Det er ikke bare ribbe, pinnekjøtt og lutefisk som er alternativene til julemiddagen, noen velger også en helt vegetarisk jul.
Foto: Nufsaid
Oppskrifter: Resept for NOAH
– Julen handler om nestekjærlighet. Velger man en vegetarisk julemiddag viser man nestekjærlighet også overfor dyrene, sier Kaisa Hautala, vegetarkoordinator i NOAH-for dyrs rettigheter.
Mellom tre og fire prosent av Norges befolkning er vegetarianere eller veganere, blant dem flere kjente personligheter som Charlotte Thorstvedt og Victoria Winge, som har stilt opp for NOAHs vegetarkampanje.
– Det har vært mye fokus i det siste på at kjøttforbruket må reduseres av hensyn til klima og egen helse. Så det er gledelig å se at antall vegetarianere øker, sier Hautala.
Julemat
Et av de vanligste spørsmålene som dukker opp når man møter en som spiser vegetarisk er hva de spiser til jul.
– En typisk vegetarisk julemiddag kan bestå av nøttestek med tilbehør, som vegetariske pølser, kålrotstappe, surkål, stekte poteter og en god saus, sier Hautala.
Vegetariske pølser kjøpes som regel ferdiglagde på butikken, mens nøttestekene ofte er hjemmelagde.
– Ettersom tilbehøret er ganske likt tradisjonell julemat er det enkelt å skifte ut kjøttet med en saftig nøttestek, sier hun.
Sunt og godt
For mange er julematen knyttet til sterke tradisjoner, men Hautala oppfordrer til å skape nye dyrevennlige tradisjoner med vegetarisk jul.
– Den vegetariske julematen er sunn og god, i tillegg til å være klimasmart og dyrevennlig. Ved å velge vegetarisk julemat starter man en ny tradisjon som er bedre både for dyrene, miljøet og egen helse. Hva kan vel være bedre enn det?, sier hun.
Oppskrifter på treretters vegetarisk julemiddag:
Oppskriftene er laget av vegetarrestaurantet Resept for NOAH – for dyrs rettigheter.
Forrett: Waldorfsalat
Waldorf-salat er en klassiker ved mange norske julebord. Her kommer en herlig vegansk variant.
Dressing:
- 1 pakke silken tofu (kjøper på helsekostbutikker eller grønnsaksbutikker)
- 2 ss olje
- 1 ss sitronjuice, ferskpresset
- 1-2 ss sukker
- ½ ts salt
Miks alle ingrediensene i en foodprossesor, eller pisk opp med en visp. Begynn med litt av alle ingrediensene og smak deg så frem til en kremete og fyldig dressing. God kokkekunst handler om å balansere surt, salt og søtt og det er kun det denne oppskriften handler om. Når dressingen smaker godt er den klar.
Til salaten:
- 2 epler
- 2 stilker med selleri
- 100 g valnøtter
- 0,5 dl sitronjuice
- Noen tranebær
- Litt fersk mynte.
Kutt grønnsakene i små/middelstore biter. Del opp valnøttene. Bland grønnsaker, valnøtter, tranebær, mynte og dressingen, og tilsett eventuelt sitronjuice avhengig av hvor søte eplene er.
Serveres gjerne i et terteskjell, eller bare som den er.
Nøttesteik á la Resept
- 50 g tørket steinsopp
- 200 g røde linser
- 1 stk aubergine
- 1 stk grønn squash
- 2 stk gulrøtter
- 3 stilker stangselleri
- 2 stk løk
- 200 g champingon
- 4 ss karripulver (madras curry)
- 400 g nøtter (feks mandel, cashew og valnøtter)
- 4 ss BBQ saus
- 6 ss hakket fersk persille
- 10 stk tørkede aprikoser
- 4 ss rismel
- 100-200 g brødsmuler
- Kanskje litt vann
Skyll og kok så opp linsene i vann, ca. 2 cm over linsekanten (tar 10-20 min). Sil av vannet og avkjøl. Bløtlegg steinsoppen i vann. Pass på at den er helt dekket av vann, og legg gjerne en tallerken oppå for å presse soppen ned. La soppen ligge til den er bløt (tar ca 20 minutter).
Kutt auergin og squash i 1 cm terninger, spre de på et fat, salt de lett og la de ligge i 20 minutter, for å trekke ut vannet.
Kutt gulrot, selleri, løk og sopp i veldig små biter i en foodprosessor eller for hånd. Stek grønnsakene i en stekepanne med karripulveret i ca. ti minutter, spre så grønnsakene og la de avkjøles. Hell så av vannet fra auberginen og squashen og stek denne i ca. 10-15 minutter, gjerne med litt hvitløk og avkjøl.
Kjør nøttene i foodprosessor og hell dem i en stor miksebolle. Bland så inn linsene, finkuttet aprikos, kuttet steinsopp, grønnsaker, BBQ saus og persille, altså alle ingrediensene bortsett fra mal, vann o gbrødsmuler. Rør sammen og smak til med salt og pepper.
Nå kommer utfordringen med å finne riktig konsistens. Steken skal være passe fast, ikke for bløt og den ska være en masse som henger sammen. For å få en fastere og mindre bløt stek, tilsett brødsmuler. For å få en bløtere stek, tilsett vann, og for å få en mer sammensatt masse kan du tilsette rismel. Ha over i en form og steik den ved ca. 200 grader i 40-50 minutter. Steken skal bli stiv oppå og en tann-pirker som stikkes inn skal komme ut tørr.
Med butterdeig:
- 10 stk rosenkål
- En pakke/ porsjon butterdeig
Hvis du ønsker å heve nøttesteiken ett nivå, er det også mulig å rulle den i butterdeig og steike den på ett brett i ovnen. Kjevle ut ca. 0,5 cm tykke plater, legg oppi den rå nøttemassen, legg noen blancherte rosenkål i sentrum av deigen og rull det hele sammen. I skjøten kan du bruke en blanding av litt vann og mel, så det hele holder sammen. Start med en så rund rull som mulig da den vil falle litt i ovnen. Stek i 45 min eller til butterdeigen er fin og gylden.
Dessert: Riskrem
Grøten:
Riskrem er som kjent laget av restegrøten fra igår. Lag grøt som det står på pakken, men bruk havre eller soyamelk i stedet for kumelk.
Jeg er fan av Geisha-grøt og lager den som mor, men med melk fra havre i stedet for ku. Jeg liker grøten med litt
Krem:
- 1 boks kokoskrem (eller to hvis du liker masse krem)
- 3 ss melis
- 1 ts mørk rom (kan sløyfes)
- Brente mandler
I denne oppskriften bruker man fettet fra kokusnøtten, ikke vannet, så hell vannet ut av kokkosnøttboksen og bruk den hvite massen. Skrap kokosmassen ut av boksen og legg den i en bolle. Pisk så inn melis og (hvis du ønsker) en ts med rom. Pisk massen til du får en kremete konsistens. Bland så ønsket mengde krem inn i grøten, til du finner din perfekte riskrem. Mos gjerne noen brente mandler over, og server gjerne med jordbær og rabarbrasyltetøy.