Naturlig og gratis gjødsel

Har du te tilovers som ikke drikkes kan dette komme til nytte som næringsrik gjødsel til stue- og hageplanter. Foto: Zsuszanna Kilian/Sxc

Tall viser at vi bruker mer enn 100.000 tonn kjemiske midler i hagene våre hvert år som kan være både miljø- og helseskadelig. I tillegg til innholdet som kan være skadelig, krever produktene både emballasje, transport og skaper avfall. Dette gjelder også for gjødselprodukter. Spar penger og miljøet ved å ta i bruk naturlige midler som du normalt ville kastet.

Det finnes mange naturlige måter til å gjødsle og gi planter og busker næring. Visne blader, kompost laget av hageavfall, gressklipp, brukte teblader og kaffegrut er noen av dem. Alle disse alternativene kan legges direkte på jorden og vil litt etter litt gi fra seg næring til plantene.

Gratis gjødsel fra kjøkkenbenken

For mer øyeblikkelig virkning kan man ha noen klyper med kaffe- eller tegrut i vann, riste godt og la det virke litt før man vanner direkte ved planten. Ypperlig til potteplanter både inne og ute. Du kan også bruke kaldt tevann direkte, eller kald kaffe. Kaffe bør tynes godt ut med vann til det ligner tevann.

Vannet fra kokte poteter eller egg inneholder også mye næring og er ypperlig til gjødsling både ute og inne. Brukes potetvann må man selvfølgelig ikke ha brukt salt i vannet, og inne bør det tynnes med omtrent 10 deler vann så det ikke danner seg myggel  på jorden etter du har vannet. Ikke alle planter liker for mye kalk, så prøv deg frem med vannet som eggene har kokt i og husk  å la vannet bli kaldt før det brukes.

Gjør det til en vane å ta vare på kaffe- og tegrut igjennom året, så har du din egen gratis gjødselsfabrikk klar når du skulle trenge det. Samle all gruten i en bøtte etter hvert, men husk at det må få lov å tørke så det ikke myggler. La det helst tørke før du legger det i en samlebøtte, spesielt hvis du samler inne.

Strø gjerne noe grut på jorden rundt stueplantene med jevne mellomrom. Lukten av kaffe skal forøvrig være nyttig i hagen til å holde vekke katter og en del skadedyr som snegler og maur.

Gratis gjødsel fra hagen

Ugressplanter med mye næring som løses lett opp i vann kan brukes til å lage eget gjødselvann. Brennesle er en ugressplante med mye nytteverdi. Fyll en bøtte halveis med hele brennesleplanter og fyll den opp med vann. La bøtten stå i solen i 14 dager for gjæring, rør daglig for å tilføre oksygen. Gjødselvannet må tynnes ut med 10 deler vann før bruk, ha litt ferdig brenneslevann i en kanne og fyll opp med vann. Gjødselvannet lukter!

OBS: Husk å bruk hansker når du er i direkte kontakt med planten.

Valurt er en annen ugressplante som egner seg godt til gjødselvann. Samme fremgangsmåte.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.