Vær på vakt når du handler hagemøbler

I år som tidligere år har Regnskogfondet gjort funn av hagemøbler laget av tropiske tresorter som teak, merbau, akasie og eukalyptus. Disse bidrar til ødeleggelse av regnskogene. Foto: Sxc

I år som tidligere år har Regnskogfondet gjort funn av hagemøbler laget av tropiske tresorter som teak, merbau, akasie og eukalyptus. Disse bidrar til ødeleggelse av regnskogene. Foto: Sxc

Hvis du ønsker å bevare regnskogen i sommervarmen, må du holde tunga rett i munnen. Flere av landets møbelbutikker selger nemlig hagemøbler laget av tre fra regnskogsland.

I flere år har Regnskogfondet undersøkt hvilke butikker som selger hagemøbler av tropisk tømmer. Målet med undersøkelsen er å informere norske forbrukere hvor de trygt kan handle hagemøbler uten å ødelegge regnskogen på kjøpet. I år som tidligere år har vi gjort funn av tropiske tresorter somteak, merbau, akasie og eukalyptus.

– Undersøkelsen vår viser at forbrukere fortsatt må passe på dersom de har lyst til å unngå hagemøbler som er laget av tropisk tømmer. Dessverre er det ikke alle butikker som oppgir hvor trevirket i hagemøblene kommer fra, sier Ane Schjolden, kampanjeansvarlig i Regnskogfondet.

Tropiske treslag – her finner du oversikten.

Nekter å oppgi miljøinformasjon
Til tross for flere funn av hagemøbler laget av tropisk treverk er kanskje det mest oppsiktsvekkende med årets kartlegging at det er flere aktører som lar være å svare på Regnskogfondets undersøkelse.
Ballerud Hagesenter i Bærum hevder selv å være Norges største forhandler av hagemøbler og selger blant annet teak fra Myanmar og Indonesia. Likevel nekter Ballerud å oppgi hvordan dette trevirket er høstet.

Ifølge Miljøinformasjonsloven må alle selskaper oppgi relevant miljøinformasjon om produktene de selger. Siden Ballerud nekter å oppgi denne typen informasjon, klager derfor Regnskogfondet Ballerud Hagesenter inn for brudd på Miljøinformasjonsloven.

– Det er store problemer med ulovlig hogst i land som Myanmar og Indonesia. Det er uansvarlig og ulovlig å holde tilbake informasjon om trevirket kan stamme fra regnskogsområder. Ballerud Hagesenter gjør det nærmest umulig for forbrukerne å være miljøvennlige, sier Schjolden.

Regnskogfondet har tidligere klaget andre forhandlere inn for Miljøklagenemda på lignende grunnlag, og fått medhold. Dette gjelder bl.a. møbelforhandleren Albert Bøe i Larvik – som likevel fortsatt lar være å svare på våre henvendelser, og som den dag i dag selger produkter av bl.a. merbau, et truet treslag fra regnskogen i Indonesia og Malaysia. I tillegg svarer ikke kjeder som Bauhaus, Clas Ohlson, og Living/Home & Cottage på vår undersøkelse.

Les også: Tropisk tre i båter

Det finnes alternativer
– Tømmerhogst er en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges. Dessverre selger flere norske butikker hagemøbler av tropisk tømmer, uten at de har forsikret seg om at det ikke har bidratt til rasering av regnskog. At flere av landets kjente forhandlere av hagemøbler i tillegg velger å holde denne typen informasjon skjult for norske forbrukere er svært kritikkverdig, sier Ane Schjolden.

Dersom du ikke vil ødelegge regnskogen kan du blant annet kjøpe hagemøbler laget av furu, som kommer i mange forskjellige behandlede varianter. I tillegg finnes ymse møbler av rotting, metall og aluminium tilgjengelig på markedet. Eller aller best: Ta godt vare på de hagemøblene du allerede har.

Årets hagemøbelguide forhindrer hodepine i etterkant av kjøp:

Butikk
A-møbler
Albert Bøe
Ballerud Hagesenter
Bauhaus
Biltema
Clas Ohlson
Hageland
Hus og Hage
IKEA
JULA
JYSK
Living, Home & Cottage
Plantasjen
Tropisk tresort
 Akasie
Merbau (treheller) + møbler i ikke navngitt mørkt tre. Ikke svart på vår undersøkelse.
Teak, eucalyptus (butikkbesøk). Ikke svart tilfredsstillende.
Ikke svart på vår undersøkelse.
Akasie, Teak (båtdetaljer) og Ipé (treheller/gulvplater)
Akasie (nettsider). Ikke svart på vår undersøkelse.
Akasie og Teak
Teak
Akasie og Eucalyptus
Akasie
Task og Parana/Saligna (Eucalyptus)
Ikke svart på vår undersøkelse.
Akasie (butikkbesøk, Tønsberg). Ikke skriftlig svar. Kun telefonhenvendelse om at de faser ut hagemøbler

 

I år har vi ikke sjekket følgende butikker, fordi de fra tidligere år har sagt de ikke skal føre tropisk tømmer:

  • Maxbo
  • Skeidar
  • Bohus
  • Coop
  • Bygger’n
  • Maxbo

Les mer om Regnskogen her

Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.