Julekalenderen med de gode opplevelser

Erstatt materielle kalendergaver til barna med opplevelseskalender med kvalitetstid og gode opplevelser. Foto: Freeimages

Erstatt materielle kalendergaver til barna med opplevelseskalender med kvalitetstid og gode opplevelser. Foto: Freeimages

En julekalender kan være en fin tradisjon for både barn og voksne. Spesielt hvis vi gjør den til en god opplevelse. Hva med å la årets julekalender bli til mange små minnerike øyeblikk?

En julekalender trenger ikke inneholde ting som bare havner i lekekassen med alle de andre tingene. Eller inneholde materielle gaver som tar opp en bit av julebudsjettet og bidrar til søppel. For mye gaver før selve juleaften kan også ta vekk mye av gleden ved gavene på selve juleaften. Kvalitetstid sammen, gode opplevelser og aktiviteter som kanskje allikevel skal gjøres i julen, gleder derimot lengre, er mer miljøvennlig og gir så mye mer til barnet. Ikke minst vil det sannsynligvis også gi deg litt bedre samvittighet i en ellers travel juletid i desember.

Lag den selv 

Å lage en julekalender trenger ikke være så komplisert. La barnet bli med i prosessen så skaper du kvalitetstid og gode minner samtidig. Her er tre alternativer til kalendere dere lett kan lage selv. Husk å ta vare på kalenderne til neste år.

 • La barna pynte 24 tomme toalettruller med maling eller pålimte bilder fra brukte blader eller aviser. Mal på nummer og brett inn endene på toalettrullene så det lukker rullen i endene. Ha en snor igjennom rullene og heng dem i forskjellige lengder på en gren funnet i naturen.
 • Sy små poser av restestoff eller gamle tekstiler du ikke lenger kan bruke. Barna kan også være med og hvis store nok lære seg å sy litt. Klipp ut tall av annet stoff og lim eller sy dem på posene. Knytt en snor rundt posen for å lukke den. Legg dem i en skål eller heng dem i ulike lengder på en gren eller stor plante.
 • Skriv det som skal være kalenderopplevelser på firkantet lapper i ulike størrelser. Klipp ut nummer av kartong fra matemballasje som ellers skal kastes og mal dem. Rull sammen lappene en og en og heng på nummeret rundt snorer du binder papirrullene med. Heng de små papirrullene på en plante eller gren.

Den alternative julekalenderen

Man kan ha ulike tema for kalenderen. Har du barn som er vant med materielle ting i kalenderen, er det mulig de protesterer litt i første omgang. Forbered dem gjerne på den nye alternative kalenderen mens dere lager kalenderen. Barn vil fort sette mye mer pris på din tid og de gode opplevelsene som finnes i kalenderen.

Minnekalender
Legg et fotografi i kalenderen for hver dag. Sammen med bildet skal en av foreldrene fortelle en historie som er knyttet til bildet. Det kan være fra foreldrenes barndom, om besteforeldrene, fra året som gikk eller da barna var mindre. Lim bildene i et album og skriv ned historien og minnet ved siden av.

Lesekalender
Fin en bok som passer til alle barna hvis du har flere og del den opp i 24 like deler for hver adventsdag.

Aktivitetskalender
Finn på nye små eller store aktiviteter hver dag. Det kan gjerne være ting du allikevel skal gjøre i julemåneden. Bake kaker, en tur på akebrett eller på besøk.

Tips til julekalenderen

Her er forslag til en blandet julekalender for barn. Viktig at det du har med i kalenderen er realistisk å oppnå og ellers passer inn i hverdagen. Tipsene handler mest om gode opplevelser og kvalitetstid med barnet i en tid som ellers kan være noe travel for mange. Å gi av sin tid er noe av det beste du kan gi barn og det er i tillegg helt gratis.

 1. Lage hule
  Store og små må lage hule et sted hvor det kan bli stående en stund. Bruk tepper, sengklær, puter og det du ellers har.
 2. Eventyrstund
  Eventyrfortelling i hulen dere laget i går. La barnet velge eventyr og sett av litt mer tid enn normalt til eventyrstund.
 3. Skrive og lage julekort
  Mal, klipp, lim og skriv julekort. La barnet bestemme hvem de skal sendes til. Hyggelig overraskelse som de fleste vil sette pris på.
 4. Gå tur i kveldsmørket med lommelykt
  Gå gjerne hvor det ikke finnes så mye annet lys og husk reflekser.
 5. Spille brettspill
  Sett av kvalitetstid til familiens favorittspill eller la barnet bestemme spillet.
 6. Se på minnebilder
  Finn frem tre til fem bilder fra barnet var yngre og fortell historier som passer til bildene. Bildene kan være på papir eller digitale.
 7. Bake julekaker
  Bak pepperkaker eller andre kaker du allikevel skal bake i julen. Bak litt ekstra så barnet kan gi kaker i julegave.
 8. Konglejakt
  Gå på konglejakt i skogen. Godt tørket kongler pynter i hjemmet og er fine å bruke som opptenningsved . Plukk mye og la barna gi bort i en kurv i julegave til den som har peis.
 9. Finne ting du vil gi vekk til andre
  La barnet finne frem noen leker og tøy de ikke bruker. Tingene må være hele og rene. Disse kan pakkes inn og gis til frelserarmeen eller andre frivillige organisasjoner til jul som tar imot slike gaver.
 10. Blåse is-såpebobler
  Såpebobler blir til is hvis det er kaldt nok ute. Lag nok boblevann av vann blandet med litt Svanemerket oppvaskmiddel.
 11. Juleverksted
  Lag gammeldagse julehjerter og kremmerhus til juletreet. Gjenbruk gjerne papir fra blader og aviser som ellers skal kastes.
 12. En tur på biblioteket
  Bygg opp leseglede hos barna med kvalitetstid på biblioteket og lån av bøker.
 13. Lage til- og fra-lapper
  Av kartong fra matemballasje som skal kastes klipper man lett til ulike former som kan brukes på julegavene. Lag hull i enden med en hullemaskin og skriv Til og Fra på lappene.
 14. Filmkveld med popkorn
  Fin frem en fin julefilm eller to og kom i julestemning.
 15. Tur på fjellet med varm kakao og julekaker
  Fyll ryggsekken med godsaker og nyt noen timer i naturen. Ta eventuelt med en fuglebok dere har lånt på biblioteket og litt fuglefrø og lær om fuglelivet dere møter på veien.
 16. Gi ting til de som trenger det
  Frelserarmeen og andre tar ofte imot gaver til de som trenger det i julen. Ta med barna og gavene dere fant frem på dag 8 og la dem selv gi fra seg gavene. En god måte å lære om giverglede.
 17. Besøk mormor og bestefar
  Eller andre i familien eller bekjente som kanskje sitter mye alene. Husk å ta med litt hjemmelaget julekaker.
 18. Tegnestund
  La barna lage fine tegninger eller malerier som kan rammes inn og gis i julegave. Hjelp dem gjerne med å si navnet på den de kan tegne til. La dem selv være med å pakke inn gaven.
 19. Julepynting
  Fin frem julepynten og la hele familien være med. Barna kan også få pynte litt på rommet sitt.
 20. Fotosafari
  Hvis barnet er stort nok kan han/hun låne et kamera og gå på fotosafari. Sørg for at kamera henger godt rundt nakken. Bildene kan dere senere se på data- eller Tv-skjermen sammen.
 21. Overnattingsbesøk og hulesafari
  Hvis hulen som tidligere ble laget fortsatt står kan de ha hulesafari med julekaker og saft og fortelle hverandre eventyr.
 22. Lage middag på bål
  Ta en tur ut i nærmiljøet eller hagen og lag en enkel middag på bål.
 23. Pynte juletre og synge julesanger
  Pynting av juletre lille juleaften er en fin tradisjon for både store og små. Sett på julemusikken og syng med. Heng opp hjemmelaget julepynt og nyt en kopp varm kakao .
 24. Skattejakt
  Gjem bort en av gavene som barna må finne og aktivisere seg med i løpet av dagen mens man venter på julekvelden. Lag skattekart og si tampen brenner hvis de nærmer seg.
Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.