Å bruke deodoranter eller antiperspirant er for de fleste en daglig velværerutine som er like naturlig som det er å dusje. Lukte godt vil man jo, og svette vil man ihvertfall ikke. Men man bør ta en ekstra titt på hva som skjuler seg på ingredienslisten for å unngå en del helse- og miljøskadelig kjemikalier.
Deodoranter kan inneholde allergi- kreftfremkallende og hormonforstyrrende stoffer som sniker seg inn under huden og forplanter seg i kroppen og blodet. Utstrakt bruk av disse skadelige kjemikaliene har også ført til at miljøgiftene finnes i stadig større mengder både i naturen og dyreliv. Mye forskning gjenstår og konsekvensene av vårt overforbruk av miljøgifter vil vise seg i fremtiden. Det tryggeste er å være føre var.
Her er verstingstoffene du bør unngå og alternativer til sunnere luktfri hverdag.
Verstingstoffer
Muskxylen – Et rimelig alternativ som brukes for å gi produktet duft. Stoffet brytes langsomt ned og hoper seg opp i naturen når det slippes ut. I tillegg tas stoffet opp i dyr og mennesker som over tid kan få høye konsentrasjoner i kroppen. Studier viser at stoffet muligvis kan føre til kreft. I tillegg er det svært giftig for livet i vann.
Triklosan – Blir brukt i deodoranter og antiperspiranter for å drepe bakteriene i armhulen som er årsaken til svettelukt. Studier har vist at stoffet kan være hormonforstyrrende og skal ifølge Forbrukerportalen være med til å gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika.
Siloksan (D5) – Bruken av stoffet i produkter er utstrakt. Brytes langsomt ned i naturen og finnes i mange deler av miljøet i relativt høye konsentrasjoner. Blant annet i torsk fra indre Oslofjord. Man vet imidlertid fortsatt ikke nok om stoffenes langtidseffekter i miljø. Deklareres som Cyclopentasiloxane eller Cyclomethicone i deodoranter og annen kosmetikk.
Aluminium – Finnes i antiperspirant deodoranter basert på forskjellige aluminiumsalter som tetter svettekjertlene, og dermed hindrer selve utskillelsen av svette. Aluminiumsalter og -komplekser kan ifølge forskning, i konsentrert form, være giftige for kroppen, og gi allergiske hudreaksjoner. Aluminium kan også skade hjernen og nervesystemet og i verste fall bryte ned cellenes arvemateriale. Blant forskere pågår nå en debatt om hvorvidt aluminium i antiperspiranter kan bidra til å utvikle Alzheimers sykdom. Det har også vært forsket en del på sammenhengen mellom aluminium i deodoranter og brystkreft med varierte resultater.
– Grenseverdien for inntak av aluminium er 2 mikrogram aluminium per kilo kroppsvekt per uke, opplyser seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Berit Granum.
Beregninger på inntak av mengde er det ikke mulig for forbrukeren å gjøre selv, da det ikke står hvor mye aluminium produktene inneholder på emballasjen.
Parabener – Konserveringsmiddel som brukes i kosmetikk- og pleieprodukter for voksne og barn. Kan påvirke hormonbalansen hos både mennesker og dyr, og gi allergiske reaksjoner. Forskere har mistanke om at parabener kan føre til dårlig sædkvalitet hos menn og til testikkelkreft. De setter også paraben i sammenheng med økning av brystkreft.
– Parabener forstyrrer stoffskiftet vårt. Disse stoffene kan endre hormonbalansen i kroppen, noe som kan føre til blant annet brystkreft. De er funnet i kreftsvulster, sier André Cicolella som er professor ved INERIS.
Verstingstoffene kan forøvrig finnes i en mengde velværeprodukter som hudpleie, sjampo med mer.
Test av deodoranter
I 2012 foretok Grønn Hverdag en undersøkelse av 73 deodoranter på det norske markedet, av disse var det bare 7 som var helt uten skadelig stoffer, mens 29 deodoranter inneholdt miljø- og helseskadelige gifter, og noen av disse står på norske myndigheters verstingliste.
Hva du kan gjøre for å unngå disse kjemikaliene
1. Lag din egen erstatning for deodoranter
Selve svettelukten kommer av bakterier som dannes i armhulen, ikke fra svetten i seg selv. Natron er antibakteriell og egner seg derfor ypperlig som deodorant. Bland 1 del natron med 5 deler maisstivelse som pudres under armen med kost eller svamp. Blandinge gir ikke hvite merker på klær. Bruk eventuelt noen få dråper med eterisk olje i blandingen hvis du ønsker litt duft, bruk økologiske oljer og rist blandingen godt. Noen eteriske oljer kan være allergifremkallende og vil vises i form av kløe og utslette. Eteriske olje må aldri brukes ufortynnet. Oppbevar blandingen i et rengjort glass med lokk. Egner seg best for dem som ikke svetter for mye. Prøv deg frem.
2. Se etter merket produkter
Svane- og Blomstmerkede deodoranter tar hensyn både til helse og miljø ved at de inneholder minst mulig helse- og miljøskadelig stoffer – deriblant mindre allergifremkallende stoffer, bidrar til mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser. Astma- og allergiforbundet sitt merke NAAF kan du også finne på produkter som gir minimal sjanse for helseplager og allergi. Økologiske produkter er de mest rene produktene og ikke tilsatt kunstige kjemikalier.
3. Sjekk ingrediensene i produktet
Ha gjerne en liste med kjemikalier du vil unngå tilgjengelig i lommeboken til enhver tid.
4. Krystallstein
Naturlig deodorant. Saltsteinen fuktes med vann og gnis under armene. Hemmer bakterievekst og lukt. Det gjøres oppmerksom på at enkelte krystallsteiner kan inneholde aluminium. Spør leverandøren om dette.
Forebygging av skader på neste generasjon
Ifølge Forskning.no uttaler seniorforsker Torkjel Sandanger at
man må gå tettere inn på industrien for å få fjernet miljøgiftene fra kosmetikken.
– Her må føre-var-prinsippet brukes. Her er det ting som kan ha effekter og som dermed må fjernes fra produktene, sier han.
Professor Jon Øivind Odland mener dette dreier seg om forbrukeropplysning.
– Jeg synes absolutt vi bør sette varsel på produkter der vi ikke med sikkerhet kan si at det er trygt å bruke dem. Dette er rett og slett forebygging av skader på neste generasjon.
Produkter ikke testet på dyr
Tusenvis av dyr brukes hvert år til dyreforsøk i kosmetikkindustrien. Dette er helt unødvendig. Velg produkter som ikke er testet på dyr, last ned app eller sjekk liste.
Har du noen miljøvennlig tips eller erfaring med nevnte naturlige deodoranter? Legg inn kommentar under og inspirer dine medmennesker.
Kilder: Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet Erdetfarlig.no Forskning.no Mattilsynet
17.12.2013 Mattilsynet advarer mot overdreven bruk av antiperspirant med aluminium. http://www.mattilsynet.no/kosmetikk/mattilsynet_advarer_mot_overdreven_bruk_av_antiperspirant_med_aluminium.12095