Grønne tips til hudpleie og kosmetikk

Vi utsettes for hundrevis av kjemikalier daglig, og mange via velværeprodukter vi bruker daglig. Men mange av produktene kan være både helse- og miljøskadelig. Illustrasjonsfoto: Dreamstimefree

Starter du dagen med såpe, sjampo, balsam, krem og sminke eller barberskum og aftershave, har du utsatt deg for 50-100 kjemikalier før frokost. Produktene som skal gi deg ungdom og skjønnhet, kan også virke hormonforstyrrende og forurense.

Kosmetikkbransjen har dessuten lang tradisjon på å teste produktene på dyr, og vi vet ofte lite om hvem som har dyrket frem råvarene, og hvordan arbeidsforholdene har vært.

Bruk minst mulig kosmetikk

Bruk først og fremst vann når du vasker deg. Husk at sminke og hudpleieprodukter har kort holdbarhet. Nøy deg med få produkter og bruk dem opp.

Kjøp produkter med merke

Det fins mange merker på hudpleieprodukter og sminke, som betyr forskjellige ting. Svanemerket og NAAF-merket garanterer minimalt innhold av helse- og miljøbelastende ingredienser. Ecocert garanterer at ingrediensene er økologisk dyrket, mens kaninen garanterer at verken ferdig produkt, råvarer eller ingredienser er testet på dyr.

Full oversikt: Merker på kosmetikk og hudpleieprodukter

Anbefales-av-Norges-Astma-og-Allergiforbund_medium svanen 3462 issues_leapbunny

Svanemerket og NAAF-merket garanterer minimalt innhold av helse- og miljøskadelige ingredienser. Ecocert garanterer at råvarene er økologisk dyrket, mens kaninen (Go Cruelty Free-merket) garanterer at verken råvarer, ingredienser eller ferdig produkt er testet på dyr.

Følg med på tester av hår – og hudpleieprodukter

Grønn Hverdag holder spesielt øye med hudpleieprodukter, og tester jevnlig innholdet. Ansiktskremer, solkrem, deodoranter og barne- og babyprodukter blant produktene som er testet.

Alle hudpleietester fra Grønn Hverdag

Se også: Tester fra Informasjonscenter for Miljø og Sundhed i Danmark.

Unngå dyreplagerne

Kosmetikkleverandørene er ikke pålagt å opplyse om produktet er testet på dyr eller ikke. Sjekk at makeupmerket ditt står på Dyrevernalliansens liste over selskaper som ikke tester på dyr.

Gi dyrene en stemme

Omfanget av dyretesting har gått ned. Dette ville ikke skjedd uten forbrukernes engasjement. Still spørsmål i butikkene, skriv brev, ring. Meld deg inn i Dyrevernalliansen, som jobber tett på kosmetikkindustrien.

Velg parfymefritt

Parfyme finnes i de fleste skjønnhetsprodukter. Mange av parfymestoffene er allergifremkallende. Dette gjelder også eteriske oljer. Sjekk Grønn Hverdags oversikt over de mest allergifremkallende parfymestoffene.

Unngå de verste ingrediensene

Både kremer, såper og sminkeprodukter kan inneholde skadelige stoffer. Sjekk Grønn Hverdags liste over helseskadelige og miljøbelastende stoffer i kosmetikk og hudpleie.

Ikke la deg lure

Det hender produktene blir sminket med symboler og påstander om etisk produksjon: Natural, Eco, non toxic, animal friendly, not tested on animals, osv. Det betyr ikke nødvendigvis at det stemmer med virkeligheten. Spør betjeningen og se etter miljømerker.

Nyttige linker:

Kosmetikk (ErDetFarlig.no)

Les også:

Kjemisk krigføring i armhulen

Ytre velvære på naturlig vis

Naturlige ansiktsmasker

Del

About Grønn Hverdag

Grønn Hverdag er en norsk organisasjon som jobber for at det skal bli enklere å ta miljøvennlige, dyrevennlige og etiske valg i hverdagen.