-Ta deg en kjøttfri mandag

Det er Framtiden i våre hender og Grønn hverdag som kommer med oppfordringen. – Vi har startet kampanjen Kjøttfri mandag, fordi vi ønsker å inspirere folk til å spise mindre kjøtt. For mange av oss er det utfordrende å bli 100% vegetarianere, men hvorfor ikke starte med en ekstra kjøttfri dag i uken, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Av: Guri Tajet, Framtiden i våre hender

Foto: Creative Commons

Kampanjen er inspirert av ”Meat Free Monday”, i Storbritannia som frontes av Yoko Ono og Paul McCartney.

– Vi legger ut en ny oppskrift på hjemmesidene våre framtiden.no og på facebooksiden ”Kjøttfri mandag” hver mandag. Ambisjonen er å foreslå retter som er lette og raske å lage, og at det er mulig å finne ingrediensene på Rimi.

360 000 biler

Leder Rajendra Pachauri i FNs klimapanel har beregnet at en person som går over til å spise en vegetarrett i uka, reduserer sine CO2-utslipp med 170 kilo i året. Hvis alle nordmenn gjør dette, tilsvarer det utslippene til 360.000 biler!

– Vi tror det er lite kjent at redusert kjøttforbruk er en av de mest effektive måtene å redusere klimagassutslippene på. Husdyrhold står for 18 prosent av verdens klimagassutslipp – mer enn utslippene fra verdens bilpark, sier Hermstad.

Mindre kjøtt frigjør også jordbruksareal. Vi får langt flere kalorier ut av samme areal med vegetarisk mat. Dermed blir det lettere å skaffe nok mat til hele verdens befolkning i en verden som rammes av klimaendringer, både i dag og i framtiden.

– Kjøttproduksjon er også en betydelig kilde til vannforurensing og vannforbruk. Det går med omtrent 16.000 liter vann for å produsere én kilo biff, sier Hermstad.

Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad «Det er et paradoks at staten sikrer finansiering av denne kjøttreklamen – stikk i strid med helse og klimafaglige råd»

Mange biffile i Norge

De siste 20 årene har det norske kjøttforbruket økt med nesten 50 prosent. I samme periode har prisen på kjøtt falt med 30 prosent (målt i 2010-kroner), mens prisen på grønnsaker har gått opp med 10 prosent. Norsk kjøttproduksjon setter stadige nye rekorder og det ble slaktet 71 millioner kyllinger, litt over 1,5 millioner griser og 300 000 storfe i 2009.

Selv om Kjøttfri mandag er en kampanje som først og fremst skal inspirere den enkelte, er det helt avgjørende at det tas politiske grep for å få ned kjøttspisinga i Norge, mener Framtiden i våre hender.

– En ansvarlig klima- og miljøpolitikk må også adressere kjøttforbruket. Politikerne kan bidra til det ved vri store statlige subsidier bort fra kjøttproduksjon og over på produksjon av grønnsaker og frukt. I tillegg bør det bli full moms på kjøtt, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender mener også det er på høy tid å legge ned Opplysningskontoret for kjøtt som bruker over 60 millioner hvert år for å fremme økt kjøttforbruk i Norge.

– Det er et paradoks at staten sikrer finansiering av denne kjøttreklamen – stikk i strid med helse- og klimafaglige råd. Staten burde heller bruke reklamekronene på å få folk til å fyre opp grillen, ovnen og steikepannen med vegetabilsk kost og bærekraftig sjømat. Det vil være sunnere for planeten og helsen vår, avslutter Hermstad.

Del

About Framtiden i våre hender

Framtiden i våre hender er Norges største miljøorganisasjon og arbeider for rettferdig fordeling av jordens ressurser. Vi mener at hensynet til natur og klima er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi. Vi arbeider for at myndigheter og næringsliv legger til rette for at folk gjør grønne og etiske valg.