Tips til etiske og miljøvennlige klær

Lufttørk tøyet istedet for å bruke tørketrummel. Detv er mer miljlvennlig og tøyet varer lengre. Foto: Sxc

Gjenbruk, miljømerker og reparasjoner er viktige stikkord for deg som vil tenke miljø og etikk når du handler klær.

Klær har blitt stadig billigere, og i dag kjøper vi nesten dobbelt så mye klær som vi gjorde for to tiår siden. Klær har en kostnad som ikke står på kassalappen – en kostnad for miljøet, klimaet, arbeidere og til en viss grad din egen helse.

Gi opp impulsshopping

Vi drar mer og mer klær inn i huset. Mange plagg blir aldri brukt før de havner hos Fretex eller i søpla. Billige klær gjør det fristende å dra kortet, selv om du ikke er helt sikker på om du liker plagget.

Kjøp brukt eller redesign

Brukte klær finnes overalt. Det finnes etter hvert mange bruktbutikker og designere som pynter på gamle klær. «Third hand», «vintage», «redesign» – kall det hva du vil. Det er miljøvennlig.

Kjøp kvalitetsklær

Klær har varierende kvalitet. Kjøper du kvalitetsklær er det større sannsynlighet for at du blir fornøyd, og du vil kunne bruke plagget lenger før det må kasseres. Dyre klær er ikke ensbetydende med kvalitet, men klær av en viss kvalitet må man ofte gi litt mer for.

Vær merkebevisst!

Se etter miljø­ og økologimerker på klærne når du handler. Det finnes en rekke forskjellige merkeordninger.

Svanen, EU-blomsten og GOTS sertifiserer hele produksjonsprosessen. GOTS krever at bomullen er økologisk produsert, mens Svanen og EU-blomsten krever at henholdsvis 10 og 5 prosent av naturfibrene i plaggene kommer fra økologisk produksjon. Vær oppmerksom på at Fairtrade-merket og mange økologimerker viser at råvareproduksjonen (bomullen) er sertifisert, ikke hele produksjonsprosessen.

Unngå pels

Pelsdyroppdrett er ikke forenlig med god dyrevelferd. Mink og rev sperres inne i små bur og dyrene vantrives. Pelsproduksjon påvirker også miljøet. Spør i butikken dersom du er i tvil om pelsen er falsk eller ekte. Dyrevernalliansen har en oppdatert liste over motekjeder og merker som har tatt et standpunkt mot pels.

Unngå dun fra gjess

Ribbing av levende gjess er utbredt i den internasjonale dunproduksjonen, og produsenter har store problemer med å garantere opprinnelsen for dunet.

Les mer: Ikke kjøp dun (Dyrevernalliansens nettsider)

Vær forsiktig med merinoull

Australia er verdens største merinoullprodusent. Mulesing er vanlig praksis i Australias merinoullindustri og innebærer å fjerne hudfolder fra sauens haleparti uten bedøvelse. Be om en garanti for at lammet ikke har vært utsatt for mulesing.

Sjekk hvilke klesmerker som har ull uten mulesing (Dyrevernalliansens nettsider)

Unngå allværsklær

Allværsklær – klær som både er vannavstøtende og pustende – er ofte impregnert med fluorholdige stoffer som kan skade miljøet.

Mer info om miljøskadelige fluorstoffer: Miljostatus.no

Miljøbevisst klesvask

Miljøbelastningen fra klær fortsetter når den er i hus hos deg også. Bruk klærne en dag til, bruk svane- eller NAAF-merket (Norges Astma- og Allergiforbund) vaskemiddel, vask på lavest temperatur, fyll maskinen helt opp og unngå tøymykner er de viktigste rådene.

Les mer:

21 tips til bruk av eddik – et miljøvennlig og naturlig universalmiddel

Økologiske klær – ja takk

Miljøbevisst klesvask

Del

About Grønn Hverdag

Grønn Hverdag er en norsk organisasjon som jobber for at det skal bli enklere å ta miljøvennlige, dyrevennlige og etiske valg i hverdagen.