Flaskevann VS springvann – flaskevann et energisluk

Spar egen helse og miljøet for enorme ressurser. Bruk flasker av rustfritt stål og ta med deg vann hjemmefra når du skal ut. Illustrasjonsfoto: Sxc

Spar egen helse og miljøet for enorme ressurser. Bruk flasker av rustfritt stål og ta med deg vann hjemmefra når du skal ut. Illustrasjonsfoto: Sxc

Det er godt gjort å gjøre butikk av vann på flaske på disse kanter. Egentlig et unødvendig produkt når vi kan hente vann så og si gratis fra springen. Når du drikker en liter flaskevann forbruker du minst 1000 ganger mer energi enn om du drikker fra springen, viser et amerikansk studie. På ett år går det med energi tilsvarende tre ukers norsk oljeproduksjon bare til  å lage plastflasker for vann.

Selvom vi har noe av det beste springvannet i verden ble det i Norge solgt 89 millioner liter flaskevann i 2012, ifølge tall fra den norske Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Energibruken og ressurser som går med til å produsere flaskevann er enorme, sammenlignet med å drikke vann rett fra springen.

Transport fra produsent til forbruker krever mye energi og vann er tungt å frakte. Vann som angivelig kommer fra spesielle jomfruelige kilder blir fraktet rundt halve jorden. Spørsmålet er om de virkelig kommer fra kilder som i det hele tatt er så mye bedre enn tappevannet du får fra springen. Tester viser nemlig at det ofte ikke er tilfellet. Produksjon av flasker krever bruk av enorme mengder med olje, mens tapping, rensing og nedkjøling også er et energisluk. Produksjon av flaskevann fører til utslipp av CO2 og emballasjen skaper mye unødvendig avfall.

Plastflasker, både de du kjøper med vann i og drikkeflasker, kan også inneholde giftstoffer som lekker ut i drikken og kan bidra til helseskader på sikt. Alluminiumsflasker kan også ha et belegg på innsiden som er giftig, derfor bør man bruke drikkeflasker av stål.

Bruk en god vannflaske av rustfritt stål. Disse er giftfri og kan gjenbrukes langt inn i fremtiden. Skaff deg også gjerne et rensefilter til kranen for å filtrere kjemikalier brukt til å rense vannet. Å drikke springvann vil spare både din egen helse og miljøet for unødig sløsing av ressurser.

Se video om flaskevann under (engelsk tale)

Eksterne artikler om flaskevann;

Eksklusivt flaskevann er kommunalt vann

Flaskevann er energisluk

Bottled water vs. tap water

Advarer mot giftstoffer i vannflasker

Kilde: Forskningsrådet

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.