Enorme mengder regnskog utryddes daglig. Hvert år ødelegges tropisk regnskog på størrelse med 1/3 av Norge – ca. 100 000 km2, og sammen med den, livsgrunnlaget for et unikt artsmangfold og regnskogfolket. Globalt mener man det ødelegges regnskog på størrelse med en fotballbane annet hvert sekund. Produksjon av palmeolje er den største årsaken til ødeleggelse av regnskogen.
Tropisk tre blir hugget for å forvandles til møbler og andre lukrative produkter. Enorme områder blir brent for å fjerne alt håp for liv før det deretter plantes palmeoljeplantasjer av store selskaper.
Listen over følgende av regnskogødeleggelse er mange.
Sammen med regnskog-raseringen frigjøres det enorme mengder med CO2. En femtedel av de globale klimagassutslippene skyldes ødeleggelse av regnskog og andre tropiske skoger. Bevaring av regnskog er derfor viktig for å minke utslipp av store mengder miljøskadelige CO2-utslipp.
Listen over utrydningstruet arter stiger stadig i takt med regnskog-rasering. Orangutang, Gorilla, Bengal tiger, Jaguar og Sjimpanse er bare noen av dem som står i fare for å bli utryddet fordi de mister tildholdssted og levegrunnlaget sitt.
Regnskogen er den naturtypen som er rikest på naturmangfold. Forskere antyder at det utryddes 137 arter daglig, eller 50 000 arter i året. Sammen med utryddelse av unike arter som bare finnes i regnskogen, forsvinner også muligheten til grunnlag for nye helbredene og livsviktige medisiner.
Medisin fra regnskogen
Omtrent 25% av verdens medisiner har opprinnelse fra regnskogen. Medisiner som behandler kreft, malaria, hjertesykdommer, bronkitt, dysenteri, tuberkulose og produkter som hodepinetabletter, kortisonsalve og aloe vera-produkter er bare noen. Artsmangfoldet er så enormt at mange arter bare eksisterer i avgrensede områder i regnskogen. Ved utryddelse av disse fjerner vi kanskje også en mulighet til å finne en kurerende kreftmedisin.
Medisiner som bekjemper kreft er funnet i trær og planter fra regnskogen. Ifølge US National Cancer Institute, har 3000 planter blitt identifisert til å ha anti-kreft effekter, over 70 prosent av disse finnes i tropiske skoger. Den farmasøytiske stoffet vinkristin er hentet fra Gravmyrtblomsten (periwinkle) som finnes i regnskogen. Det er en av de mest effektive medikamenter mot kreft og har drastisk økt overlevelse av barneleukemi siden den ble oppdaget.
For tiden er det over 120 andre plantebaserte reseptbelagte medisiner på markedet. Disse legemidlene kommer fra bare 1 prosent av testede tropiske planter og trær i regnskogen. Forskning og studier på mange av de andre plantene, trær og organismer i dette truede naturmangfold, er ikke mulig hvis ødeleggelsen av regnskogen ikke blir stoppet.
Helseskadelig palmeolje
Produksjon av palmeolje er i dag den største årsaken til ødeleggelse av regnskog. Ikke bare er palmeolje-produksjon uetisk grunnet påvirkning og ringeffekter på både miljøet, mennesker og dyr, palmeolje er også skadelig for helsen.
Rikshospitalet gikk i 2007 ut med en advarsel om bruk av palmeolje. Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet Radiumhospitalet HF i Oslo, uttalte at han var svært overrasket over at det brukes så mye palmeolje i Norge. Klinikken behandler mennesker som har så høyt kolesterol at de står i fare for å dø av hjerte- og karsykdommer hvis de ikke spiser riktig. Palmeolje er med på å øke risikoen for sykdom fordi det hever blodkolesterolet. Retterstøl poengterte at bruken av palmeolje i mat bør reduseres til et minimum.
Dessverre er det slik at det i Norge ikke finnes noen lovgivning om merking av palmeolje. Produsenter kan derfor bruke fellesbetegnelsen «vegetabilsk olje» eller «vegetabilsk fett». Dette tar dermed vekk både muligheten og rettigheten vi som forbruker har til å vite hva produktet faktisk inneholder. Hver av oss spiser i snitt 3 liter Palmeolje hvert år uten å vite om det.
Ernæringsprofessor Svein Olav Kolset ved Universitetet i Oslo uttaler at det er kritikkverdig at matprodusenter fortsetter å pøse ut produkter med palmeolje. Palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, noe som igjen kan føre til hjerte- og karsykdom.
De fleste vegetabilske oljer inneholder enumettet og flerumettet fett som er sunt for hjertet. Derfor vil man kanskje tro at et produkt merket med «vegetabilsk olje» er sunt, og med de fleste vegetabilske oljer er det også slik. Oljer fra raps, oliven, solsikke, peanøtt og soya er sunne vegetabilske oljer som er med på å redusere det farlige LDL-kolestorolet i blodet. Vær obs på at soya også er en olje som ødelegger regnskogene.
Animalske oljer eller fett inneholder mettet fett og er usunt for hjertet. Palmeolje er i likhet med animalsk fett full av usunt mettet fett.
Denne mangelen på merkekrav er villedende og vi som forbruker mister rettigheten til å kunne ta sunne valg. Noen produsenter har valgt å være ærlig og merker produktene sine med palmeolje selvom dette ikke er lovpålagt. Det gir, om ikke annet, oss som forbruker en valgmulighet til å unngå disse usunne produktene som bidrar til ødeleggelse av verdens regnskoger.
Produkter med Palmeolje
Palmeolje brukes i mange produkter. Et søk på nett gir deg fort en liten oversikt over kjente varer og merker som bruker palmeolje i sine produkter. Men mange oppgir som nevnt kun «vegetabilsk olje» og det kan være vanskelig å få en full oversikt. Ferdigmat, supper, kaker, kjeks, babymat, chips, pizza, sauser, margarin, brød, såper, velværeprodukter og selv biodrivstoff er noen av produktene du kan finne palmeolje i.
Om flere produsenter hadde valgt å bytte ut palmeolje, eller i det minste merket produktene sine med reelt innhold, ville det ikke bare vist respekt for forbrukeren som de skal leve av, men også bidra til å redusere den tragiske ødeleggelsen av regnskogen som påvirker så mye mer enn «bare en skog» på den andre siden av jordkloden. Det handler om et komplekst sammensatt syklus av liv som påvirker oss alle. Store multiselskaper og produsenter burde ta mer ansvar for sine handlinger. De burde stå frem som gode eksemplarer på etisk og moralsk korrekt handling, og dermed kunne styrke sin troverdighet blant folket.
Som forbruker er det viktig å ta ansvar ved å velge rette produkter og dermed vise selskapene hva vi vil ha og ikke ha. Samtidig kan vi bare håpe at flere selskaper vil være sitt ansvar bevisst og se sin stolthet i å gjøre det som er mer miljøvennlig og etisk korrekt. At flere vil ta ansvar for at de millionene de faktisk tjener og lever av, ikke skjer ved «å gå over lik», både når det gjelder mennesker, dyr, klima og uerstattelig naturmangfold.
Noen forbrukere har sett seg lei og opprettet en protestside på Facebook «Palmeolje skal merkes!»
McDonalds, Hjertego, Toro supper og sauser, Big one pizza, enkelte ferdigretter fra Fjordland, Nestlè og Bakers bakeprodukter er bare noen av mange produkter og merker som bruker palmeolje. Kjenner du til produkter som inneholder palmeolje? Legg inn en kommentar under og tips dine medmennesker om hva de bør unngå. Send gjerne en forespørsel til produsent hvis du er usikker. De er forpliktet til å opplyse om innhold i produktene sine.
Kilde: Regnskogfondet, FBI, US National Cancer Institute
Nå burde dere få faktaene mer riktig her, McDonalds bruker faktisk ikke palmeolje i det hele tatt. Pommes fritesene deres blir stekt med høykvalitetsolje som er laget av raps og solsikke. Toro jobber også med å fjerne palmeolje fra produktene sine, og f.eks Rett i koppen inneholder ikke lenger palmeolje.
Som du ser er denne artikkelen fra mars 2011, og ting var dessverre litt annerledes da. Men det som var fakta da er heldigvis blitt bedre etter en massiv palmeoljekampanje, og det stemmer at McDonalds frityrolje nå er uten palmeolje og like så mange av Toros produkter. Palmeoljeguiden med oversikt over hvilke produkter som er med og uten palmeolje kan du sjekke her http://www.regnskog.no/no/bevisst-forbruker/palmeoljeguide
palmeolje dreper! nidar bruker det ikke fort at der fungerer best men fordi at det er billigst, idioter
På forespørsel til Nidar opplyser de følgende om produktet Smash!;
«Smash! inneholder palmeolje. Palmeoljen brukes til fritering av maiskjernene som er en del av Smash!. Nidar har vurdert andre oljetyper, men av hensyn til produktkvalitet er det palmeolje som er best egnet (andre oljetyper gir risiko for fettblomstring og grå overflate på sjokoladen). Smash! er merket med vegetabilsk olje i henhold til merkeforskriften, og foreløpig foreligger det ingen planer om endret merking.
Palmeoljen som Nidar bruker i noen av sine produkter kommer for øvrig ikke fra nyavskogede områder, men fra leverandører som er en del av Round Table for Sustainable Palm Production.»