Butikktesten 2011: Mest økolgisk mat på Meny!

Årets ferske butikktest viser at det er Meny som kan tilby det største utvalget av økologisk mat. Dårligst utvalg blant de store dagligvarekjedene er det Rimi som har.

Dette er 8. gang Ren Mat tester utvalget av økologiske varer i dagligvarekjedene. I år er 28 butikker, fordelt på sju av de store, landsdekkende kjedene testet. Vi besøkte butikker i Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen og fant store forskjeller i vareutvalget fra kjede til kjede.

Rimi kun 14 økovarer

Av de 100 produktene som Ren Mats butikktestere har sett etter, hadde en gjennomsnittlig Menybutikk 74 varer, CoopMegabutikkene 64 produkter i utvalget sitt, mens ICA Supermarked hadde 46. Blant lavpriskjedene er det fremdeles Coop Prix som har det beste tilbudet. 34 av de 100 undersøkte varene finnes i Coops lavpriskjede. Kiwi og Rema har begge 20, mens Rimi ligger langt bak konkurrentene med bare 14 av de 100 økologiske produktene vi spurte etter.

Her kan du laste ned komplette lister over hvilke varer, i hvilke butikker og byer:

Bergen

Oslo

Stavanger

Trondheim

Pristest samtidig

I tillegg til å sjekke antall varer representert i butikkene, sjekket vi også prisene på de vanligste, økologiske produktene, som lettmelk, lettrømme, egg og barnemat. Så sammenligningen vi prisene på disse produktene i de forskjellige kjedene i hver av testbyene. Vi fant at det er veldig liten forskjell på prisen i lavprisbutikker og på supermarkedene.

Markedssjef Kristina Alnes i Oikos – Økologisk Norge ble ikke overrasket over at det er veldig lite å spare på å handle økologisk i lavprisbutikkene. Hun mener dette er en god nyhet for kundene. – Fordi det for en bevisst kunde er svært frustrerende å gå i en lavprisbutikk. Utvalget av økologisk mat her er generelt veldig dårlig, og da er det godt å vite at man heller ikke sparer noe særlig på å gå dit, sier hun.

Hele butikktesten med artikler og kommentarer kan du laste ned her:

Butikktesten 2011: Om testen – Beste kjede

Butikktesten 2011: Lavpris ikke alltid lav pris

Butikktesten 2011: Om engasjerte butikksjefer og App

Del

About Oikos

Oikos - Økologisk Norge er en organisasjon som jobber for et mer økologisk samfunn. Vi har hovedfokus på mat, men jobber også med andre områder som bistand, tekstil, kosmetikk m.m. Oikos er med i Forum for utvikling og miljø, Initiativ for etiske handel, Grønn Hverdags kompetansenettverk og er miljøfyrtårnsertifisert.