Dyrk egne urter til mat og te

Foto: Creative Commons

Vet du hvor teen eller krydderet du bruker kommer fra? Sannsynligvis ikke. Mye urter og te reiser halve jorden rundt før det havner på vårt kjøkken. Og ikke alt er dyrket under like etiske og miljøvennlige forhold. Hva med å dyrke noen av dine egne økologiske urter? De trives både i potter på balkongen eller bed i hagen. Kortreist, smakfullt, sprøytefritt og garantert sunnere for deg.

Urter kan dyrkes fra frø eller kjøpes som ferdige planter. Kjøp økologiske planter og frø for å unngå ugunstige plantevernmidler. Men det beste er å dyrke fra frø. Begynn gjerne tidlig vår med å sette frø inne. Lag egne små potter av avispapir eller halve doruller som du bretter i bunnen. Sett de små pottene i skåler eller fat. Sørg for å vanne jevnlig og gi dem gjerne litt kaldt tevann som gjødsel. Når plantene er vokst litt og kan håndteres kan de plantes ut i potter eller bed.

Ha en tønne eller balje stående nær urtene for å samle regnvann. Det gjør det lettere å vanne og planter liker bedre regnvann enn springvann som inneholder kjemikalier brukt til rensing av vannet.

Urtene kan brukes både fersk og tørket. Plukk få blader pr.plante av gangen til fersk bruk så du ikke tynner ut planten for mye. Rull bladene lett mellom hendende for å frigjøre de eteriske oljene. Ha bladene i koppen og hell over kokende vann. For tørking kutter du hele stilkene av planten når de er fullvokst, og henger det til tørk opp ned i en stoffpose på et tørt sted. Når plantene er gjennomtørket kan du smuldre eller hakke det opp og ha i krukker med lokk. Gjenbruk gjerne brukte syltetøyglass eller krydderglass.

Lag din egen krydderolje til matlaging. Ha fersk eller tørket krydder i et glass med olivenolje eller annen matolje etter ønske. Ha gjerne litt pepper eller hvitløk i også. La oljen stå et par uker for å trekke til seg smaken fra krydderet.

Er du flink til å høste frø etter blomstring kan du produsere egne urter i all evighet. Oppbevar frøene i papirposer som du selv kan brette av aviser og notèr navnet på posen. Neste år har du egne frø klar for dyrking. Urter er også fine små gaver å gi vekk, enten som plante, frø eller tørket krydder/te.

Mynte

Mynte er lett å dyrke og sprer seg lett. Trenger delvis sol. Bruk bladene i drinker, desserter eller te. Kan også dyrkes inne. Myntete skal hjelpe mot magebesvær og forkjølelse.

Kamille

Teen lages helst av de små hvit/gule blomstene på kamomilleplanten. Liker mye sol, men trives ikke så godt inne. Bruk ferske eller tørket blomster og hell over kokende vann. Kamomille skal hjelpe mot mange plager som fordøyelseslidelser og oppblåst mage. La noen blomster få vokse ferdig og frø seg så du kan samle frø til neste år.

Sitronmelisse

Liker delvis skygge om dagen. Bladene brukes til te og som krydder til fisk, kylling og salat. Trives godt inne. Sitronmelisse skal være beroligende, sårhelende, svettedrivende og skal også redusere myggplager.

Basilikum

Liker mye vann, mye sol og mye plass til røttene. Etter blomstring vil planten dø. La noen planter få blomstre mot slutten av sesongen så du kan høste frø til neste år. Brukes som krydder i blant annet pasta- og tomatretter. Basilikum som te skal virke beroligende.

Lavendel

Kanskje ikke det du forbinder med te, men Lavendel passer godt blandet med andre teurter. Bruk blomsterknoppene. Trives i full sol.

Oregano

Trives i mye sol. Krydderet brukes mye i Italiensk mat som pasta og pizza. Oregano-te skal hjelpe mot hoste.

Gressløk

Brukes mye i eggeretter, gratenger, salater og fisk. Gressløk skal stimulere appetitten og bedre fordøyelsen.

Te du ikke drikker opp kan du for øvrig bruke til å gjødsle urtene og andre planter.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.