Slik kan du redusere ditt plastforbruk

Plast blir aldri helt borte. Det smuldrer opp til mikroplast og forplanter seg i vår matkjede. Foto: Nini Hæggernes

8 millioner tonn plast havner i havet hvert år hvor det forurenser og skaper lidelser og død for millioner av dyr. Det kan du heldigvis være med å redusere.

Plast er lite nedbrytbart. Det betyr at det aldri blir helt borte når det havner i naturen og havet. Der smuldrer det nemlig opp over noen hundre år før det blir til mikroplast og ender opp i vår egen matkjede.

All plast kan også inneholde miljøgifter eller ta til seg ulike miljøgifter som igjen frigjøres i naturen eller i dyrene som forveksler plast med mat. Dyr vet nemlig ikke at plast ikke kan spises eller fordøyes. Når undersøkelser så viser at vi som er sjømatspisere i snitt får i seg 11 000 mikroplastbiter i året, så vet vi også at både mikroplasten og miljøgiften i siste ledd ender opp i oss mennesker. Det kan bli en urovekkende vond sirkel av konsekvenser langt inn i fremtiden, hvis vi fortsetter som i dag. En fremtid hvor alt liv potensielt kan inneholde plast med de miljøgifter som følger med.

Det er ikke bare ryddeaksjoner, næringsliv og politiske vedtak som kan gjøre noe med mikroplastproblematikken. For å redusere problemet på sikt må vi ta fatt i problemet ved roten og det er uten tvil at vi generelt må redusere forbruket av plast og handlinger som kan føre til mikroplastutslipp. Både i næringssammenheng og hos forbrukeren. Ellers vil det om vi fortsetter som i dag, være mer plast enn fisk i havet i 2050, viser en rapport fra World Economic Forum.

19 tips som reduserer ditt plastforbruk

1. Kjør mindre bil

Dekkslitasje er den største kilden til mikroplastutslipp i Norge med et årlig utslipp på 5000 tonn mikroplast, ifølge Mepex. Sammen med annet veistøv kan dekkslitasje ha negativ effekt på luftkvaliteten i tillegg til at regnvannet tar med seg mikroplastpartikler og forurensinger til sjø og vann. Gå eller sykle mer til dine gjøremål eller ta kollektiv når du kan.

2. Bruk handlenett

I Norge bruker vi nesten 1 milliard plastposer hvert år. Det tilsvarer nær 180 poser per innbygger. Det er mye unødvendig bruk av plast når vi vet vi kan bruke handlenett i stoff. Ha handlenett i naturmateriale lett tilgjengelig ved døren når du skal ut å handle. Til søppelposer kan man kjøpe bioposer.

3. Unngå plastemballasje

Kjøp hos din lokale bonde eller i løsvekt når du kan og ha med egne stoffposer til grønnsakene. Har maten du kjøper plastemballasje, la plasten ligge igjen når du har betalt varen i butikken og etterspør flere varer som selges i løsvekt.

4. Unngå kjøkkentøy i plast

Kjøkkenutstyr, redskaper, skåler, kopper og kar av plast kan også inneholde skadelige stoffer som kan frigjøres i kontakt med mat og varme. Bruk gift- og plastfritt utstyr i glass, tre eller stål.

5. Hundeposer

Bruk hundeposer laget av bioplast. Det betyr IKKE at posene kan kastes i naturen. Bioplast er nemlig ofte også lite nedbrytbart og krever en høy temperatur før det oppløses.

6. Styr unna engangsprodukter

Å produsere ting som kun skal brukes en gang er som regel sløsing av ressurser. Erstatt plastbestikk, kopper, tallerkener, plastfolie og sugerør som bare brukes en gang med ting som kan gjenbrukes. Beeswraps eller skåler med lokk kan erstatte folie. Ha med deg eget bestikk eller kopp i stål hvis du skal ut å spise et sted de bruker engangsprodukter.

7. Rydd plast i naturen

Bli med på en ryddeaksjon eller arranger en selv via Hold Norge Rent sine nettsider, eller rydd litt i naturen når du ellers er på tur og sørg for at plast blir kastet forsvarlig.

8. Unngå plastmaling

Plastmaling som akryl- og lateksmalinger er normalt mer miljøvennlig og mindre farlig for helsen enn oljebaserte malinger. Men malingene inneholder i tillegg til irriterende stoffer og allergener også plast og bør håndteres forsvarlig. Unngå å skylle kostene for maling rett ut i kloakken. Skyll i en bøtte med vann, la eventuelt vannet dunste vekk over tid og ha bunnslammet i en bøtte som leveres til gjenvinning. Ha også oppsamling for maling som skrapes av og kast det forsvarlig med malingsrester og spann ved en gjenvinningstasjon for spesialavfall.

9. Rengjøring av båter

Mikroplastutslipp fra maling anslås til å være 1000 tonn per år ifølge Mepex. Om lag halvparten av utslippene stammer fra båthavner og marinaer når båter skal rengjøres og spyles etter endt sesong. Når båtene skrapes og påføres ny bunnstoff blir det i tillegg til miljøgifter utslipp av mikroplast fra malingen. Bruk presenning og avsug koblet til slipemaskinen for å samle opp avskrap og slipestøv og lever det der du leverer spesialavfall. Sandblåsere kan også inneholde mikroplast, så sørg for at det er sand som brukes.

10. Unngå klær laget av plast

Mikroplast fra tekstiler av plast som polyester, akryl og fleeceplagg, noen laget av plastflasker, føres til havs via avløpet. Så mye som 1900 plastpartikler kan løsne når du vasker tøyet. Det utgjør 700 tonn mikroplast hvert år i Norge fra vaskemaskiner. Dette renner ut i avløpet og til renseanlegg som, avhengig av renseteknologi, ikke klarer å fange opp all mikroplasten. Bruk tekstiler av naturfibre og unngå å vaske plasttekstiler mer enn nødvendig. Husk å hold filteret i vaskemaskinen rent.

11. Unngå mikroplast i kosmetikk- og rengjøringsprodukter

Mikroplast fra kosmetikk kan vi finne I skrubbeprodukter, kroppskrubber, tannkremer, rynkekremer, pudder, maskara, solkrem, hårstyling, barberskum, m.m. Styr unna plastbetegnelser som polyetylen (PE), polypropylen ( PP), polyetylen -tereftalat (PET), polymetylmetakrylat (PMMA) og nylon. Mikroplast er normalt definert som plastpartikler som er mindre enn 5 mm. I pleie- og hygieneprodukter er partiklene nesten alltid mindre enn 1 mm.

12. Unngå skrubbesvamper

Bruker du plastsvamper med grønn skrubb på ene siden til rengjøring er du nok ikke den eneste. Men disse avgir mikroplast når de brukes. Erstatt med stålskrubb eller natursvamp.

13. Miljømerket produkter

Se etter Svanemerket produkter. De tillater ikke mikroplast i produktene.

14. Unngå flaskevann

I 2012 kjøpte vi 89 millioner liter vann på flaske. Det blir det mye plast av. Noen typer plast avgir skadelige stoffer til i vannet. I tillegg går det med 2 liter olje for å produsere 1 kg plast samt mye energi og det skaper mye søppel. Invester heller i en flaske av rustfritt stål som du kan bruke lenge og fylle med drikke hjemmefra.

15. Ha med egen kaffekopp

Kjøper du ofte «ta med» kaffe i engangskopper når du er ute. Ta med din egen termokopp i rustfritt stål og be dem fylle på den istedet.

16. Lag mer middag hjemme

Spis middag hjemme og unngå «fastfood» og «take away» som ofte leveres i plastemballasje.

17. Unngå oppbevaring av mat i plastbeholdere

Unngå å oppbevare matpakken, matrester, brød og tørrmat i plast. Bruk poser av stoff og beholdere av glass eller rustfritt stål.

18. Menskopp, tøybleier og bind

Bleier, bind og tamponger inneholder mye plast og skaper mye søppel. Å bruk bleier og bind laget av stoff eller menskopp blir en vane som alt annet. Sjekk om din kommune gir støtte til tøybleier, eller etterspør det.

19. Del tipsene videre

Deler du tipsene med venner og kjente er du med å sprer tips til plastfrie alternativer og en verden med mindre mikroplast.

Denne saken ble første gang publisert på Dagbladet.no 

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.