Pepperkaker uten palmeolje

Illustrasjonsfoto: Creative commons/ Deborah Soltesz

Illustrasjonsfoto: Creative commons/ Deborah Soltesz

Produksjon av palmeolje bidrar til store ødeleggelser av regnskogen ved at man rydder skog for å plante enorme palmeoljeplantasjer. Nå kan du få smaken av jul uten å bekymre deg for palmeolje og regnskogen. Flere produsenter innfrir nå forbrukernes ønsker og tilbyr endelig palmeoljefrie pepperkaker og pepperkakedeig.

I fjor fikk norske forbrukere et dårlig forhold til norske ferdiglagde pepperkaker. Årsaken var at flesteparten av kakene som skulle gi julestemning inneholdt palmeolje. Nå innfrir flere produsenter forbrukernes ønsker, og tilbyr pepperkaker som ikke raserer regnskogen.

– Pepperkaker er en viktig del av førjulstiden, og forbindes med kos, hygge og familietid. Derfor var det viktig for oss å imøtekomme forbrukernes ønsker, og bidra til den beste julekosen fri for palmeolje, sier produktsjef Veronica Solem Lauvås i Orkla Confectionery & Snacks Norge, hvor Sætre inngår.

I tillegg til Sætre, innfrir også produsentene Baxt AS og Rema 1000 forbrukernes juleønsker og tilbyr palmeoljefrie pepperkaker og deig.

– Rema 1000 har et mål om å fjerne palmeoljen i egne produkter, så fremt man ikke kan gå god for bærekraft i leverandørkjeden, sier CSR-ansvarlig i Rema 1000, Trude Ertresvåg.

Også pepperkakedeigen til IKEA er nå palmeoljefri, som er nytt av året.

Sjekk ut Regnskogfondets palmeoljeguide for å finne ut hvilke pepperkaker som nå er uten palmeolje.

Godt nytt for regnskogen

Palmeoljeindustrien er hovedårsaken til raseringen av regnskogene i Indonesia og Malaysia, og nesten all palmeolje som brukes i Norge kommer derfra. Det var en av grunnene til at norske forbrukere lot pepperkakene stå igjen i butikkhylla i fjor, og heller bakte dem selv.

– Dette er gode nyheter for regnskogen. Vi synes det er flott at norske produsenter tar miljøansvar. I dag får ikke norske bedrifter tak i sporbar palmeolje, derfor kan de umulig forsikre seg om at den ikke kommer fra plantasjer som raserer regnskogen. Vår klare anbefaling er å unngå palmeolje inntil man kan få vite hvor den er produsert og at den er bærekraftig, sier daglig leder i Regnskogfondet, Dag Hareide.

Les mer: Palmeolje raserer regnskog og ødelegger livsgrunnlaget til mennesker og dyr.

Vegetabilsk olje kan bety palmeolje

Men til tross for at flere kjente produsenter har tatt grep for å sikre pepperkakekosen i de norske hjem, er det fortsatt noen julekakeprodusenter som bruker palmeolje i sin ferdigbakst.

Alle ferdige pepperkaker fra IKEA og Berthas Bakeri inneholder opptil 10 prosent palmeolje. Hvis du ønsker å ta en snarvei i bakinga ved å kjøpe ferdig deig bør du også passe på, for pepperkakedeigene fra Coop og Berthas Bakeri inneholder begge den miljøskadelige oljen.

– En god huskeregel er at produsentene som regel merker varene sine tydelig hvis den vegetabilske oljen de bruker ikke er palmeolje. Men hvis du har lyst til å være sikker på at julebaksten forblir palmeoljefri, bør du enten sjekke palmeoljeguiden vår eller bake pepperkakene selv, sier Regnskogfondets Dag Hareide.

Les også:

Helseskadelig palmeolje skjuler seg i maten

Nordmenn spiser opp Regnskogen – endelig er palmeoljeguiden her

Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.