Spar helse, penger, plass og miljøet. Å ta flere bevisste valg er første steg til en sunnere og mer miljøvennlig livsstil. Mange vaner kan ofte skiftes ut med nye sunnere alternativer hvis man stopper opp og tenker litt over muligheter som minker forbruk, kjemikaliebruk og avfall på alle kanter. Her er noen enkle tips som kan hjelpe deg på veien til en mer miljøvennlig hverdag og mer bevisst forbruk.
Økt forbruk bidrar til mer avfall og helse- og klimaskadelige utslipp. Det kreves mye ressurser for å produsere og frakte alt det som etter en svipptur innom hjemmet ofte har komponenter som ender opp som avfall. Når avfall forlatter husholdningen kreves det igjen mye energi, transport og resurser for å få avfallet til sin endelige skjebne. En gjennomsnittsnordmann kastet 424 kg husholdningsavfall I 2010. Selv om mye blir gjenvunnet havner resten på søppelfyllingen eller blir brent. Forbrenning av avfall kan føre til utslipp av helse- og miljøskadelige kjemikalier, mens deponering kan føre til spredning av helse- og miljøskadelige stoffer via sigevannet, og organisk avfall gir utslipp av klimagassen metan. Med andre ord gir vårt avfall mye ugunstige utslipp som går inn igjen i vår egen matkjede, både via luft, vann og jord. Å minke vårt forbruk er det beste tiltaket vi alle kan gjøre for en mer miljøvennlig hverdag.
Få en oversikt over det du bruker, kjøp produkter med minst mulig innpakning, unngå engangsprodukter og se etter muligheter som kan gjenbrukes.
26 ting du kan leve uten, og alternativene
1. Vindu- og speilspray – Helt unødvendig produkt. Lag din egen spray med en halv spiseskje eddik og en liter vann. Ha blandingen på en gjenbrukt sprayflaske og tørk over med avispapir eller mikrofiberklut. Rent vann alene med mikrofiberklut har også super effekt.
2. Flaskevann – Krever mye ressurser! Drikk heller vann fra springen og skaff deg en stålflaske uten indre belegg. Monter eventuelt et vannfilter på kranen og bruk gjenbruksflasker av metall eller glass.
3. Engangsbatterier – Invester i en lader med oppladbare batterier og du har batterier som varer lenge.
4. Kaffefilter – Skaff deg et kaffefilter i metall eller stoff som kan gjenbrukes. Eller sy eventuelt ditt eget i bomull, klipp to trekanter etter mål av et kaffefilter og sy sammen.
5. Plastbæreposer – Skaff deg noen handlenett som varer og spar miljøet for mye plastavfall. Mye olje går med til plastproduksjon.
6. Engangskluter til gulv og støvtørking – Unødvendig produkt. Ha i tankene at produsenter skaper produkter som de kan selge mye av. Alle typer engangsprodukter er et typisk eksempel på det. Ha noen spiseskjeer eddik i litt varmt vann, eventuelt med litt eterisk duftolje eller sitron. Bruk superffektive mikrofiberkluter som kan brukes i det uendelige.
7. Papirregninger – Bestill e-faktura via din bank.
8. Skokrem – Noen dråper matolje påført med klut gjør underverker. Etterpoler med tørr fille. Matolje kan også brukes til en mengde andre vedlikeholdsbehov.
9. Engangsbarberhøvel – Invester i en høvel som bare trenger å skifte bladene, eller en elektrisk babermaskin med oppladbare batterier.
10. X antall rengjøringsprodukter – Lag ditt eget naturlige multirengjøringsmiddel. Bland 5 deler vann, 1 del eddik og noen dråper eterisk olje eller sitron etter ønske. Ha eventuelt i noen dråper svanemerket oppvasksåpe. Ristes før bruk. Bruk Mikrofiberklut som tar de fleste flekker. Eddik er antibakteriell og fjerner lukt.
11. Engangsrensekluter til ansikt og sminkefjerning – Unødvendig produkt. Bruk fuktig vaskeklut med noen dråper matolje. Matolje er ypperlig som rensemiddel og sminkefjerner og tilfører samtidig fukt. Bruk økologiske oljer for å unngå sprøytemidler som kan være ugunstige for huden din.
12. Bleier og bind– Bleier og bind av stoff er ikke så mye vanskeligere å bruke, heller en vane. Kan spare deg for mye penger og miljøbelastende avfall.
13. Teposer – Kjøp te i løs vekt og bruk tesil. Økologisk te er best for helsen din.
14. Gjødsel, pinner og flytende – Lag heller ditt eget gjødsel. Uttynnet kaffe- og kaldt tevann du ikke har drukket opp, gir god næring til plantene. Lag ditt eget naturlige og gratis gjødsel.
15. Bomull – Bruk fuktet vaskeklut.
16. Pakket frukt og grønnsaker – Mange produkter er over-emballert og trenger ikke å pakkes. Kjøp varer uten innpakning og spar miljøet for avfall, eller legg emballasjen igjen i kassen.
17. Ferdigmat i middagsporsjoner – Lag din egen, lag mye mat når du lager middag og frys ned i ferdige porsjoner. Bare til å varme opp. Bedre for helsen, lommeboken og miljøet. Kan spare deg for mye tid i en travel hverdag.
18. Aluminiumfolie og plastfilm – Bruk ildfast form, skåler eller bokser med lokk. Ta vare på isbokser og andre beholdere du har kjøpt mat i. Plasthetter kan også brukes og vaskes etter bruk.
19. Kjøkkenpapir – Bruk kjøkkenhåndkle, vaskekluter eller svamper.
20. Luktfjerner og duftbeholdere – Også engangsprodukter som skaper mye søppel og parfymeduft kan være allergifremkallende. Plasser heller en skål med natron eller eddik der du vil fjerne uønsket lukt. En varmesikker skål med vann og tørket blomster, appelsinskall, krydder eller sitron plassert nær en varmekilde, sprer godlukt i rommet.
21. Papirduker – Skaff deg noen meter med stoff- eller voksduk som kan brettes etter lengdebehov. Nye laken kan også brukes hvis man skal ha mye duk til en rimeligere penge, og de kan gjenbrukes.
22. Avløpsrens– Unngå giftige kjemikalier i avløpet. Tøm en halv kopp natron etterfulgt av 2 kopper kokende vann i sluken. Hvis ikke det er nok, tøm en halv kopp eddik over natron, tett igjen sluken hvis mulig og la den kjemiske reaksjonen virke i omtrent en halv time før avløpet skylles godt med 3-4 liter kokende vann.
23. Tørketrommel – Lufttørk tøyet! Klærene holder seg fine lengre og dufter herlig friskt hvis det har hengt ute.
24. Støvsugerposer – Unngå styr og avfall med støvsugerposer. Neste gang du skal investere i en støvsuger, kjøp en med oppsamlingsbeholder som bare skal tømmes.
25. Engangskopper og fat – Bruk heller det du har og ikke vær redd for oppvasken. Skaff eventuelt kopper og fat i resirkulert materiale som tåler en støt og kan vaskes.
26. Elektrisk boksåpner – Bruk musklene, de har godt av det.
Del gjerne andre eksempler på ting vi kan leve uten i kommentarfeltet under!
Flere smarte tips som erstatter konvensjonelle produkter, 21 tips til bruk av eddik
Når det punkt 16, pakket frukt og grønsaker, så er ikke det så lett å unngå om man også ønsker å velge økologisk. Hvorfor er det slik at nesten all økologisk frukt og grønt er pakket inn med minst ett lag med plast?
Hei Linn,
Ja dessverre er mye pakket inn i plast og annet unødvendig emballasje. Får du ikke fatt i økologisk mat uten plast kan du ta av innpakningen og levere den i kassen når du har betalt varen. Med dette gir du et signal til butikken, og kanskje også til produsenten hvis butikken bringer det videre, at du ikke ønsker plastemballasje.