Vegetar eller bare litt mindre kjøtt?

Foto: Sxc

Hvor stor appetitt har du? Hvert år setter hver av oss til livs over 60 kilo kjøtt. [1] Dette betyr at i løpet av livet spiser en gjennomsnittlig nordmann opp over 1.400 dyr. [2] Nobelprisvinner Al Gore anbefaler å spise mindre kjøtt på grunn av klimaet. Også av hensyn til dyrene og din egen helse er lavere forbruk av kjøtt fordelaktig.

Mindre kjøtt

Mindre kjøtt i maten, et vegetarisk måltid i uka eller bare vegetar: Uansett hvordan du reduserer konsumet, vil det være en hjelp for dyrene, miljøet og din egen helse.

Bedre for dyrene

Høyt kjøttkonsum forutsetter effektiv og billig produksjon. Lange dyretransporter, liten plass og avl for ekstrem vekst er konsekvensene for dyrene.

Hvis forbrukerne kjøper mye av et bestemt kjøttslag, sørger produsentene fort for å avle frem flere dyreunger, slik at de kan møte etterspørselen.

Lavere kjøttkonsum vil føre til at færre dyr avles frem i industrilandbruket.

Dyr vil leve, akkurat som oss. De flykter for livet når de jages, og mange går til kamp for å overleve. Siden mennesker kan leve sunt og godt uten kjøtt, er det ikke strengt tatt nødvendig for oss å ta livet av dem.

Mer miljøvennlig

Kjøtt er ikke miljøvennlig. FN-organisasjonen FAO fastslår i en rapport at husdyrproduksjonen globalt er “en av de største kildene til klimagasser og en av de viktigste årsakene til tap av biomangfold.» [3]

Bedre helse

Helsemessig er det gunstig å redusere inntaket av kjøtt til fordel for grønnsaker og frukt.

Ernæringsrådet anbefaler å øke inntaket av frukt og grønt, og redusere inntaket av hardt fett (mettet fett og transfett), og fastslår at “De viktigste kildene til mettet fett og transfett i kosten er melk, melkeprodukter, kjøtt og kjøttprodukter.» [4]

Kjøtt kan erstattes av:

 • Belgvekster: Bønner og linser kan erstatte kjøtt i gryteretter, salater osv. [5]
 • Soyaprodukter: Tofu eller vegetarpølser, farse, burgere, pålegg osv.
 • Sopp: Sjampinjong, kantarell, østerssopp osv.
 • Quorn: Smaker til forveksling som kylling, men er laget av sopp. Selges som farse, fileter osv.

Andre animalske produkter

Melk og egg er også produkter som inngår i det intensive landbruket. Det kan være lettere enn man tror å kutte ned på inntaket. Fiskeopprett er industrilandbruk under vann.

Fisk

Fiskeoppdrettet drives svært intensivt, og oppdrettsfisk er plaget av mange sykdommer og skader. Eksempler er hjertefeil og andre kroppslige deformiteter, lakselus og råte i finnene. [6] Villfisk har sluppet forholdene i oppdrett. Vil du kutte ut fisk helt, kan du erstatte fiskefettet med plantefett som inneholder de samme essensielle fettsyrene. [5]

Essensielle fettsyrer fås fra:

 • Linfrø-, raps-, valnøtt- og olivenolje
 • Nøtter og frø

Melk

For å få melk i juret, må kyrne føde kalver. Moderne kyr er avlet til å produsere omtrent ti ganger så mye melk som kalven drikker. Likevel blir kalven vanligvis fjernet fra moren under ett døgn etter fødselen. I mangel av mor, suger kalvene ofte på båsinnredningen eller hverandre. [6] Melkeprodukter er en uvanlig del av kostholdet for mennesker i store deler av verden.

Melk kan erstattes av:

 • Soyamelk, rismelk og havremelk.
 • Fløte, yoghurt og iskrem basert på soya.
 • Plantemargarin i stedet for smør.
 • Et variert utvalg av kalkholdige grønnsaker, nøtter og frø.

Egg

De fleste norske høner sitter i bur. I burene har hver høne plass tilsvarende ett A4-ark å bevege seg på. Hønene er avlet til ekstrem eggproduksjon, som tapper kalkressursene og gjør dem utsatt for benskjørhet. Undersøkelser viser at skjelettet blir bedre når de får bevege seg fritt. [6] Det er bare økologiske høner som får adgang til å være utendørs.

Fordi hønserasene er avlet spesielt til å legge egg, er det ikke lønnsomt å drette opp hannkyllingene. Allerede én dag gamle blir derfor hannkyllingene sortert ut og drept.

Egg fra burhøner kan erstattes av:

 • Egg fra frittgående høner eller økologiske høner.
 • Egg Replacer er naturlig plantestivelse, og virker som bindemiddel.
Kilder:
[1] Norsk landbrukssamvirke, Forbruket av kjøtt og egg pr. capita, Aktuelle tall, 2006.
[2] Dyrevernalliansen, Dyreetisk regnskap, 2010.
[3] FAO, Livestock´s long shadow. Environmental issues and options, 2006.
[4] Nasjonalt råd for ernæring, Et sunt kosthold for god helse. Strategisk plan med forslag til tiltak for perioden 2005-2009 skrevet på oppdrag fra Helse- og sosialdepartementet, 2005.
[5] Melina, V. og Davis, B., Becoming a vegetarian, The Book Publishing Co., 2003.
[6] St. meld. nr. 12 (2002-2003) om dyrehold og dyrevelferd.

Les også:

Fire grunner til å spise mindre kjøtt

Rike land bør halvere sitt kjøttforbruk

Del

About Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen arbeider fagbasert og politisk for å stoppe dyremishandling. De påvirker politikere og næringsliv, og er fast høringsinstans for Landbruksdepartementet. Dyrevernalliansen jobber for et norsk dyrepoliti, avvikling av pelsdyroppdrett, bedre dyrevelferd i landbruket og alternativer til dyreforsøk. Dyrevernalliansen og medlemmene deres har oppnådd resultater som hjelper tusenvis av dyr.