Matolje til rengjøring og vedlikehold

Matolje er et naturlig alternativ til å vedlikeholde treprodukter. Foto: SXC

Matolje er et naturlig alternativ til å vedlikeholde treprodukter. Foto: SXC

Matolje er et giftfritt universalmiddel med utrolige egenskaper. Du har kanskje aldri tenkt over det, men matolje kan brukes til så mye annet enn i maten. Bedre for deg og bedre for miljøet.

Vegetabilsk- og plantebaserte oljer, som oliven, solsikke og raps, løsner smuss, minsker riper og feil, tilfører fuktighet og metter matte flater og farger. Alle typer matolje kan brukes. Man trenger ikke den dyrere kaldpresset eller jomfruolje da næringstoffene i disse ikke har noen innvirkning på resultatet. Bruk vanlig matolje.

Husk å bruk økologisk olje som er produsert på en sunn og naturlig måte uten sprøytemidler. Se etter økologisk merking.

Kokekar av støpejern: Lag en skrubb av vegetabilsk olje og en teskje grovt salt for å fjerne vanskelige flekker. Skyll med varmt vann. Vask eventuelt støpejernet som vanlig, tørk av og smør inn med matolje for å unngå rust.

Treredskaper: Vask og la tørke. Gni inn olivenolje eller annen matolje og redskapene blir som nye.

Maling: Må du male med oljebasert maling? Før du maler, smør bar hud med matolje. Dette hindrer malingen i å trekke inn og feste seg til huden. Skal du male i mange timer, påfør mer olje etter hvert som det tørker vekk. Når du er ferdig, gni med matolje, vask deretter grundig med eventuelt oppvasksåpe. Effektivt og giftfritt. Husk å velg miljømerket maling som er mye sunnere for både miljøet og helsen.

Låser og hengsler: Påfør matoljen med pensel på låser og hengsler, eller dypp nøkkelen i oljen. Lirk forsiktig og gjenta til du oppnår ønsket virkning.

Skopuss: Tørk bort skit med en fuktig svamp eller børste. Ha litt vegetabilsk olje på en myk klut og poler skoen godt for å fjerne slitemerker og tilføre ny glans. Oppbevar oljekluten i et brukt syltetøyglass så har du skopuss klar til neste gang. Ha på litt mer olje etter behov. Etterpoler skoene med en tørr fille. Matolje har også noe impregneringseffekt.

Bambus og kurvmøbler: For å unngå at kurv og bambusprodukter tørker, blir matte eller sprekker, påfør matolje med en malerkost eller tørk over med en klut. Etterpoler gjerne med en tørr klut.

Rustfritt stål: For å få ekstra glans og unngå fingerflekker som er vanskelig å fjerne, ha noen dråper olivenolje på en klut og gni inn. Etterpoler med tørr klut for å fjerne overflødig olje.

Tremøbler: Lag din egen møbelpolish ved å blande to kopper olivenolje, eller annen vegetabilsk olje, med saften av en sitron. Jobb det inn med en myk klut. Hvis du vil jevne ut riper i lys tre, gni treet med en løsning av like deler vegetabilsk olje og sitronsaft. Bruk av fersk sitron gir blandingen kortere holdbarhet, så man bør ikke lage mer enn man bruker innen noen måneder. Alternativt kan man bruke eterisk sitronolje eller andre eteriske oljer. Husk at eteriske oljer på samme måte som andre parfymer kan gi allergiske reaksjoner.

Skifer: Matt skifer blir som ny med en omgang med matolje. Vask av, la tørke og smør inn matolje. Ettertørk med tørr klut for å fjerne overflødig olje.

Bevar malerkosten: Bruker du forsatt oljebasert maling, kan du istedet for Whitespirit bruke litt vanlig matolje til å fjerne maling fra penselen. Gjør ikke noe om oljen har gått ut på dato. Gni litt matolje godt inn i penselen for å løse oljemalingen (olje løser alltid olje), la det virke litt. Gni deretter penselen inn med fettløselig oppvasksåpe, før den skylles godt i lunkent vann.

Anbefaler allikevel å bruke vannbasert miljømerket maling der man kan. I dag finnes gode vannbaserte malinger til de fleste oppgaver

Fjerning av limrester: Limrester etter klistremerker og prislapper fjerner du lett ved å ha litt matolje på flekken. Fjerne det meste av merket først og la det virke litt til limet er mykt. Gni deretter av limerestene og oljen og vask eventuelt med oppvasksåpe for å fjerne rester av olje. OBS! På sugende flater som tre vil området bli mørkere.

For flere grønne hverdagstips les også: 21 tips til bruk av eddik –  et miljøvennlig og naturlig universalmiddel

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.