21 tips til bruk av Eddik – et miljøvennlig og naturlig universalmiddel

Eddik kan brukes til klesvask for å fjerne lukt, som forvask eller som hovedvask. Brukes den som hovedvask kan noen dråper fersk sitron i eddiken gjøre at du unngår eddiklukt. Foto: Magic Madzik’s, Creative commons

Eddik er et fascinerende produkt med mange bruksområder på grunn av sin evne til å desinfisere, fjerne lukt, fett og mugg. Ved å bruke eddik til daglige gjøremål unngår du bruk av ugunstige kjemikalier som kan være skadelig både for helsen og miljøet. I tillegg sparer du innkjøp av en mengde konvensjonelle produkter. Eddik er både giftfri og økonomisk i bruk. Bruk hvit 7% eddik til dine vanlige gjøremål.

Eddik er et naturlig produkt laget av organisk syre som oppstår ved gjæring av forskjellige alkoholholdige væsker.

                     På fransk heter eddik vinaigre som betyr sur vin

Eddik har lang holdbarhet og kan benyttes i mange år etter at den er åpnet, så lenge den oppbevares kjølig, tett lukket og ikke tilføres noe.

Mikrofiberklut er en super supplering til alle typer rengjøring, også til eddik. Test alltid på et lite synlig område der du skal bruke eddiken. Eddik må IKKE brukes på marmor!

1. Rensing av tette avløp: Ha 2-3 spiseskjeer natron og omtrent 1-2dl eddik i avløpet. La den kjemiske reaksjonen virke i 15 minutter og skyll godt med varmt eller kokende vann så rester ikke tetter avløpet.

2. Fjern deodorant- og svettelukt fra klær: Spray klær med eddik under armene før du legger de i vaskemaskinen. Eventuelt ha omtrent 1/2 dl med eddik i forvasken/skyllemiddel eller som hovedvask uten bruk av andre vaskemidler. Forsvinner ikke svettelukten bør tøyet vaskes ved 60 grader med eddik for å ta knekken på bakteriene som danner svettelukten.

3. Fjern lukt fra kjøleskap: Ha litt eddik på en klut og tørk over.

4. Fjern bakterier: Spray ren eddik på håndtak og lignende hvor man ønsker å fjerne bakterier, tørk av.

5. Før maling av gammel betong: Maling skal sitte bedre hvis man rengjør betongen med ren eddik og lufttørker.

6. Fjern hvite vann ringer fra tre: Påfør like deler eddik og matolje. Skrubb med treets retning.

7. Vask av tepper: En halv kopp eddik til en halv bøtte varmt vann. Bruk børste eller svamp og la tørke. Til flekker på tepper, spray på en blanding av like deler eddik og vann. Tørk av med klut.

8. Luftrenser: Bland 1 teskje natron, 1 spiseskje eddik og en halv kopp vann på en sprayflaske. Ha eventuelt i noen dråper med saften fra sitrusfukt.

9. Toalettrens: Hell omtrent en halv kopp eddik i toalettet og skrubb godt. La det gjerne sitte noen timer før du skyller. Eller ha eventuelt en sprayflaske med 2 deler vann og 1 del eddik stående på badet til multibruk for rengjøring.

10. Såpebelegg i badekar og vask: Tørk over med eddik eller vann og skrubb med natron.

Foto: Photoexpress

Hjemmelaget sitrusvaskemiddel

Ikke alle er så begeistret for eddiklukt og da kan denne løsningen være noe for deg.

Fyll et rengjort syltetøyglass eller lignende med skallet fra sitron, grapefrukt eller appelsin. Fyll på med hvit 7% eddik så det dekker skallet. Skru lokket godt på og la blanding trekke i ca 3 uker.

Når eddiken har lignende farge som skallet er det ferdig. Ha blandingen på en gjenbrukt sprayflaske og fyll eventuelt opp med mer eddik eller vann alt etter hva du skal bruke det til. Lag eventuelt flere sprayflasker og ha tilgjengelig i rom hvor det skal brukes.

Husk å bruke skrell fra sprøytefrie/økologiske produkter for å unngå ugunstige kjemikalier i blandingen. Merk flaskene hvis du bruker forskjellige blandingsforhold.

11. Fjern mugg, skit og bakterier: Tørk over med  eddik og skyll/tørk med varmt vann.

12. Fjerning av fettlag på kjøkkenet eller vifte:   Vask over med en svamp eller klut vridd opp i eddik.

13. Hold mauren vekke: Spray ved innganger og vinduer der mauren kommer inn.

14. Katteurin: Fjern lukten av katteurin ved å sette ut en skål med eddik, eller spray stedet med eddikvann og tørk av. Det sies at katter ikke liker lukten av eddik og derfor ikke vil vende tilbake der du har sprayet med eddik.

15. Fjerning av lukt i rom: Sett ut en glassskål med eddik i rommet.

16. Ugress: Hell eller spray litt eddik ved roten. Må ikke brukes nær planter man vil beholde og bør ikke brukes for mye da jorden kan bli for sur og ellers tar knekken på viktige mikro-organismer.

17. Møbelpolering: En teskje matolje og 1/4 kopp eddik. Rist godt før bruk. Ha eventuelt i litt sitron som både renser og gir duft. Matolje blir harsk etter noen måneder, så ikke lag mer enn du bruker innen den tid.

18. Fliser og baderomsgulv: Bruk en blanding med like deler eddik og vann. OBS: For mye eddik kan skade fugene.

19. Tøymykner: Hell en halv kopp eddik i skyllevannet. Holder tøyet mykt og bevarer fargen.

20. Oppvask: Eddik desinfiserer og fjerner fett. Ha omtrent en spisekje i oppvaskvannet, med eller uten såpe. Ha gjerne i litt mer eddik hvis du vasker uten såpe. Prøv deg frem til det som passer deg.

Du vil kanskje også like Matolje til rengjøring og vedlikehold

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.