Sunnere kosthold med økologisk mat?

Foto: Piku/Sxc

Den norske mor og barn-studien (MoBa) viste at gravide norske kvinner med et jevnlig inntak av økologisk mat, hadde et kosthold mest i tråd med offentlige anbefalinger for et sunt og bærekraftig kosthold.

Over 60 000 norske gravide kvinner med i kostholdsforskning

Vi vet lite om inntaket av økologisk mat i løpet av svangerskapet. Målet med denne studien ved Norsk Folkehelseinstitutt var derfor å beskrive karakteristikker ved et kosthold assosiert med et jevnlig inntak av økologisk mat blant gravide norske kvinner. De 63 808 kvinnene som deltok i studien måtte besvare to spørreskjemaer, et generelt helsespørreskjema og et spørreskjema for å kartlegge kvinnenes kosthold. Spørreskjemaet om kostholdet kartla type matvarer og hvor mye av hver matvare kvinnene vanligvis spiste de første 4-5 månedene i svangerskapet.

Kost basert på økologisk mat – høyere innhold av næringsstoffer

Omtrent 9 % (5786) av deltakerne rapporterte at de spiste økologisk mat jevnlig. Deres kosthold ble assosiert med et kosthold i tråd med anbefalingene for et sunt og bærekraftig kosthold, et kosthold karakterisert ved mer grønnsaker, frukt, bær og fullkornsprodukter, og mindre kjøtt, inkludert prosesserte kjøttprodukter, hvitt brød, kaker og søtsaker enn de som spiste lite eller ingen økologisk mat. Kvinnene med høyest inntak av økologisk mat hadde et kosthold med høyere innhold av fiber og næringsstoffer som folat, betakaroten og vitamin C, og et lavere innhold av natrium sammenlignet med deltakere med lavt eller ikke noe økologisk matinntak.

Økologisk kost – enklere å spise sunt

– Dette er spennende resultater, men ikke veldig overraskende, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos – Økologisk Norge.

– Flere, blant annet professor i medisin Gerd Holmboe-Ottesen, mener at det er enklere å spise sunt dersom man velger økologisk, fordi man da spiser mat fra et lavere nivå i næringskjeden og velger mindre bearbeidede produkter. Dette innebærer et høyere inntak av frukt og grønnsaker, samt fiber i kosten. Dette kan jo være noe av forklaringen på resultatene de finner i MoBa-undersøkelsen, sier Tande Hansen.

Hele undersøkelsen kan du lese her.

Del

About Oikos

Oikos - Økologisk Norge er en organisasjon som jobber for et mer økologisk samfunn. Vi har hovedfokus på mat, men jobber også med andre områder som bistand, tekstil, kosmetikk m.m. Oikos er med i Forum for utvikling og miljø, Initiativ for etiske handel, Grønn Hverdags kompetansenettverk og er miljøfyrtårnsertifisert.