Gi fuglene en hjelpende hånd om vinteren

Fuglene trenger litt hjelp om vinteren til å finne mat. Foto: Sxc

Om vinteren kan det være  vanskeligere for fuglene å finne nok mat. Spesielt om der er mye snø. Gir du en hjelpende hånd har de større sjanse for å overleve.

Heng opp et julenek og epler, eller lag dine egne meiseboller. Julenek som har vært i plast er ikke populært hos fuglene, så kjøp uten plast og gjerne hos en lokal produsent. Videoen under er et flott eksempel på hvordan man kan lage en hyggelig fuglerestaurant i hagen av frukter, bær, nøtter og brød. Fuglene har også godt av litt fett som finnes i talg og nøtter om vinteren. Eller legg ut frukt som er begynt å bli dårlig istedenfor å kaste det.

Oppskrift på meisebolle

  • Matfett (unngå matfett med palmeolje)
  • Hakkede solsikkekjerner uten skall
  • Fuglepeanøtter eller andre nøtter uten salt
  • Lettkokte Havregryn
  • Eventuelt Undulatfrø og Villfuglefrø

Ellers kan du bruke nøtter, frø og kornprodukter du har tilgjengelig.

Hakk opp alt, smelt fettet, bland det hele og hell i passelige former. Melkekartong er fine å bruke. Husk å stikk en gjennomgående ståltråd eller natursnor, med løkke ned i massen så meisebollen tørker rundt snoren/tråden. Bruk ikke plastsnorer for å unngå at fuglene får i seg rester av plasten. Del blandingen opp i skiver når det har størknet. La det hele stivne godt før du henger det ut, og husk å heng bollene høyt nok så ikke kattene får fatt i fuglene.

Og så er det bare å glede seg over fuglelivet som takk…

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.