Rike land bør halvere sitt kjøttforbruk

Hestekjøttskandalen i det siste har satt fokus på den kyniske kjøttproduksjonen som regjerer for å skaffe forbukerne billig kjøtt. Foto: Nini Hæggernes

En undersøkelse FN har gjort viser at den siste tids hestekjøttskandale har vist den mørke siden av billig kjøtt. Vår kjøttlyst gjør at billig kjøtt er blitt viktigere enn hvor det faktisk kommer fra, og under hvilke forhold det er produsert.

Folk i den rike verden bør bli «Demitarianere» – spise halvparten så mye kjøtt som vanlig for å unngå alvorlig skader på miljøet, oppfordrer forskere. De har uttalt at hestekjøttskandalen har avdekket den mørke siden av vårt begjær etter kjøtt. Den har avslørt handel med udokumenterte husdyr og feilmerking av billig ferdigmat som ikke sier noe om opprinnelsen. Der er en risiko i  næringskjeden, sier professor Mark Sutton, som innførte begrepet demitarianer, som betyr halveis vegetarianer, og er hovedforfatter av FNs miljøprogram (UNEP) sitt studie publisert mandag. Nå er et godt tidspunkt å snakke med folk om dette, uttaler han.

Jakten på stadig billigere kjøtt de siste tiår har resultert i en massiv utvidelse av intensivt oppdrett av husdyr. Bare for en og to generasjoner siden spiste de fleste mennesker, selv i rike land, betydelig mindre kjøtt enn nå. Overforbruket av billig kjøtt har ført til at enorme mengder korn som tidligere ble brukt til menneskeføde,  nå brukes som dyrefor. Dette krever intensivt bruk av kunstgjødsel, sprøytemidler og plantevernmidler, og ifølge UNEP rapporten, «forårsaker det et nettverk av vann-og luftforurensninger som er skadelig  for menneskers helse.» Avrenning fra disse kjemikaliene skaper døde soner i havet, forårsaker giftige algeoppblomstringer og dreper fisk, mens noen kjemikalier truer bier, amfibier og følsomme økosystemer.

– Oppmerksomhet denne kjøttsvindelen har fått setter søkelys på dårlig kjøttkvalitet. Den viser at samfunnet må tenke mye mer på husdyrene og matvalget sitt, både for miljøet og helsen sin skyld, uttaler Sutton. Svaret på dette mener han, er mer grønnsaker på tallerkenen, og mindre animalsk protein.  Spis kjøtt, men sjeldnere – gjør den spesiell,  oppfordrer han. Størrelsen på porsjonen er også en nøkkel. Mange porsjoner med kjøtt er for store, mer enn du ønsker å spise. Tenk endring som sier: Jeg liker smaken, men jeg trenger egentlig ikke så mye av det kjøttet.

Les hele saken her i The Guardian

Les også: Vegetar eller bare litt mindre kjøtt?

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen