Linse- og sesamburgere med blomkålpure og søtpotetchips

Én ting er sikkert: veggiser elsker burgere! Disse linseburgerne er kjempeenkle, og får en fast og god konsistens. Dermed er de også enkle å steke. Du kan bruke dem som en grunnoppskrift og tilsette forskjellige kryddere om du vil, ellers smaker de veldig godt akkurat sånn som de er.

Hvor mange? 4 burgere, 2-4 porsjoner.
Hvor lenge? ca. 45 minutter.
Vegan? Ja, hvis du bruker plantebasert matfløte i blomkålpureen.

Du trenger:

  • ca. 340 g røde linser (tilsvarer to bokser fra GoGreen)
  • 3 ss potetmel
  • 2 ss  linfrø
  • 2 ss vann
  • 1 ss nøytral matolje
  • Salt og pepper
  • Paprikapulver
  • Liquid smoke *
  • 1 dl sesamfrø
  • Olje til steking

Tilbehør:

  • 1 stor søtpotet, eller 2 mindre
  • 1 blomkål
  • 1/2- 1 dl mafløte
  • Muskat (kan droppes)
  • 2 ss matolje som tåler høy varme
  • Havsalt

Liquid smoke finner du sammen med krydder eller marinader i velassorterte matbutikker. Det brukes gjerne til grillmat og gir en «smoked» (røkt) smak. Du kan droppe dette om du ikke har det tilgjengelig.

Burgere:
Bland alle ingrediensene unntatt sesamfrø, og mos med en stavmikser til en jevn konsistens. La burgermassen hvile i 15 minutter før steking.

Søtpotetchips:
Vask søtpotetene og kutt dem i tynne skiver med en skarp kniv eller mandolin. Ha skivene i en bolle eller plastpose sammen med 2 ss matolje og et dryss havsalt. Bland godt og fordel skivene utover stekebrett kledt med bakepapir. Stekes på 200 c, bruk vifte om du har mer enn ett brett av gangen. Følg nøye med så ikke de svir seg! Etter 10 minutter tar du de ut og snur skivene. Stek videre i 10-15 minutter, følg nøye med på slutten. Chipsen skal være sprø i kantene og myk i midten. Når de er ferdige lar du de avkjøles på rist.

Blomkålpure:
Kok blomkålen i lettsaltet vann til den er skikkelig mør og god. Den kan godt få 5-10 minutter i gryta. Deretter har du den i en foodprocessor sammen med 1/2 dl matfløte, og kjører det til en jevn pure. Tilsett evt mer matfløte hvis nødvendig. Smak til med salt og pepper, og evt litt muskat.

Steking av burgere:
Del burgermassen i 4 og form én og én burger med hendene. Det bør være lett å forme dem, og massen skal ikke være særlig klebrig. Vend burgerene i sesamfrø før du steker dem på middels-høy varme. De trenger noen minutter på hver side, til sesamfrøene blir gylne og fine.

Server og nyt!

PS: Du kan selvfølgelig ha burgerbrød til også, men jeg valgte å ikke ha det. Ble liksom mett på den gode måten av dette måltidet, i stedet for stappmett.

  • Den oransje søtpoteten inneholder store mengder betakaroten, som kan gi deg den en fin, gyllen hudfarge og blir omdannet til vitamin A i kroppen.
  • Blomkål er kalorifattig, og inneholder bl.a. vitamin C og B-vitaminet folat.
  • Sesamfrø er rike på kalsium.
  • Linser er en viktig vegetarisk proteinkilde.

Oppskriften er levert av Maria Uldahl

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen