Å velge å ta nye og gode grønne valg kan gjøres når som helst og gavner som oftes både helsen og miljøet. Bli med å ta et grønt steg for en bedre verden.
Flere enn noen gang ønsker å ta noen flere bevisste valg som også gavner miljøet. Og kanskje kan nettopp det å være mer bevisst på sine handlinger generelt i seg selv være et mål. Spørre seg selv hvor ting kommer fra, hva inneholder det, er det farlig, hvem har laget det eller trenger jeg virkelig det? Alle våre handlinger påvirker noe og noen, og ofte oss selv direkte eller indirekte, og det er vi som velger om vår handling skal ha en positiv eller negativ effekt lokalt eller ute i verden. Alle våre handlinger sender også ut et signal om hva vi vil ha, både til selgere, importører, produsenter, myndigheter og ikke minst våre medmennesker og familiemedlemmer. Ikke minst kan våre bevisste handlinger inspirere andre til å ta lignende valg.
Der andre kanskje svikter er det vi forbrukere som har makt til å vise hva vi mener med våre handlinger. Som enkeltmennesker har vi så mye mer makt enn vi tror.
Hiv deg på et grønt valg eller to og bli en del av den positive forbrukermakten som gjør verden til et litt bedre sted å leve.
1. Sykle og gå mer:
Ifølge Helsevesenet vil 30 minutters aktivitet daglig være et godt grunnlag for bedre helse. Å sykle eller gå mer vil dermed bidra til at vi forbedrer vår egen helse, både fysisk og mentalt. I tillegg vil man også kutte forurensning og CO2 utslipp som igjen bidrar til bedre luft- og vannkvalitet og mindre klimagassutslipp. Altså er her både en direkte og indirekte helseeffekt, både for en selv og andre. La bilen stå og bruk sykkel eller beina mer.
2. Spise mindre kjøtt:
Vårt animalske forbruk står utrolig nok for nesten 20 prosent av de globale klimagassutslipp. I tillegg til de store utslipp har kjøttproduksjon også en uetisk side hvor millioner av dyr lider under dårlige forhold eller behandling som er lite dyrevennlig. Ved konvensjonell produksjon står høner i trange bur eller haller og kyr står ofte i trange båser store deler av livet. Griser lever ofte i små båser hvor de knapt kan snu seg. Gåselever kommer fra tvangsforet Gås som får et metallrør stykket i halsen ved foring, haifinnesuppe kommer ofte fra haier som har fått finnene sine kuttet av før de blir kastet levende ut i havet for en langsom drukningsdød. Der er mange eksempler på dyrs lidelser og uverdig behandling av våre medarter. Kampanjen Kjøttfri mandag ble i sin tid startet av Paul McCartney og hans kone. Den går i utgangspunktet ut på at man generelt spiser mindre kjøtt. Hva med en kjøttfri dag eller fire i uken? Man kan lage mye god og sunn mat uten kjøtt. Les mer her om tema: Vegetar eller bare litt mindre kjøtt
3. Spise mer økologisk og velge miljømerket:
Økologisk betyr at noe et laget eller blitt til på en naturlig måte. Det vil si at det ikke er brukt tilsetningsstoffer eller sprøytemidler. Før i tiden trengte man ikke kalle det økologisk, for da var alt naturlig, altså økologisk. I dag hvor så mye mat ikke lengre er naturlig, eller tilsatt mengder med giftige kjemikalier og sprøytemidler, er man dessverre nødt å gi det rene og naturlige et merke får å kunne skille disse produktene.
Litt ironisk og en tankevekker er det, at det er det som er naturlig og uten kunstige tilsetningsstoffer og giftige sprøytemidler som må merkes, når det egentlig burde være omvendt.
Økologi tar også hensyn til dyrevelferd. Økologiske egg kommer for eksempel fra høner som har god plass, fri tilgang til utearealer i tillegg til at de spiser økologisk för. Mye forskning viser at konvensjonelle produkter som inneholder en mengde ulike kjemikalier kan være både kreft- og allergifremkallende i tillegg til at mange stoffer er hormonforstyrrende. Ved å velge mer økologisk bidrar du med andre ord til bedre jordkvalitet, bedre helse og bedre dyrevelferd. Både mat, velvære- og rengjøringsprodukter og klær kan være økologiske. Det finnes også en mengde andre miljømerker man kan se etter. Les mer om økologisk her og ulike miljømerker og deres betydning her.
4. Handle mindre:
Mindre forbruk vil generelt også si mindre forurensning, mindre utslipp av klimagasser, mindre søppel, mindre transport, mindre bruk av ugunstige kjemikalier og giftstoffer, mindre rot og mer penger og plass i hjemmet til å «være». Hva med å ta et shoppingfritt år, kjøpe mindre klær, nips og duppeditter. Bruk heller pengene på en uforglemmelig opplevelse og de viktige nære ting.
5. Bruke handlenett:
Det trengs 2 liter olje for å lage 1 kilo plast. Oljeproduksjon og bruken av fossile brensler er som kjent den største synderen til skadelige klimagassutslipp. Produksjon av plast er også energikrevende og forurensende. Forsøpling av våre hav er et stort problem og plastikk er en av de store synderne. Plast som havner på avveie i naturen eller havet blir aldri helt borte. Det kan ta noen hundre år før plast går i oppløsning i mikroskopiske biter før det til slutt havner i vår egen matkjede. Plastikk er også årsak til mange havdyrs død og lidelser. Både fugler og pattedyr forveksler plast med mat og dyr blir funnet døde med magesekken full av plastprodukter eller plast på kroppen. Å bruke handlenett eller sekk når du handler er et enkelt tiltak alle kan gjøre. I noen land er det nå forbud mot plastposer i butikker. Ja det er faktisk fullt mulig å leve uten plastposer! Les mer om plast her.
6. Unngå engangsprodukter:
Det kreves mange ressurser for å lage unødvendige engangsprodukter. Tenk litt over at produsenter ofte vil lage produkter du «må» kjøpe ofte, kun med den hensikt å øke sin omsetning. Produksjonen i seg selv krever både energi, alle komponenter i produktet skal fremskaffes og produseres og alt dette forurenser på den ene eller andre måten. Det kreves transport ofte over lange avstander og ikke minst bidrar engangsprodukter til store mengder unødvendig søppel. Tenk over alternativene til engangsproduktene og spar deg for både søppel og penger. Les om noen alternativer til engangsprodukter her.
7. Kaste mindre:
Bli flinkere til å gjenbruk tinge, gi vekk og kaste mindre mat. En nordmann kaster i snitt hver fjerde handlevogn med mat som handles inn. Dette bidrar både til store miljøproblemer og er ikke minst meget uetisk i en verden hvor nær 1 milliard mennesker lider av sult eller underernæring. Her har du 8 tips til å kaste mindre mat. For mye ting og tang? Hva med å arrangere en hyggelig byttekveld for klær, leker eller interiørprodukter med venner, gi det du ikke trenger til en god sak eller arranger loppemarked med venner og familie.
8. Gi miljøet, vårt livsgrunnlag, en stemme:
Ved å gi miljøet en stemme sender du også ut et signal til dine medmennesker. Et signal om hvor viktig det er å ta vare på vårt levegrunnlag, for det er i bunn og grunn det det hele dreier seg om, miljøet vi lever i. Ikke bare for vår egen del, men for de som skal leve her etter oss. Du kan bli med i en lokal miljøorganisasjon og delta aktivt. Du kan skrive leserinnlegg eller dele og like miljøsaker på sosiale medier. Med sosiale medier kan man i dag nå ut til mange på en enkel måte.
9. Velge dyrevennligt:
Respekt og det å bry seg er vel noe av det viktigste vi kan gjøre i livet, både overfor mennesker men også overfor dyrene som ikke har en stemme. Ved å velge dyrevennlig bidrar du til at færre dyr lider og du gir du automatisk også dyrene en stemme. Der er mange måter å være dyrevennlig på. Unngå dyreprodukter av alle slag, både når du reiser og her hjemme ved for eksempel å velge pelsfritt. Du kan velge produkter som ikke er testet på dyr ved å se etter dyrevennlige merker, eller du kan spise mindre kjøtt og sørge for at det du kjøper er økologisk. Les mer om dyrevennlige alternativer her.
Der er mange andre gode valg man kan gjør til en del av sine rutiner. Hva er dine grønne hverdagsvalg?
Godt grønt valg!
Legg igjen en kommentar