Det er ikke et spørsmål vi nordmenn stiller oss. Oppussing er vår folkesport nummer 1 og vi troner på toppen av seierspallen. Ingen over, ingen ved siden. En av grunnene til dette er at vi stor grad er selveiere i Norge, og huset er vårt ansikt utad. Med boligen viser vi hvem vi er. Dessuten har vi mye penger å rutte med.
Av: Brita Haneberg og Eidi Ann Hansen, Grønn Hverdag
Oppussing kan være en del av nødvendig vedlikehold eller det kan være strømsparetiltak som etterisolering og fjerning av den gamle oljefyren. Men i de fleste tilfeller handler oppussingen mest om behov for fornyelse og økt komfort. En titt i noen av de mange lekre interiørmagasinene, kan få noen og en hver til å se seg rundt hjemme og tenke: ”Her må noe gjøres!”
Tenk deg om
Før du bestemmer deg for å gå i gang, bør du tenke gjennom hva oppussingen egentlig koster – ikke bare i kroner og øre:
Tid: Det tar alltid mye lenger tid enn man tror å pusse opp. I løpet av oppussingen må du bo på en skitten og rotete byggeplass.
Krefter: Selv om du engasjerer håndverkere til å gjøre jobben, er det mye du selv må ordne underveis. Dette kommer i tillegg til alt det du ellers gjør i det daglige. Fire av ti nordmenn har planer om å pusse opp ett eller flere romi løpet av 2011.
Penger: Det koster mye penger å pusse opp – ofte dobbelt så mye som først beregnet.
Miljøet: Alt nytt du kjøper inn belaster miljøet under produksjon og transport. I mange av produktene brukes det miljø- og helsefarlige stoffer. I tillegg kommer alt avfallet du skaper med det gamle du kaster ut.
Latskapen lenge leve: Kanskje du kan snu på flisa og trøste deg med at ditt hus har personlighet? At du har tid til familie og venner og avslappende stunder med din kjære? At du kan la ungene leke viltert uten å være redd for flekker på de dyre møblene eller hakk i gulv. Kanskje et par nye puter i sofaen eller nye gardiner er alt som skal til for å få den nødvendige piffen?
Miljøvennlig oppussing
Hvis du er sikker på at oppussing må til, finnes det mange tiltak for å redusere miljøbelastningen. Her finner du noen av de viktigste tingene du bør huske på.
Velg kvalitet: Hvor lenge holder du ut den storblomstrete tapetet i stua eller den turkisfargede kjøkkeninnredningen? Og den lekre kommoden fra billigkjeden som du har så lyst på – hvor lenge vil den leve før den ramler fra hverandre? Kvalitet og varighet gir større tilfredshet og du sparer tid og ergrelse. Det er også lettere å reparere og pusse opp kvalitetsprodukter.
Tenk energieffektivitet: Skal du gjøre mer enn å male et strøk og kjøpe nye puter til sofaen, lønner det seg å tenke energitiltak. Det hjelper ikke mye med termostat på panelovnen, om huset lekker som en sil. Kan det være aktuelt å etterisolere? Er vinduene klare for utskifting? På Enova finner du oversikt over anbefalte tiltak og produkter.
Velg miljøsertifiserte produkter: Sparkel, lim, maling og bygningsplater er noen artikler man kan få i miljøsertifisert utgave. Sjekk Svanemerket og NAAF for oversikt.
Mal rett: Maling inneholder vanligvis helse- og miljøbelastende stoffer. Derfor er det viktig å velge mest mulig miljøvennlig maling, og å sørge for at det blir lenge til du trenger å male neste gang. Grunnarbeidet er definitivt det kjedeligste i malearbeidet, men gjør du denne jobben grundig, vil du ha et godt resultat i lang tid fremover. Utvalget av miljø- og helsevennlig maling har etter hvert blitt bra. Se etter Svanemerket eller Astma- og allergiforbundets merke.
Miljøsertifiserte håndverkere: Det kan lønne seg å la fagfolk gjøre jobben. Velg da gjerne miljøsertifiserte virksomheter. Det finnes miljøfyrtårnsertifiserte byggmestere, malermestere, murermestere, rørleggere og elektrikere. Se Miljøfyrtårn for en oversikt.
Regnskogtømmer? Nei takk!: På tross av at avskoging av regnskog er et betydelig problem for miljøet, selges det fortsatt mange produkter av regnskogtømmer i Norge. Tropisk tømmer selges blant annet som møbler, parkett, garasjeporter, ytterdører, kjøkkeninnredning, terrassegulv, trapper, kryssfiner og baderomsutstyr. En oversikt over treslag du bør unngå finner du hos Regnskogfondet.
Unngå impregnert tre: Trykkimpregnert tre inneholder tungmetallet kobber, og kjennetegnes av et grønt fargeskjær i treet. Se Grønn Hverdag for tips som gjør trykkimpregnert tre overflødig.
Velg etisk interiør: Markedet for etisk interiør har tatt av de siste årene. Du kan finne etiske produkter i de fleste kategorier: møbler, belysning, oppbevaring, tekstiler, pyntegjenstander, osv. På Grønn Hverdag sin nettside finner du oversikt over tilbudet på markedet.
Kjøp brukt, gi bort og selg: Møbler og interiør kan ha verdi for andre, selv om livet med deg går mot slutten. Det finnes en rekke brukthandlere og loppemarkeder i forskjellige utgaver på internett og rundt om i landet. Grønn Hverdag har laget en landsoversikt over hvor du kan kjøpe, selge eller gi bort brukbare ting.
Avfallsbehandling: Oppussing skaper mye avfall, og en god del av avfallet må behandles som farlig avfall. For eksempel kan gamle vinduer inneholde PCB, og ett eneste PCB-holdig vindu kan inneholde nok gift til å gjøre femti byggetomter ubeboelig etter dagens krav. Hvis du leier container, plikter utleieren å sortere avfallet ditt. Men det er viktig at du følger retningslinjene for hva som kan kastes. Sjekk Sortere hvis du er tvil om hva som skal kastes hvor.
Kilde: Prognosesenteret |
Legg igjen en kommentar