Linseretter og Makrellkaker

Med hensyn til din egen helse, miljøet og dyrene, er det mer positivt å spise mindre kjøtt. I følge FN- organisasjonen FAO, er den globale husdyrproduksjonen en av de største kildene til klimagasser og en av de viktigste årsakene til tap av biomangfold. Vi får langt mer energi ut av samme areal med vegetarisk mat. Linser er et eksempel på god vegetarisk mat som inneholder både gode proteiner, fiber og karbohydrater. Linser er også rike på jern, vitamin B, kalium, magnesium, selen og sink. 100 g linser gir deg for eksempel halvparten av anbefalt fiberinntak og ca. 30 gram protein.

Tekst og foto: Margit Vea

I seg selv smaker linsene ikke så mye, og tåler derfor godt å blandes sammen med andre grønnsaker, krydder og urter. De finnes som gule, grønne, røde, mørkegrønne, hvite og svarte. Grønne, brune og røde linser trenger som regel ikke ligge i bløt på forhånd. Linser er den travles beste venn – rett i gryta er grei hurtigmat da koketiden er kun på rundt 10 minutter.

Linsestuing

Til denne linseblandingen kan dere servere parmaskinke, kokt kylling, kalkun eller fisk.

  • 1 løk, finhakket
  • 1 paprika, finhakket
  • ev. 1 rød chili, finhakket
  • 2 ss olivenolje
  • 1 boks, 400 g hermetiske tomater
  • 1 ss balsamikoeddik
  • 2 dl ferdigkokte linser av ulike slag

Slik gjør dere: Fres løk, paprika og eventuelt chili i olje til løken er myk og blank.

Tilsett tomater på boks og kok opp. La det koke i 10 minutter. Ha til slutt i balsamiko eddik og kokte linser.

Linsesalat

Første gang jeg fikk servert denne nydelige salaten var som tilbehør til en ostesufflé.

  • ½ fennikkel
  • ½ løk
  • ½ agurk
  • ½ grapefrukt
  • 1 dl grønne linser, ferdigkokte
  • Grønne salatblader, for eksempel vanlig grønn salat, spinat eller ruccola
  • 1 ts finhakket dill
  • Litt olivenolje og hvit balsamicoeddik eller hvitvinseddik
  • salt og pepper

Slik gjør dere: Skjær fennikel, løk og agurk i tynne skiver. Skrell grapefrukten og skjær den i tynne båter. Bland alle ingrediensene, drypp over olje og eddik og smak til med salt og pepper til slutt. Server linsesalaten som tilbehør til ostesufflé, omelett eller stekt fisk.

Linsesalat 2

  • 225 g røde, gule eller grønne linser
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 ss rødvinseddik
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • 12 dl vann
  • 2 ss salt
  • 1 stk finhakket rødløk
  • 50 g soltørkede tomater i olje, silt av og hakket
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 100 g smuldret fetaost
  • 3 ss finhakket bladpersille

Slik gjør dere: Ha linsene i en kjele sammen med eddik, 1 båt hvitløk, sukker, laurbærblad, salt og pepper. Hell over kaldt vann, kok opp og la linsene trekke rett under kokepunktet i ca. 25 minutter til de er møre, men holder fasongen.

La linsene dryppe godt av, fjern hvitløksfeddet og laurbærbladet. Hell linsene i en stor salatskål og la de bli kalde. Hakk det andre hvitløksfeddet, og bland de øvrige ingrediensene sammen med linsene. Smak til med salt og pepper og sett salaten i kjøleskapet 2 timer før servering.

Tips: Istedenfor linser er det også godt med bønner, fetaost kan også byttes ut med fersk mozzarellaost.

Mormors makrellkaker (glutenfrie)

Når vi fisker på vestlandet, får vi ofte makrell på kroken. forårsaker lite klimagassutslipp og er derfor en klimasmart fisk. I tillegg er makrellen full av omega 3- fettsyrer. Stekt makrellfilet er populært, men mormors milde makrellkaker kan være en deilig avveksling. Disse kakene inneholder en god slump med rømme og er derfor milde og gode. Transmaken blir derfor mindre fremtredende og kanskje derfor barna liker dem?

  • 3 mellomstore makrellfileter (ca. ½ kg)
  • ½ løk
  • ca. 1 dl brødrasp (ev. en tørr brødskalk)
  • 1 beger rømme
  • salt og pepper

Fremgangsmåte: Rens makrellen fri for bein. Om du har tørr skalk med brød, kan du først mose den i mat prosessoren før du har i fisken. Mos fisk sammen med brødrasp før du rører inn rømme, salt og pepper.

Stek kakene i smør eller olje i en stekepanne. På grillen kan kakene stekes direkte på oljesmurt plate eller på smurt folie.

Del

About Margit Vea

Margit Vea har gitt ut flere kokebøker, blant annet Lettlaget barnemat og Kjøkkenpatruljen. Hun oppmuntrer foreldre og alle andre som omgås barn og unge til å bruke rene råvarer og lage maten fra bunnen av, spre matglede og god matkultur. Margit Vea er faglærer i ernæring, helse og miljøfag og holder kurs for foreldre, barnehager, skoler, helsestasjoner og andre. Hun oppmuntrer til større forbruk av kortreiste og økologiske råvarer og er opptatt av at småbarn skal få i seg god mat uten tilsettningsstoffer og andre hemmeligheter. Margit Vea´s matblogg finner du på margitvea.blogspot.com. Hun er redaktør for nettstedet www.barnemat.com og har tidligere også skrevet og blogget for dinmat.no. Hennes artikler er fremdeles å finne der.