandsbudsjettet for 2012. Likevel når Regjeringen fortsatt ikke opp til det Jens Stoltenberg lanserte under klimatoppmøtet på Bali i 2007. Her lovet norske myndigheter inntil tre milliarder kroner årlig for å bevare tropisk skog, og på denne måten minske de globale klimagassutslippene.
– Fem år etter Bali er det på høy tid å innfri de løftene man ga verdens fattige land. Med 2,55 milliarder kroner i årets budsjett nærmer vi oss endelig den summen som ble lansert på toppmøtet. Vi forventer at Regjeringen innfrir løftet om 3 milliarder i budsjettet for 2013, sier Lars Løvold.
Det gjenstår å se om årets økte bevilgning til klima og skogprosjektet er tilstrekkelig til å sette i verk nye viktige tiltak i land som DR Kongo og Ecuador, som til nå har ligget på vent.
Riktig økning
Regnskogfondet mener Norge som et av verdens rikeste land har råd til å betale mer for å bøte på verdens enorme fattigdoms- og miljøproblemer.
Det er positivt at bistandsnivået fortsatt oppfyller målsettingen om 1 prosent av BNI, men Regnskogfondet mener midlene til klima og skogsatsingen burde komme i tillegg til dette.
– Regnskogfondet mener likevel det er helt riktig at det er satsingen på klima- og miljøtiltak som øker innenfor budsjettet med de rammene bistanden får i 2012. Skogbevaring er en forutsetning for millioner av fattige menneskers mulighet til utvikling, og i tillegg er skogene livsviktige for vær og nedbørsforhold som påvirker jordbruket i store deler av verden, sier Lars Løvold.
Legg igjen en kommentar