Gamle møbler med sjel

Gamle møbler ble laget for å vare og har ofte fine detaljer som er laget med omtanke, og en kvalitet du skal lete lenge etter på nyere møbler. Foto: Sxc

I antikkbransjen brukes utrykket at tingen har sjel. Selvfølgelig har ingen møbler direkte en sjel, men som vår egen sjel utstråler alt som eksisterer, og dermed også møbler, en energi som sier noe uten at vi nødvendigvis er oppmerksom på det. Gamle møbler utstråler en energi med levd liv og historie, og dermed innehar det ofte også en kvalitet som sjelden finnes i dagens masseproduserte møbler i og med at det forsatt eksisterer. 

Er du på jakt etter nye møbler eller interiør til hjemmet forslår vi at du tar en titt innom en av de mange antikk- og bruktforretninger som finnes rundt i landet. På nett finner du også mange auksjonshus og nettbutikker som tilbyr mengder av unike brukte varer til hjemmet. Ved anskaffelse av gamle møbler sparer du ikke bare miljøet ved å gjenbruke, men du tilfører itillegg hjemmet et unikt møbel som ikke utskiller gasser som kan være skadelig for helsen.

En antikk vare er et produkt som er mer enn hundre år gammelt. Er varen nyere faller den under kategorien brukt. Uansett hva man kaller det har eldre møbler en helt annen kvalitet enn dagens masseproduserte møbler. Gamle møbler ble laget med kjærlighet og omtanke for møbelet de laget. Møbelsnekkere la både sjelen sin og stolthet i arbeidet de utførte. Materialer ble valgt med omhu for å skape et møbel som både skulle vare og være funksjonelt.

Mange av oss har vel opplevd at de fleste masseproduserte varer i dag ikke er laget for å vare i en livstid. De blir ofte laget på en billigst mulig måte for å kunne selges billig og dermed er man inne i en ubevisst ond sirkel av bruk og kaste mentalitet. Dette medfører mye sløsing av penger og tid, miljøbelastende avfall og ikke minst irritasjonen over den dårlige kvaliteten.

Ta en titt på gamle møbler og antikviteter neste gang du skal ha deg et møbel. Alt etter alder kan prisen ofte tilsvare prisen på nye møbler og så får du itillegg et møbel med kvalitet og sjel samtidig som du sparer miljøet.

Fordeler med gamle møbler

-Kvalitet er den absolutt største fordelen med gamle møbler. De er laget for å vare, tar du vare på det kan det leve videre i mange generasjoner slik som mange møbler allerede har gjort.

-Unik er et annet ord som gjelder for de fleste gamle møbler. Jo eldre møbelet er jo mer usannsynlig er det at du finner et tilsvarende møbel. Er du av den typen som helst ikke vil være som «alle andre» men liker å ha din personlige stil som gjenspeiler din personlighet, da er gamle møbler et must.

-Investering er kanskje ikke noe du tenker på når du innreder hjemmet. Men antikke møbler og eldre brukte møbler har en verdistigning. Skulle du om 2 eller 10 år bli lei av den gamle eike-kommoden du kjøpte har varen ikke sunket i verdi. Er den i noenlunde samme stand kan du som regel selge med fortjeneste. Nye møbler, som vi vet, synker i verdi straks de er ute av butikken.

-Miljøvennlig. Sist men ikke minst. Å investere i antikviteter og gamle møbler sparer miljøet for mye avfall. Ved å kjøpe en gammel solid kommode har du sannsynligvis et møbel resten av livet. Kjøper du et nytt av dårligere kvalitet er sannsynligheten får at du må skifte denne ut noen ganger stor.

Lykke til på skattejakten!

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.