Nordmenn spiser opp regnskogen – Endelig er palmeoljeguiden her!

Foto: Sxc

Norske matbutikker bugner over av mat som inneholder regnskogsødeleggende palmeolje. Hittil har det vært umulig å styre unna slike varer. Regnskogfondet og Grønn Hverdag lanserer nå en guide som hjelper forbrukere som vil spise palmeoljefritt.

Regnskogfondet og Grønn Hverdag har kartlagt over 550 matvarer fra 19 norske matvareprodusenter, og tallene er dystre. Hele 340 matvarer i undersøkelsen inneholder den miljøskadelige og usunne palmeoljen.

– Hvert år blir enorme regnskogsområder brent eller hugget for å etablere palmeoljeplantasjer. Denne oljen ender til slutt opp på matbordet til norske forbrukere, som spiser opp regnskogen bit for bit. Hittil har det vært umulig for folk å vite om det er palmeolje i maten de spiser, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

Palmeolje er vanligvis merket som vegetabilsk fett eller vegetabilsk olje, og kan derfor forveksles med andre matoljer. Regnskogfondet og Grønn Hverdag mener denne merkingen lurer forbrukerne, som har rett til å vite hva norske matvarer faktisk inneholder. Derfor lanserer de to organisasjonene i dag en oversikt som viser hvilke matvarer som inneholder palmeolje.

– Forbruket av palmeolje må ned for å redusere presset på verdens regnskoger. Guiden er lett tilgjengelig på nett og telefon, noe som gjør det mulig for folk å velge bort produkter med palmeolje, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

Palmeoljeguiden finner du her  hos Regnskogfondet og Grønn Hverdag

Verstingene

Taco, kjeks, sjokoladepålegg, nudler, margarin og salt snacks og er verstingene i undersøkelsen, og inneholder svært ofte palmeolje. I tillegg finnes den miljøskadelige og usunne palmeoljen i matvarer som buljong, sjokolade, bakervarer, frokostblandinger, frossenmat, turmat og sauser.

På organisasjonenes nettsider kan norske forbrukere søke opp sine favoritter og finne ut om og hvor mye palmeolje de inneholder. De får også tips om palmeoljefrie alternativer.

– Noen typer matvarer har ingen palmeoljefrie alternativer. Verken nudler, mikro-popcorn eller chilinøtter er å få kjøpt uten spor av palmeolje. Dette er en fallitterklæring fra matvareprodusentene, sier Tone Granaas i Grønn Hverdag.

Krev mat uten palmeolje!

Regnskogfondet og Grønn Hverdag lanserer samtidig med guiden en underskriftskampanje der forbrukerne oppfordres til å kreve mat uten palmeolje.

– Vi håper at denne kampanjen vil føre til tydelig merking av mat som inneholder palmeolje, og at produsentene vil stanse all bruk av palmeolje som kommer fra regnskogødeleggelse, sier Lars Løvold i Regnskogfondet.

Palmeoljeproduksjon er en av de viktigste årsakene til at regnskogen ødelegges. 85 prosent av all palmeolje kommer fra Indonesia og Malaysia, der avskoging er et stort problem. Verdens forbruk av palmeolje er fordoblet de siste ti årene, og dersom det fortsetter i samme tempo vil vi se en ny dobling innen 2020. Palmeoljeproduksjonen truer både mennesker og dyr, og orangutangen står i fare for å bli utryddet på grunn av den regnskogsødeleggende oljen.

Få en innføring i hvordan palmeoljeguiden fungerer og se konsekvensene av palmeoljeproduksjonen på NRK Forbrukerinspektørene klokken 19.45 i kveld.

Underskriftskampanjen «Jeg krever mat uten palmeolje» finner du hos Regmskogfondet.

Les mer om palmeolje

Helseskadelig palmeolje skjuler seg i maten

Orangutangen taper i kampen mot palmeolje

Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.